Kalenteri | Foorumi | Zine | Galleria

Alan kulttuuri turussa.

Arviot: Yleislakko – Vapauden Rautaiset Raamit LP (2011)

with 7 comments


Yleislakko
– Vapauden Rautaiset Raamit LP (Räkälevyt, Psychedelica Records, Pupu’s Bistro 2011)
Yleislakko on sellainen bändi, jota on suht alusta asti tullut seurattua sekä livenä että äännitteinä. Jotkut äänitteet löytyy kotihyllystä jopa useampana kappaleena. Tunnustan, että olen fani, mutta arviota olisi tarkoitus tehdä p.ppp..p..puolueettomasti. Voi tätä objektiivisen musiikinkuuntelun sietämätöntä subjektiivisuutta.

Lähtökohdat toisen YL LP:n kuuntelulle olivat jokseenkin jännittävät. Etukäteen olin kuullut kommentteja vallan uudistuneesta meiningistä: “Räppiäkin ne vetää!”. Itse en halunnut levyltä pieniäkään maistiaisia ennenkuin vinyylin saisi soittimeen pyörimään. Hiukan pelotti, että mitä sieltä tulee.

Silmiin pistävin öh eiku siis korviin pistävin ero ensimmaiseen pitkäsoittoon verrattuna on, että uutukainen on pehmeämpi soundeiltaan ja sovituksiltaan – enemmän tilaa soittimille. Musikaalisempi. Eka LP “dänkädänkä”, toka LP “naa-na-naa-na”. Olen vähän vierastanut Yleislakon Dead Kennedys leimaa. Eiköhän pidetä Jello Jellona ja Antsa Antsana, eihän San Fransiscokaan 1982 – 83 ole Turku 2011. Mieluummin tätä uutta levyä varsinkin vertaa vanhoihin Eppuihin.

Ilmaisun laventaminen on tällä levyllä onnistunut ihan helvetin hyvin. Löytyy räppiä, reggaeta, synkistelyä, hc:tä ja onneksi herkullisesti maustettua, hienosti soitettua peruspunkkia. Antsan ulosanti, oli se sitten suullista tai kirjallista, on vimmaista ja palavaa joka suloisesti potkii päähän muka-rankkoja tusinahuutajia ja ennenkaikkea laput silmillä kulkevaa valtavirtaa. Edelleen. Poliittinen teksti on ironialla kuorrutettua ja viiltävää, huumorilla höystettyä propagandaa verrattuna vaikka Satrun Käpykaartille tekemään toteavaan, perusteltuun, myöskin v*ttumaiseen analyyttiseen ulospurkaukseen.

Mikä sitten tekee Yleislakosta niin helvetin kovan? Arvioijan villi veikkaus on, että järjettömän räjähtävä tekemisen halu joka YL jätkien yhdessä soittamisesta huokuu. Tuo luomisvimma ei varmaan ihan heti voi loppua!

Jos joku kuningas Midas niminen tyyppi, vai kuka se nyt olikaan, sai kosketuksellaan kaiken muuttumaan kullaksi, niin Yleislakon kosketus muuttaa kaiken punkiksi. Olen ihan varma, että kun saisin ujutettua niiden treenilistalle pari iskelmää, lastenlaulua ja virttä niin punk rockiksihan ne siellä olisi väännetty alta aikayksikön! Vaikka ihmekös tuo, siinähän ne on pirun hyviä, imemään sisään arkipäivää, lukemaan sen rivien välit ja sylkemään ulos mehukasta punk rockia. Tällä Vapauden rautaiset raamit- levyllä joku kyllä oli ujuttanut sinne Blue1 – mainosbiisin, mutta sen jostain syystä kyllä huomasi ulostulemassa, sillä Ajatuksen ylistys– biisiä kuunnellessa häiritsevän vahvasti arvioijan silmiin piirtyi kuva mahallaan ja kädet levällään makaavasta mainosvauvasta. Tai sitten arvioijan mielikuvitus on tehnyt tepposet. Tai sitten arvioijalla on vauvakuume. Toivottavasti kyse kuitenkin oli siitä, että lentoyhtiömainosriffi siitä biisistä kuului.

No pitääkö tässä sitten pelätä, että tässä ryhmä luovia, lahjakkaita ja kapinahenkisiä punk – muusikkoja tekee tulevaisuudessa levyjä, jotka meiltä keskiverto – juomaantaipuvaisiltakin punkkareilta menee korkealta yli? No tietty ei pelätä, kun pelkääjistä tulee fasisteja, mutta toivottavasti Yleislakko ei ainakaan ala hc – bändiksi.
Kaikenkaikkiaan hieno levy tämä ja ihan tunnistettavaa YL – meininkiä kutkuttavasti uudistuneena!

Written by jankke

July 4th, 2011 at 8:04 pm

Posted in Levyarviot

Tagged with , , ,

7 Responses to 'Arviot: Yleislakko – Vapauden Rautaiset Raamit LP (2011)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Arviot: Yleislakko – Vapauden Rautaiset Raamit LP (2011)'.

 1. Nyt vasta viime viikolla sain aikaiseksi sen latauskoodin käyttämisen. Saman tien cd autoon ja ei se sieltä taida ihan heti pois lähteä. On se kyllä kova. On se.

  mirosol

  4 Jul 11 at 21:01

 2. Ja minä kun jo hoocee levyä seuravaksi äänitteeksi suunnittelin.. 🙂

  antsa

  5 Jul 11 at 10:56

 3. Antakaa mennä vaan! Veikkaan, että siitäkin tulisi aivan törkeän kova 🙂

  mirosol

  5 Jul 11 at 10:59

 4. Mutta sitten kiltin pikku arvioijan vieno toive sai Antsan toisiin aatoksiin 😉 ??

  jankke

  5 Jul 11 at 14:12

 5. en tiä, voi olla. olisikohan se mitään oikeeta hc:ta kuitenkaan jos sanoista sais kunnolla selvää?

  antsa

  6 Jul 11 at 07:28

 6. eli tollasta linjaa kuin tuolla uudella levyllä se b-puolen viimeinen biisikö?

  jankke

  6 Jul 11 at 08:13

 7. Olihan se ekan levyn päätösraitakin aika tuuttausta 🙂

  Emmä Jankke usko, että toi on tosissaan hetkeäkään. Onhan noi rauhallisemat biisit (niinku nyt vaikka se Vapaus) sellaisia hittejä, että ei varmaan pysty bändi jättämään sellasten tekemistä.

  mirosol

  6 Jul 11 at 09:55

Leave a Reply