Toriparkki

Aloittaja papu, 15:23:19 - 25.11.2014

« edellinen - seuraava »

papu

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/704533/TOK+sulkee+Forumin+Amarillon+Rosson+ja+Coffee+Housen

Kääk, tätäkö me nyt halutaan että keskusta autioituu ja kuolee ilman parkkipaikkoja? Vaiko siirretään vaan toiminta hetkeks raksatyömaan alta pois 8)

Samppa

Lainaus käyttäjältä: papu - 15:23:19 - 25.11.2014
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/704533/TOK+sulkee+Forumin+Amarillon+Rosson+ja+Coffee+Housen

Kääk, tätäkö me nyt halutaan että keskusta autioituu ja kuolee ilman parkkipaikkoja? Vaiko siirretään vaan toiminta hetkeks raksatyömaan alta pois 8)

Tiniksen asiakkaat saa auton parkkiin sit Toriparkkiin..  :P ei hitto.. en kyl tykkää toriparkki ideasta yhtään..  :-\

Puuha peten lippa lakki



salozka

Mitenkäs sen Anttilan kävikään, vaikka oli oma parkkitalo  8)

Puuha peten lippa lakki

Tiiän, että nää asiat on varmaan miljoona kertaa puitu läpi mutta koska en oo asunu Turussa ku reilun vuoden, en oo ollu oikeen mukana keskustelussa/kiinnostunu tästä aiheesta tarpeeks saadakseni selvää mm. tähän kysymykseen:

Eikö keskustassa ole jo aivan saatanasti parkkiruutuja halleissa ja taloissa ja ties missä?

Atte

Lainaus käyttäjältä: Puuha peten lippa lakki - 13:04:06 - 30.11.2014
Tiiän, että nää asiat on varmaan miljoona kertaa puitu läpi mutta koska en oo asunu Turussa ku reilun vuoden, en oo ollu oikeen mukana keskustelussa/kiinnostunu tästä aiheesta tarpeeks saadakseni selvää mm. tähän kysymykseen:

Eikö keskustassa ole jo aivan saatanasti parkkiruutuja halleissa ja taloissa ja ties missä?

No ei ku pitää saada toriparkki, ku Skanssi ja Mylly ovat vieneet keskustan asiakkaat ja keskusta autioituu. Niin no kyllä sitä itekin perheellisenä vien mieluummin auton ILMAISELLE parkkipaikalle johonkin ostariin kuin yritän ettiä kolme varttia jotain ilmaista autopaikkaa, joista lähin löytyy Portsasta tai Tuomiokirkon kupeesta. Käytännössä olen kuitenkin sitä mieltä, että autolla ei keskustassa mitään tee, koska bussit kulkee ja niillä pitäisi mennä. Että oiskohan se ny kuitenkin ihan Turun yrittäjien asia nostaa profiilia, jos kansaa ei kiinnosta käydä ketjuravintoiloissa tai ketjukaupoissa, joista kaikki löytyy noista ostosparatiiseista ilman kalliita pysäköintimaksuja. Sen sijaan voisi vaikka jotain pikkuputiikkeja tyrkätä koko keskustan täyteen ja kamaa jota ei muualta saa. Turistitkin vois tykätä. Kuolema siis toriparkille, suurille ketjuliikkeille ja autoilulle. Keskustassa vois olla myös joku mesta missä vois syödä omia eväitä sisätiloissa. Nykyisin se ei onnistu edes kirjastossa. Kansa on puhunut! UGH!

Puuha peten lippa lakki

Ainakin joen varrella on ilmasia parkkipaikkoja mutta nekin on kyllä portsaan päin aika paljon. Uskon, että todelliset syyt siihen toriparkin läpivänkäämiseen on jossain ihan muualla ku liikennekysymyksissä. Jos kuitenki siltä kannalta asiaa tarkastelee, nii toivottavasti toriparkin rakentaminen veisi sitten niitä mittaripaikkoja tien laidoilta edes jonkin verran pois, jotta voitais selkeyttää pyörällä liikkumista kaistoilla. Ei makso paljon mitään maalata vähän punaruskeaa ja muutama valkoinen viiva asfalttiin. Ja, kyllä, tässä tapauksessa ajattelen pyöräilijänä hyvin itsekkäästi. Ei hävetä.

Jos oikeasti keskustan liikenteen soljuvuutta halutaan parantaa on ratkaisu nimenomaan joukkoliikenteessä. Parkkihalleja sun muita voi rakentaa vaikka sitten kaupungin laidoille kun joukkoliikenteellä pääsee nopeasti ja vaivattomasti kulkemaan sitten ympäriinsä. Keskusta-alueen liikennesuunnittelua siis painotettaisiin joukkoliikenteelle, kevyelle liikenteelle sekä jalankulkijoille. Täydellisessä maailmassa maakunnista tuleva kaupunkituristi ajaa sen maasturinsa jonnekkin kaupungin laidalle parkkiin, saa parkkihallista saadulla lipulla matkustaa kaupunkialueen joukkoliikenteellä x-ajan ja ajelee tyytyväisenä kotiinsa.

