Kalenteri | Foorumi | Zine | Galleria

Alan kulttuuri turussa.

Kohelluksen haastattelussa Roku Moguli

without comments

 Kohelluksessa julkaistu joskus aikaa sitten.

ROKU RECORDS  MOGULI


Kohelluksen ensimmäiseen haastatteluun joutui Roku-records Moguli. Antaa mennä.

Kuka on Moguli? Eli kerro nyt alkuun jotain itsestäsi. Kuka, mitä, häh?

Jep jep,
Moguli on sellainen joulupukkiin verrattava hahmo joka asuu kaukana sivistyksestä Hirvaan erämaassa. Syntyi vuonna 76 pontius pilatuksen kulta-aikoina ja siitä lähtien elämä ollut yhtä juhlaa. J. Seppänen opetti nuorelle Mogulille punkin kuuntelun semmoisena 13 vuotiaana räkänokkana. Viikkorahat meni siihen aikaan c-kasetteihin joihin Seppänen nauhoitteli hösseliä suomesta ja ulkomailta. Silloin oli myös Rovaniemen aktiivinuoret, jotka järjesti keikkoja Tommin nuorisotilalla. Tila oli jaettu puoliksi siten, että toisella puolella oli keikkoja ja toisella puolella päivysti pisara selviämisasema.

Musiikin kautta tuli myös tietoisuus, että yksilöllä on mahdollisuus muuttaa maailmaa. Tuli kuvioon pienlehdet ja käytiin Oulussa kattomassa mallia, miten taloja vallataan. Noh, vallattiin mekin Marttiinin vanha puukkotehdas ja sitten alettiin tekeen kauppaa kaupungin nuorisotoimen kanssa. Saatiin siinä kaupassa linja-autoaseman alakerrasta ihanteelinen tila, johon kuului 3 huonetta. Siellä soitteli erinäisiä bändejä ja samalla tehtiin vallankumousta ja oltiin tietoisia. Kyllä nää tiedät mistä Moguli nyt tässä paasaa.

Jossain vaiheessa tuli myös sitten distromeiningit ja levittelin erinäisiä zinejä ja punklevyjä pohjoisen väelle.

 Sitten kerro vuorostaan Roku-recordsista.

2002 se tais sitten alkaa. Mentiin Runkkuruuskasen studioon nauhoitteleen matskuja ja lukemaan Ruuskasen pornolehtikokoelmaa ja kuunteleen taas kerran Souvareiden Ameriikan valloituksesta ja sen bordellikäynneistä. Jos oikein muistan, niin ensin kävi Stiggan Andersson nauhoittamassa 7″ matskunsa ja kun jäi ylimääräistä aikaa, niin käytiin hakeen Kyrö ja Markus paikanpäälle ja nauhoitettiin Yhteiskunnan ystävien? Oodi ydinvoimalle biisi. Sitten jokunen viikko etiäpäin kävi Laybacks äänittämässä klassikoksi muodostuneen beer 7″ eepeensä. Sitten taas oli yy?:n vuoro ja nauhoitettiin eka ep.
Jotenkin siinä nyt oli semmoinen meininki, että Moguli oli päättänyt alkaa julkaisemaan levyjä ja jotta hommia ei olis tehty liian helpoksi, niin päätin julkaista kaikki 3 7″ yhdellä kertaa. Siitä se virallisesti lähti. Tietty aiemmin olin julkaissut Stiggan Anderssonin Cd-r:n, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä Rokun kanssa.

Sen jälkeen tullut tasaisen tappavasti julkaistua semmoista musiikkia mistä dikkaillut ja ei ole tullut paljon ajateltua mitä muut on mieltä julkaisupolitiikastani. Jos on tehnyt mieli julkaista räppiä, niin silloin olen julkaissut räppiä. Toisinaan enemmän rokkia ja sitten tietty Hc:ta ja sen semmoista. Punaisena lankana ollut se, että jos olen jostain dikkaillut ja on pyydetty julkaisemaan, niin olen myös julkaissut.

