15.-24.8. Taideslummi bleibt!

Aloittaja kuka tahansa, 17:16:12 - 23.08.2011

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa

[EDIT] Häädetty. [/EDIT]

Tätähän ei ollut kalenterissa. Jatkuu vielä tämän viikon.

ma: aarteenmetsästystä magneetilla illalla
ti: leffailta slummilla (mikäli projektori saadaan lainaan)
ke: klo 17 itsepuolustustyöpaja, klo 17 rumpuryhmän harjoitukset
to: klo 17 logojen haltuunotto -työpaja, klo 18 Turun valtaajien kokous
pe: kulkue iltapäivällä, klo 17 häät, Homojeesus esiintyy illalla


LainaaSLUMMIN JATKO
perjantaina järjestetään ohjelmaa. lauantaina lähdetään ja jätetään puisto tyhjäksi. purku alkaa hiljalleen keskiviikkona. lauantaina lähdön jälkeen luvassa ohjelmaa toisaalla.
mielenosoitus ilmoitetaan lauantaihin asti kestäväksi

YÖVUOROT
- tehdään vahtivuorolista
- ysiltä joka ilta jaetaan vuorot
- kello 24 hiljaisuus (paitsi perjantaina, jos ohjelma menee myöhemmäksi)

HYGIENIA
- tehdään kyltti "älä kuse puskiin, kysy parempaa paikkaa."
- roskat pois heti, kun jätesäkki on täynnä.
- astiat yritetään saada jonnekin koneeseen pesuun

PURKULOGISTIIKKA
- keittiö ja info voidaan polttaa, aloitetaan keskiviikkona infosta, to-pe vaihtotori+keittiö
- gallerian seinät ja taide mennee ihmisille,
- TVO ottais kuulemma mielellään jotain materiaalia vastaan
- tarvitaan paku lauantaiksi

Viime viikolla tällaista:

LainaaTAIDESLUMMI JATKUU
Tiedote 14.8.2011

Turun keskeisimpiin kulttuurimiljöisiin kuuluvan Porthaninpuiston valtaus jatkuu. 7.8. alkanut Taideslummi -protestileirifestivaali ylläpitää vapaata tilaa kulttuuripääkaupungissa, joka on toistuvasti torjunut yritykset autonomisen kulttuurikeskuksen perustamiseksi.

Kuluneella viikolla Taideslummi tarjosi esiintymisareenan kulttuurille, joita Turku 2011 -säätiö ja Turun kaupunki eivät tunnista ja tue. Paikalle voi yhä tulla spontaanisti jakamaan ja kokemaan taidetta, mutta ennakkoilmoittautumisia ei enää oteta vastaan. Kulttuuriohjelman ohella Taideslummin perustoimintaan kuuluvat joka päivä kansankeittiö, vaihtotori, taidegalleria, distro sekä saunomis- ja uintimahdollisuudet.

Kansanliike on ajanut Turkuun autonomista kulttuurikeskusta jo vuodesta 2006. Autonominen kulttuurikeskus on yhteisöllinen, epäkaupallinen ja itsehallinnollinen toimintatila, joka torjuu kapitalistisen kulutuspakon ja kontrollin. Autonominen kulttuurikeskus on tila keskusteluille ja kohtaamisille, jotka nykyinen yhteiskunnallinen järjestys pyrkii sivuuttamaan ja vaientamaan.

Viikolla 33 Taideslummi jatkaa olemassaoloaan entistä mielenosoituksellisempana. Leirin päätöksentekoon voi ottaa osaa joka ilta kello 19 järjestettävässä slummikokouksessa. Tilakysymyksen tiimoilta kokoontuvat maanantaina kello 20 Turun valtaajat ja keskiviikkona kello 20 Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry.

Lisätiedot ja slummikokousten pöytäkirjat löytyvät Vapaa kulttuuri Turussa -blogista (vapaakulttuuri.blogspot.com). Yhteys Taideslummin toimijoihin: alakulttuuriturku2011@gmail.com

Ohjelmassa oli:

Lainaakeskiviikko:
- siivoilua slummilla
- keskustelua anarkismista klo 17:00
- slummikokous klo 19
- Autonominen kulttuuriyhdistys kokoontuu klo 20

torstai:
- työpaja Sivuraide-zineen liittyen klo 16
- runoilta klo 18
- taiteidenyö hässäkkää

joskus tällä viikolla (ajankohta vielä epäselvä):
- Turvallisemmat tilat
- Korttityöpaja
- performanssia
- mahdollisesti akustinen IT;SE

päihteet:
-ei ördäämistä! mielenosoitukseen sopivaa käyttäytymistä, festarit on ohi. Vain laillisia päihteitä. Mielenosoituksessa ei saa olla niin päihtyneenä, että muut mielenosoittajat tuntevat olonsa uhatuksi/turvattomaksi/epämukavaksi. Slummin tarkoitus olla kaikille turvallinen ja mukava, ja tätä kunnioittamaan kykenemättömät ihmiset poistetaan slummialueelta.

tavaroista:
tavarat paikoilleen, ei oo vaikeeta. siivoilua pitää harrastaa, myös kannustaa muita siihen. EA-jutuille pitää tehdä tunnettu paikka josta löytyvät hädän tullen.

rahoista:
vapaan kulttuurin tukemiseen hankittuja rahoja voidaan käyttää mm slummiruokien boostaamiseen.

Support your local slummi!

kuka tahansa

LainaaTaideslummi häädetty!

Turun Porthaninpuistossa 7.8. alkaen toiminut Taideslummi on häädetty ja purettu. Tapahtuma oli toistuvasti ilmoitettu mielenosoitukseksi, mutta Turun kaupungilta virka-apupyynnön saaneet poliisivoimat aloittivat 24.8. noin kello 14 laittoman häädön.