Samppa

Pistäisivät toriparkki rahat ratikkaan, jolla sais ehkä autoja pois. Vaikka jostain sivummalla olevasta parkkikseltä, niiku lippis sano. Ni pääsis sit sieltä ratikalla keskustaan ja vaikka paljon muuallekk.. Toriparkki keissi on vaan näköjään päätetty jossain jo 30vuotta sitten että se tulee.. ni ei kai täsä mitään vastaan enää voi edes inistä..

Tekeeköhän ne toriparkin kans lasista, niiku kirjastonsilta? ainaki olis paljon huoltokuluja..   ::) 8)

Puuha peten lippa lakki

Oikeastihan suurin kysymys on se, että voiko toriparkissa skeitata talvisin?

Samppa

Lainaus käyttäjältä: Puuha peten lippa lakki - 15:20:32 - 01.12.2014
Oikeastihan suurin kysymys on se, että voiko toriparkissa skeitata talvisin?

Niinpä.. :3

salozka

Etin kuvaa Louhen parkkipaikan viime vuoden "jouluruuhkasta". Eli siis puoltyhjä halli parhaaseen ostossesonkiaikaan.  Tää tuli vastaan  8)

"https://www.facebook.com/pages/Toriparkki-Turku/544998305631685?fref=ts

karol


papu

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ff95d9e0-00ae-4ea0-8f0c-3ffb8ffae286?fbclid=IwAR0ZSZEevhbe8BS6L0SnswXnqclgG_2-HHvAI0GjWO4-gFrDFdJ0AxsWDmo

LainaaToriparkin taustavoimat ovat rahoittaneet avokätisesti kokoomuksen päättäjiä Turun seudulla

Turun toriparkin taustalla olevat kiinteistösijoittajat ovat olleet kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin merkittävin puolueen ulkopuolinen tukija.

Jarno Liski
jarno.liski@iltalehti.fi
Eilen klo 16:17

Viisi liikemiestä tai heidän yritystään on ohjannut varsinaissuomalaisten kokoomuspoliitikkojen käyttöön ainakin 85 000 euroa vuoden 2018 jälkeen.
Summasta 40 000 euroa maksettiin tämän vuoden kuntavaalien alla.
Kaikkia viisi lahjoittajaa ovat keskeisiä Turun Toriparkin taustavoimia ja toria ympäröivien kiinteistöjen omistajia.
Turun toriparkkia kehittämässä olleen viiden liikemiehen ryhmä on lahjoittanut varsinaissuomalaisille kokoomuspoliitikoille ainakin 85 000 euroa vuoden 2018 jälkeen. Summasta 40 000 euroa on Iltalehden tutkimien puoluerahoitusilmoitusten mukaan annettu tänä vuonna.

Lahjoitukset on tehty Varsinais-Suomen Kokoomus ry:lle sekä Varsinais-Suomen Kansallissäätiölle. Kokoomuksen toriparkki-taustaiset tukijat ovat olleet Rauno Puolimatkan Rausanne Oy (25 000 euroa), Heikki Salmela (20 000 euroa), Heikki Vaiste (20 000 euroa), Harri Lähteenmäen Reale Oy (10 000 euroa) ja Mika Nurmen Nurmi-Yhtiöt (5 000 euroa).

Miehistä kaikki ovat Turun kauppatoria ympäröivien kiinteistöjen omistajia ja Turun Toriparkki Oy:n aikaisempia osakkaita ja hallituksen jäseniä. Toriparkki on ollut Turun kunnallispolitiikan kiistellyimpiä päätöksiä jo parin vuosikymmenen ajan. Vuonna 2012 toriparkin mahdollistava kaavamuutos hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa yhden äänen enemmistöllä. Maanvuokrasopimus hankeyhtiön kanssa hyväksyttiin vuonna 2016.

Rahoittajat piiloon
Ennen rakennustöiden alkua maanvuokrasopimuksen saaneen toriparkkiyhtiön osakkaat myivät osuutensa yhtiössä ja yhtiön uudeksi omistajaksi tuli rakennusyhtiö Skanskan entisen aluejohtajan Jari Pölösen nimiin asianajotoimistolta hankittu valmiiksi perustettu pöytälaatikkoyhtiö. Kaupparekisteriasiakirjojen mukaan valmisyhtiön Pölöselle hankki Lähteenmäen Reale Oy.