 Kuinka olet päätynyt julkaisemaan juuri näitä bändejä? Oletko itse tarjoutunut vai bändit tyrkyttäneet? Vai jostain muusta syystä, ollut esim. niin kova keikka että olet siitä innostunut tms.?

Näemmä tähän tuli jo osittain vastattua tuossa edellisessä vastauksessa, mutta jatketaan.
Kun tässä miettii, niin ehkä helpoin sanoa että kun palaset on loksahtaneet paikalleen, niin silloin on tullut levy julkaistua. Joskus on joku kysynyt julkaisinko, joskus taas Moguli vuorostaan kysynyt, jossain tapauksessa kummallekkin osapuolelle ollut itsestään selvää, että näin tehdään, joskus joku halunnut, että ehdottomasti pitää olla Roku records joka julkaisee. Tietty keikatkin vaikuttanut ja on tullut joskus suoraa keikan jälkeen kysäistyä, jotta kiinnostaisko levyttää.
Mieleenpainuvin juttu on se, kun joskus menin mikseriin kuuntelemaan omaisuusvahingon biisejä ja vittu että kolahti. En voinut tajuta, jotta miksei kukaan ollut noilta levyä laittanut ulos. Sitten kädet hikoillen ja sydän jännityksestä pomppien aloin kyselemään, jotta kiinnostaisko että julkaisisin levyn. En ollut koskaan ketään noista nähnyt tai muutenkaan en heihin ollut tutustunut. No sitten tuli vastaus, että jos vaan kiinnostaa, niin voishan sitä. Siis niin mahtava bändi ja sain kunnian julkaista, se oli hieno kokemus!

Väliin taas muutama Moguli kysymys. Onko siulla omia bändejä? tai onko ollut?

Soitan edelleen Stiggan Anderssonissa. Bändi jota on vaikea mihinkään genreen laittaa. Aiemmin tullut soitettua Ihmisen hajussa ja Yhteiskunnan Ystävät? nimisissä orkestereissa.
Sitten on tuo ikuinen projekti nimeltään United 82. Vittu me tullaan vielä joskus ja nauhoitetaan klassikko 7″ Saa nähdä milloin, mutta ennemmin tai myöhemmin.

Sitten melkein tuli soitettua Lapinpolthajissa, mutta ei mogulista niin muusikoksi olis ollut, että biisit olisin yksissä treeneissä oppinut. Mutta onhan muuten kova bändi, vai kuis?
Ostitko sen maastoauton josta oli joskus puhetta?

Ei niistä kaupoista mitään tullut. Myi autoa, mutta sitten kun sille soiteltiin, niin ei kuulemma ollut kunnossa tms. Tuli jo valmiiksi ostettua toinen Elvis kojelaudalle, että voi sen uuteen autoon laittaa, mutta se vielä odottaa makkarissa tulevia haasteita.
Nyt olisi uusi kiikarissa. Ja se on niin kaunis, että ei ole vanhalla mantereella ennen nähty. Pitäisi käydä ehkä hakeen Ruotsista se, koska suomeen maahantuodut on veroteknisistä syistä aikanaan jatkettu 15cm maahantuojan toimesta ja se rumentaa koslaa kummasti. Moguli haluaa sen tehtaan version. Kyse on Subaru Bratista. On muuten hieno auto ja neliveto tietty. Uskon, että tulee olemaan klassikko 20 vuoden päästä. On niin kaunis.

Koska tuo levyjenjulkaiseminen /-myynti ei taida ihan elättää, niin käyt vissiin palkkatyössä. Siinä sulle on tullut tutuksi tuo pohjois-Norja. Onko siellä mitään punksceneä?

Heh, joo ei taida elättää ei. EIpä noita olis varaa ollut noin paljoa julkaista, jos ei olisi ollut hyväpalkkaista työtä Norjassa. Tromsassa jonkin verran punkkeja, mutta eivät olleet vielä silloin aktiivisia kun siellä asustelin. Nyttemmin viimeiset vuodet ollut enemmän pohjoisessa töissä ja täällä punkrock yhtä harvinaista kuin Pihtiputaalla konsanaan.

Nyt kun kerrankin pääsen paasaamaan, niin en helpolla luovuta. Pidän nyt puheen työstä ja itsensä arvostamisesta ja yleisesti siitä mitä minulle on punkbiisit opettaneet nuoruudesta asti.
Tunne oma ihmisarvosi, älä alistu siihen mitä joku pirun kapitalistiriistäjä sulle sanelee. Sinä teet sen tuloksen, ei se toimistusjohtaja pehmustelulla tuolillaan. Meillä on ne kädet joilla nuo tuotantovälineet pyörii. Älä anna niitä ilmaiseksi.
Syy miksi paasaan, on se, että meille tuli firmaan uusi toimitusjohtaja, joka pyysi ajamaan suomesta kesälomien jälkeen tapaamaan häntä. Olin juuri ottamassa kahvia kun se herra tuli ovesta ja käteltiin, sanoin nimeni ja hän omansa. Sen jälkeen totesi, että hän on uusi toimitusjohtaja ja hänellä on uusi järjestys. Niin ja teidän palkat on liian korkeat, ne tulee laskea. No, mitäs sen jälkeen. Sanoin itseni irti, tunnen oman ihmisarvoni ja en voi tehdä töitä ihmiselle, joka ei tiedä kuka sen rattaita pyörittää. Älkää alistuko jos teitä poljetaan. Taistelkaa vastaan. Vittu me ei olla mitää sätkynukkeja tässä kovassa markkinataloudessa. Muistakaa se, silloin meitä ei voi polkea. Kuulukaa ammattiliittoon ja jos jotkut hommat menee perseelleen, niin silloin sulla on lakimiehet takana. Näin se vain on.

No, nyt annan verenpaineen laskeutua ja vastaan, tullut aikatutuksi pohjoinen Norja. Eteläisimmillään olen työskennellyt Tromsassa ja itäisimmillään Kirkkoniemessä. Monet kaupungit ja kylät koluttu. Hauskaa on ollut ja paljon kaikenlaista olen kerennyt nähdä ja oppinut monia hienoja ihmisiä tuntemaan.

Sulla on vissiin kissa/kissoja? Montako? Miten vanhoja? Onko sulla aina ollut jotain lemmikkieläimiä, niinkun jo lapsuudessa ja aikuisena?

Jeps, mogulin perheeseen kuuluu kaikkiaan rouva, 3 kissaa ja 1/2 ravuri. Tuossa kesän lopulla juoduttiin lopettamaan 28-vuotias kouluhevonen nimeltään Cande. Kepeät mullan sille.

Joo, kissat kuulunut miltei aina mogulin perheeseen. Yhteensä 5 kissaa saanut toivonmukaan niin hyvän elämän kun mahdollista on ollut. Rouvan kanssa ollut se politiikka, että kissat jotka tulee meille ovat semmoisia jotka muuten olisivat jääneet kodittomaksi tai vaikkapa lopetettavaksi. Rotukissoille sun muille varmaan löytyy aina oma kotinsa. Joskus puhuttu myös koiran hankinnasta, mitä suosisi rouvan työ hevostalleilla. Pitää katsoa sitä joskus aikanaan otetaanko vaiko eikö. Meidän seniori nimeltään Heikki on sen verran arka, että hänen elinaikanaan meille ei ainakaan koiraa tule.

Harmi vain, että monella tuntuu olevan kissa-allergia. Esim. Seksihullujen yöpyessä Willa Mogulissa joutui yksi viettämään yönsä ulkona teltassa allergiansa takia.

 

Kumpi on totaalisempi levy Kaaos: totaalinen kaaos ep vai Hässäkkä: totaalinen vitun e.p.?

 

Itsellä tärkeämmäksi noussee Hässäkkän Totaalinen vitun e.p. Vaikutti aikanaan, vaikuttaa edelleen. Viimeksi kuunneltiin reilu pari viikkoa sitten Saasta-Villen vieraillessa Willa Mogulissa.