Myöhemmin Pölösen johtama ja omistama T-Park Oy toteutti osakeannin, jolla Toriparkkiyhtiön omistajiksi tulivat Pölösen T-Parkin lisäksi varainhoitoyhtiö Taaleri sekä sen suuromistajan Peter Fagernäsin oma sijoitusyhtiö Hermitage. Taaleri järjesti Toriparkkihankkeelle 40 miljoonan euron rahoituksen muun muassa joukkovelkakirjalainalla. Toriparkkihankkeen todelliset rahoittajat ja lopulliset omistajat eivät siis enää ole julkisesti tiedossa.


Merkittäviä tukijoita
Toriparkki-yhtiön alkuperäisiin omistajiin kuuluneen liikemiesviisikon tuki on ollut kokoomuksen Varsinais-Suomen piirille merkittävää. Yhdistys ei ole vuoden 2018 jälkeen ilmoittanut toriparkkimiehiltä saamiensa kaikkiaan kymmenen tukisuorituksen lisäksi kuin kolme muuta ilmoitusrajan ylittävää lahjoitusta. Niistä yksi (10 000 euroa) on tullut emopuolueelta ja kaksi (yhteensä 15 000 euroa) elintarvikekonserni Lundéniin kuuluvilta yhtiöiltä.

Piirijärjestön tuoreimman tilinpäätöksen mukaan piirijärjestön varainhankinnan tuotot olivat hieman alle 44 000 euroa vuonna 2020. Tästä yli kolmasosa – 15 000 euroa – tuli kolmelta toriparkkimieheltä: Salmelalta, Vaisteelta ja Puolimatkan Rausannelta.

Näistä kolmesta lahjoituksesta yhden (10 000 euroa) piirijärjestö sai emopuolueelta tänä vuonna. Toisen tämän vuoden 10 000 euron tuen elintarvikeyhtiö Oy Lundén Jalostaja Ab:lta ja vuonna 2020 samaan konserniin kuuluvalta Oy Lundén Ab:lta 5 000 euron tuen. Lain mukaan kaikki yli 1500 euron tuet on ilmoitettava valtiontalouden tarkastusvirastolle.

Yksikään Varsinais-Suomen piirijärjestöä tai sitä tukevaa säätiötä rahoittanut toriparkkiliikemies ei ole vaalirahoitusilmoitusten mukaan tukenut kuntavaaliehdokkaita suoraan ainakaan kolmissa viimeisimmissä kuntavaaleissa vuosina 2012, 2017 ja 2021 ainakaan merkittävillä summilla. Heidän nimiään ei siis löydy yhdenkään ehdokkaan tukijoiden joukosta vaalirahailmoituksilta. Isompia summia rahaa on siis poliitikoille ilmoitusten mukaan annettu ainoastaan piirijärjestön ja säätiön kautta.

Kaupunginjohtajan kampanjarahoitus
Iltalehti uutisoi lauantaina pormestariehdokkaiden vaalirahoituksesta. Vuodesta 2017 Turun kaupunginjohtajana toimineen ja nyt kesäkuun kuntavaalien myötä pormestariksi valittu Minna Arve sai 13 000 euroa kaikkiaan 29 000 euron kampanjansa rahoituksesta Turun kokoomuksen aluejärjestöltä – ainakin vaalirahoitusilmoituksen mukaan. Lisäksi tasan 8 000 euroa tuli ilmoituksen mukaan yrityksiltä, mutta alle 800 euron erinä siten, että ilmoitusvelvollisuus ei ylittynyt yhdenkään lahjoittajan kohdalla.


Puolueiden paikallisyhdistykset ovat suosittu kierrätysreitti vaalirahalle, jonka jäljet halutaan peittää, sillä lain mukaan valvontaviranomaisella ei ole oikeutta saada tietoa paikallisyhdistysten rahaliikenteestä. Paikallisyhdistystenkin pitää tehdä ilmoitukset yli 1500 euron lahjoituksista, mutta ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ei valvota.

Turun tuleva pormestari Arve oli ainoa kokoomuksen ehdokas, jonka kampanja maksettiin ilmoitusten mukaan kokoomuksen Turun aluejärjestön varoilla. Vaalien jälkeen Turun aluejärjestö teki heinäkuussa samana päivänä valtiontalouden tarkastusvirastolle kaksi ilmoitusta, joissa se kertoi saaneensa vaalien aikaan kesäkuussa kaksi lahjoitusta samalta taholta: Varsinais-Suomen Kansallissäätiöltä.

Toinen lahjoituksista oli 25 000 euroa ja toinen 30 000 euroa. Nämä olivat poikkeuksellisia lahjoituksia – kymmenen vuoden aikana säätiö ei ole ilmoitusten mukaan kertaakaan lahjoittanut rahaa suoraan aluejärjestölle, vaan rahaliikenne on kulkenut säätiöltä piirijärjestölle. Nyt säätiö lahjoitti Arven kampanjan rahoittaneelle ja viranomaisvalvonnan ulkopuoliselle aluejärjestölle peräti 55 000 euroa.