Kaaos myös tärkeä bändi itselle, mutta Hallikaisen tuotannosta arvostan kyllä huomattavasti korkeammalle Kuolleita kukkia. Siinä osuu vaan helvetin hyvin kohdalleen, niin laulu, kun musiikki. Syvällisiä asioita synkästi kerrottuna.

Lafkasta taas. Onko yhteisjulkaisut muiden lafkojen kanssa uhka vai mahdollisuus?

Yhteisjulkaisut oli silloin kun aikanaan niitä rupesin harrastamaan, niin hyvä mahdollisuus, nykyään vähän muuttanut katsantokantaa niiden suhteen. Tietty julkaisuissa jos on vaikka 3 lafkaa, niin homma ok. Sitten taas kun mennään siitä ylöspäin, niin ei ruukkaa olla hirveän hyvä juttu. Johtuu siitä, että levyt kyllä leviää nopeasti eri distroihin, mutta jos vähän vaikka myöhästyt alusta, niin levyt on käsissä. Eli pitäisi olla ensimmäisenä tyrkyttämässä jokaiselle lafkalle ja jos siihen osallistuu, niin se menee vähän kilpajuoksuksi. Silloin ok, jos joku lafka vaikka saksasta ja kolmas vaikka espanjasta. SIlloin noita saa jaettua laajemmalle, kun suomiskenen sisälle. Enään harvoin on kuitenkaan tilanne, että saisi 500kpl levyä menemään pelkästään suomeen. Ne ajat on mennyt jo.

Ne jotka miettii yhteisjulkaisuja, niin miettikää myös miten promota yms. Kuka lähettää arvion minnekkin ja mieluiten etukäteen sopia, että hoida sinä sinne ja sinne…

Noista sun julkaisemista levyistä, pystytkö nimeämään viisi suosikkiasi?

Viisi suosikkia vaikea sanoa, koska mielestäni en yhtään inhokkia ole koskaan julkaissut.
Omaisuusvahingon kaikki julkaisut tietty ylempänä mainitsemastani syytä.
Laybacks : beer 7″ep Helvetin hyvää kaljoittelupunkkia, myös näin epäjuopolle!
Yhteiskunnan ystävät? kaikki julkaisut. Se vaan on niin, että on se mukava julkaista bändiä jossa aikanaan itse soittanut ja josta aina dikkaillut. Hienoa, että on ollut oikeus näitä vuosien varrella julkaista.
Etulinja 7″. Jotenkin aina tuommoinen paatos/vallankumouspunkki ollut helvetin lähellä sydäntä. Sattuu olemaan vielä helvetin hyvä levy kaikkinensa. Ainut miinus siinä, että pikkusen liian pintaan kaiverrettu tuo lätty. Kuulee soundissa.
Eritetyt : 12″lp Olihan se hienoa, että sai julkaistua bändiä, jonka sanoma vaikuttanut läpi elämän. Esim. nyt kun tuli sähinää pomon kanssa, niin mielessä soinut esim. älä alistu ja irti biisit. Myös armeijasta kertova biisi vaikuttanut aikanaan ratkaisevasti sivariin menoon ja varmasti myös vankilassa käyntiin.

 

Roku julkaisut on vissiin kaikki vinyyleitä? Mikä sun suhde on eri formaatteihin (vinyyli, kasetti, cd, cd-r…)? Entä näihin nettilatauskoodeihin?

 

47tms. julkaisua tullut ulos joista 3 ollut cd formaatissa. Ei vaan itselle nappaa nuo cd:t. Tietty jos joku bändi haluaa julkaista Cd:n, niin en jätä sitä formaatin takia ostamatta, jos bändistä pidän. Menee vaan silleen, että tulee ladattua cd koneelle ja sen jälkeen se jää johonkin laatikkoon pölyttymään. Itse levy jää etäiseksi. Kansiin ei tule kunnolla tutustuttua yms.

Vinyylit on kyllä ehdottomasti Mogulin juttu. Löytyy jokunen hyllymetri humpasta punkkiin. Tykkään kuunnella hyvää musiikkia ja se ei mitenkään jää yhteen kategoriaan. Vanhemmiten tullut hurahdettua Kantriin, sitä on aikojen saatossa aika isosti vinyylinä julkaistu.

Kasetti hyvä formaatti, jota arvostan, mutta tulee liian vähän hommattua/kuunneltua. Tietty nykyään näyttää olevan muotia tehdä tyyliin 100kpl:n kasettipainos ja myydä se viikossa piffillä loppuun. Nuo muotikasetit tulee kyllä jätettyä järjestään ostamatta. Monella bändillä kylläkin järkevämpi julkaista alkuun eka demo kasettina, verrattuna eka demo 500kpl:n vinyylinä. Kasetteja kuitenkin menee tehdä pieniä painoksia ja jos tuntuu, että menee hetkessä käsistä, niin uutta painosta kehiin.

Cd-r ehkä melkein miellyttävämpi formaatti kun cd. Ainakin semmoinen cd-r, missä nähty vaivaa kansien eteen. Huomaa monesti, että noita tulee paljon pitempään hypisteltyä ja palattua useammin koneelle siirron jälkeenkin. Niissä on kuitenkin jaksettu nähdä vaivaa.

Latauskoodi periaatteessa hyvä juttu. Se vain miten ne aina pääsee tippumaan vinyyleiden välistä on pienehkö ongelma.

Onko sulla Rovaniemi 82-kylttiä, semmoista maantien varresta löydettyä?

Oi kun olisikin. Jos tätä ei kukaan tiehallinnon virkamies lue, niin voin taata että ennen eläkepäiviä tulee tuommoinen autotallin seinästä löytymään.

Oisko tää tässä? Vai kerrotko viel jotain? Rovaniemen scenestä tms. Terveisiä?

Aika hyvin tuli avauduttua jo tuolla ylempänä. Mutta oikeasti. Kuunnelkaa mitä bändit laulaa biiseissänsä. Niistä saa oikeasti ammennettua paljon omaan elämään. Monella on oikeasti paljon kerrottavaa, vaikka ne kuulostais siltä että ne on kieliposkessa tehtyjä. “Jos haluut muutosta, niin heitä ensimmäinen kivi” Oikeasti, ei meidän tarvitse alistua kaikkeen, mitä päättäjät meille syöttää. Aloitetaan vaikka kyseenalaistamisella.
Kävin Hietikon Arton kanssa surullisen keskustelun. Hän kertoi, että Toisella Vaihtoehdolla enään 400+ tilaajaa. Tilatkaa, jos ei ole tilaus voimassa. Kertokaa kavereille myös. Tuo on kuitenkin paras tiedotuskanava edelleenkin. Onhan tietty tietokoneiden sisällä myös, mutta jo lehden olemassaolon kulttuuriarvo, hei oikeasti. Kaljatuopin hinnalla saa minimissään 2 numeroa toista vaihtoehtoa. Jos vuodessa tulee ulos max 6 numeroa, niin se ei oikeasti montaa kaljaa maksa tuo panostus.

Rovaniemen skenelle helvetin lämpimiä terveisiä. Kaikille tasapuolisesti. Ilman rovaniemen skeneä ei olis kyllä Roku recordsiakaan. Sanotaan vaikka näin, että en osaa nauhoittaa, en osaa miksata, en osaa masteroida, en osaa tehdä grafiikkaa, en osaa taittaa, en osaa nettisivuja, en osaa tehdä hyviä biisejä, en osaa siivota skeidaalla, en osaa organisoida yksin, en osaa järjestää keikkoja… Kiitos kaikille, tiedätte keitä olette. Ja kiitos koko suomiskenelle.
Niin ja hienointa mitä ikinä ollut oli se kun Ristisaatto ja akupunktio tuli tekeen ihan aikuisten oikean pohjois-suomen rundin. Toivonmukaan joku toinenkin toteuttaisi vielä tuon joskus uudelleen. Lähtisin heti kuskiksi tai vaikka pitään kioskii hyttysille!