Varsinais-Suomen kansallissäätiö puolestaan ei ole kymmenen vuoden aikana ilmoittanut saaneensa mitään yli 1500 euron ulkopuolisia tukia lukuunottamatta tammi- ja maaliskuussa 2021 saatuja lahjoituksia. Tammikuussa Heikki Salmelan ja joulukuussa 2019 edesmenneen Harri Lähteenmäen lesken nyt omistaman Reale Oy:n lahjoituksia, 10 000 euroa per lahjoittaja. Maaliskuussa säätiölle lahjoitti 5 000 euroa Nurmi-Yhtiöt, joka Realen tavoin lukeutuu toriparkista hyötyviin torin laidan kiinteistönomistajiin.


Minna Arve: Vaalirahat käsittääkseni puolueelta
Toriparkkia ajavat yrittäjät siis lahjoittivat kuntavaalien alla poikkeuksellisesti rahaa säätiölle, joka poikkeuksellisesti tuki paikallisyhdistystä, joka poikkeuksellisesti – ja ainoana ehdokkaana – tuki merkittävällä summalla kaupunginjohtaja Arven, Turun tulevan pormestarin, kuntavaalikampanjaa. Maksoivatko toriparkin taustavoimat siis kaupunginjohtajan kampanjakuluja?

– Minulla on käsitys, että KTA:n (Kokoomuksen Turun aluejärjestö) minulle ohjautunut rahoitus on pääasiassa tullut Kokoomuspuolueelta. KTAn rahoitukseen en kuitenkaan pysty ottamaan kantaa, vaan siitä toiminnanjohtaja Juha Rantasaari on oikea henkilö kommentoimaan, Arve vastaa Iltalehdelle.

Tosiaankin elokuussa – siis jo lainmukaisen määräajan umpeuduttua – kokoomuksen Turun aluejärjestö onkin tehnyt VTV:lle ilmoituksen, jonka mukaan se on saanut emopuolueelta 10 000 euron lahjoituksen jo toukokuussa ennen vaaleja. Tällaista emopuolueelta suoraan Turun aluejärjestölle tullutta tukea ei ole puoluerahoitusvalvontaan ilmoitettu kertaakaan aiemmin vuosikymmenen aikana.


Ennen valintaansa Turun kaupunginjohtajaksi vuonna 2017, Turun uusi pormestari Minna Arve työskenteli kokoomuksen puoluesihteerinä 2014–2016. Vuosina 2010–2014 hän toimi Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Hän kuului myös Liedon Säästöpankin isännistöön 2011–2017. Liedon säästöpankki on yksi kauppatorin kiinteistönomistajista ja Toriparkkiyhtiön vanhoista osakkaista.
Toiminnanjohtaja: Liikemiesten rahat ei korvamerkitty
Kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Juha Rantasaari sanoo, että nimenomaan emopuolueelta tullut 10 000 euron tuki oli korvamerkitty Arven kampanjaan. Aiemmista vaaleista ja muista ehdokkaista poikkeavan rahoituskuvion syynä taas oli Rantasaaren mukaan se, että niin emopuoleelle kuin Turun aluejärjestölle oli tärkeää menestyä Turun ensimmäisissä pormestarivaaleissa.

Liikemiesten kuntavaalien alla Varsinais-Suomen kansallissäätiölle antama 25 000 euron tuki puolestaan oli Rantasaaren tarkoitettu yleisesti säätiön tarkoitusta tukevaan toimintaan eikä Arven kampanjaan suunnattua tukea. Emopuolueelta Arven kampanjaan antaman tuen ilmoituksen myöhästymistä Rantasaari selittää vaalikiireillä.

Kun liikemiehet tukevat 25 000 eurolla säätiötä, joka tukee vaalien alla 55 000 eurolla paikallisyhdistystä, joka tukee kaupunginjohtajan kampanjaa, eri lähteistä tulevat rahat sekoittuvat tileillä moneen kertaan. Näin säätiössä ja yhdistyksessä voidaan käytännössä vapaasti päättää, ajatellaanko vaalikampanjaan käytetyn liikemiesten rahaa vai jotain muuta rahaa. Näin etenkin, kun edes valvontaviranomaisilla ei ole oikeutta tutkia paikallisyhdistysten tilejä.

Enempää Arve ei kuitenkaan halua vaalirahoituksestaan tai toriparkkiliikemiesten roolista keskustella.

– Vaalirahailmoituksistani löytyy kaikki se tieto, jota vaalirahoituslainsäädäntö edellyttää ja muuta kommentoitavaa minulla ei vaalirahoitukseen ole, hän sanoo.

maik spotifail

Skeittarit skeittaa...sTori laajenee.