 

Kiitos Moguli, kun viitsit vastata.

 

Yhteys:
moguli@rokurecords.com
Ville Vuorjoki
Kemintie 1488
97130 HIRVAS

 

Roku records diskografia

Keripukki / Pahaa verta 7”
2010 Valium Kiharat : Kierre 7”
roku-001 The Laybacks : Beer 7”
roku-002 Stiggan Andersson : Päästä irti 7”
roku-003 Yhteiskunnan ystävät? : S/T 7”
roku-004 Turun tauti / Yhteiskunnan ystävät? Split 12”
roku-005 Etulinja : S/T 7”
roku-006 The Laybacks / The Driven dynamo split 7”
roku-007 Real vacation : You know the words you know the movies
roku-008 The Driven dynamo : Living extreme mcd-r
roku-009 Lähdön aika / Burn again split 12”
roku-010 Anno fallo : Helmiä sioilta 12”
roku-011 The Driven dynamo : Expression CD
roku-012 Omaisuusvahinko : s/t 7”
roku-013 Real vacation : Back to the movies CD
roku-014 v/a Hardcore 03 : Vittu ei kiitos / Totuus / Väärinkäsitys / Kansalaistottelemattomuus / Yhteiskunnan ystävät? / Lapinlutku & Hc oy / Valse triste / Creepy crawlie / Kuolema / Diviside / Juggling jugulars / Lähempänä loppua / Turun tauti / Viimeinen kolonna / Wörm / Etulinja 12”
roku-015 Valse triste : Madon luku 12”
roku-016 Sur-rur : Uurnapölyjen paluu 12”
roku-017 Aortaorta : Mevement is all 10”
roku-018Another sinking ship : Works well in a crowded area7”
roku-019 v/a Uleåborgland hardcore attack! : Burn again / Pathos cazette / brutopia / throwback
roku-020 v/aPerhosten kerääjä #1: Laybacks / Polttoitsemurha / Omaisuusvahinko / Dissect (+rfsu+yy?+zine) 12”
roku-021 Aortaorta / Life giving waters split 7”
roku-022 Derrida : Vastakirjoituksia
roku-023 Eristetyt : (sitä on systeemi) Yks vitun sekasotku 12”
roku-024 Pahaa verta / Keripukki split 7”
roku-025 Brutopia / Lähdön aika split 7”
roku-026 Omaisuusvahinko : Sotaa maailmaa vastaan 7”
roku-027 Life giving waters : Almost there 12”
roku-028 Lapinpolthajat : S/T 7”
roku-029 Pahaa verta : S/T 7”
roku-030 Yhteiskunnan ystävät? : Porojen maa 7”
roku-031 Sur-rur : S/T 12”
roku-032 Valium kiharat / Seksihullut split 7”
roku-033 Laybacks : S/T 12”
roku-034 Delta Force 2 : Personal Vietnam 12”
roku-035 Valium kiharat : Kierre 7”
roku-036 Merries / Sur-rur split 10”
roku-037 Lapinpolthajat : S/T 12”
roku-038 Sur-rur:Liikkuu kivipinnoilla asumuksenaan laatikko 12”
roku-039 Polttoitsemurha / Diskelmä split 7”
roku-040 Tuhkaus : s/t 7”
roku-041 Stiggan Andersson / Parantola split 12”
roku-042 Vivisektio : 1984 12”
roku-043 Viimeinen kolonna : Luonnoton poistuma 7”
roku-044 Viimeinen kolonna : Totuuden kitkerä siemen 7” (julkaistaan syksy 2012)
roku-045 Yhteiskunnan ystävät? : Kahleet poikki 12” (julkaistaan syksy 2012)
roku-046 Lapinpolthajat : Wahlroosin unelma 12”

Kirjoitus julkaistu alunperin Kohellus-zinessä.

Written by mogalix

June 12th, 2013 at 3:09 pm

Posted in Haastattelut,Kohellus

Tagged with , ,

Leave a Reply