Virka-apupyyntö oli tullut Turun kaupungin Tilaliikelaitoksen Martti Kuituselta, joka on ollut myös talonvaltausten nollatoleranssin taustalla. Ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ei suostunut puhelinyhteydessä neuvottelemaan "kuin oikeudessa". Virka-apupyyntö esitettiin sen jälkeen kun Turun Sanomat uutisoi toistamiseen Taideslummista 21.8. ja vetosi artikkelissaan kaupunkia reagoimaan mielenosoitukseen. Mielenosoittajia epäillään mm. "istutusten repimisestä".

Perustuslaillista mielenosoitusoikeutta loukattiin poliisin tarjotessa virka-apua Turun kaupungille. Toimeenpanosta vastaa ylikomisario Timo Malinen. Neuvotteluyritysten jälkeen kymmenen Taideslummin mielenosoittajaa kiinniotettiin laittomasti ilman poistumiskäskyä. Heidät vietiin poliisiasemalle kuvattaviksi ja tunnistettaviksi. Lain mukaisesti poliisin olisi tullut turvata perustuslaillinen oikeus mielenosoittamiseen ja esimerkiksi osoittaa mielenosoitukselle uusi paikka, ellei entinen siihen jostain syystä sovellu.

Kello 16:30 mennessä Taideslummi purettiin kaupungin työntekijöiden toimesta. Slummille jääneitä tavaroita voi noutaa kaupungin varikoilta osoitteesta Rieskalähteentie 78.

Tilanne on yhä kesken. Taideslummilaiset esittävät kuitenkin jyrkän vastalauseensa kulttuuripääkaupungin ja poliisin toiminnalle. Tapahtuma olisi suunnitelmien mukaan kestänyt lauantaihin, johon mennessä mielenosoittajat olisivat vapaaehtoisesti purkaneet Taideslummin ja siivonneet puiston. Nyt tihentynyt repressio johtaa vapaan kulttuurin toimijoiden entistä voimakkaampiin protesteihin autonomisen kulttuurikeskuksen puolesta. Yksityishenkilöt aikovat puuttua päivän tapahtumiin myös lakiteitse.

Kokous toiminnan jatkosta kello 20 Porthaninpuistossa.

Ota yhteyttä ja kerro mielipiteesi Taideslummin häädöstä:

Martti Kuitunen (Tilaliikelaitos):050 558 9355

Jarkko Virtanen (ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja) 050 559 0222

Jonne

Taideslummi on tänä vuonna saanut ehkä eniten negatiivista palautetta (varsinkin jälkikäteen) kuin koskaan, vaikka slummin ensimmäinen viikko oli tapahtumantäyteinen ja erittäin onnistunut... Lähes kaikki negatiivinen palaute onkin koskettanut sitten ensimmäisen viikon jälkeistä aikaa (slummi kesti yht. 2,5vk), jolloin tapahtuman oli tarkoitus jatkua "poliittisempana", mutta miten lopulta kävikään..?

Kun ensimmäisellä viikolla suojakilpenä toiminut taiteellisen kulttuurin tekeminen jäi vähemmälle, jäljelle jäi enää alkoholikulttuuri, ehkä hieman kärjistettynä ilmaisten. Suurin osa negatiivisesta palautteesta onkin koskettanut liiallisen alkoholinkäytön ja siihen liittyvien lieveilmiöiden paheksuntaa. Tällä kertaa paheksuntaa on alkanut sadella myös ns. "samanhenkisten" joukoista, joka on mielestäni huolestuttavaa.

Jotain on siis varmasti mennyt pieleen ja olisi ehkä oppimisen paikka, virheiden myöntämisen aika. Mitä osa-alueita voidaan korjata paremmaksi seuraavalla kerralla? Mitä ei voida korjata? Taideslummi on mielestäni liian hieno tapahtuma jätettäväksi mädäntymään, soisin sen mieluummin kehittyvän. Ja ylipäätään kaikessa toiminnassa: kehittyä voi vain virheistä oppimalla, keskustelujen kautta.

Mielenkiintoinen keskustelunaihe olisi myös "slummin uudet versiot"... eli jos Taideslummin 5-vuotinen taival ja päättyminen lopulta brutaaliin häätöön, olisikin ollut yksi aikakausi, mutta jotain uutta tulisi tilalle? Energia ei koskaan katoa, se vain muuttaa muotoaan. Voimme silti vaikuttaa tuon muodonmuutoksen laatuun ja suuntaan, keskustelujen kautta, miten saada Turkuun taas uutta kapinallista, valtarakenteita ja normeja rikkovaa kulttuuria?

S. Mychael

Heh, nonnis. Mun mielestäni ei oo lainkaan huolestuttavaa, et "paheksuntaa on alkanut sadella myös ns. "samanhenkisten" joukoista", vaan sen sijaan tosi kiva kuulla, et "joukoissa" on niitäki, jotka tarkastelee tapahtunutta realistisesti eikä vain ns. vaaleanpunaisten lasien läpi! (Mitenkään vaaleanpunaista tai silmälaseja väheksymättä.)

Niin. Taideslummi. Ideana on tuoda julki, et vaihtoehtotaide ja -kulttuuri, ja taide muutenkin, on Turussa tosiaankin ajettu aika ahtaalle kaupungin älyttömällä tilapolitiikalla...?

Taideslummi-ideaa ei kyl kannata jättää mätänemään. Veikkaan tosin, et tän vuoden negatiiviset sattumukset tulee vaikuttamaan mahdolliseen seuraavaankin Taideslummiin ainaki siten, et ihmisillä on aika kovat ennakkoluulot sitten. Ei se välttämättä haittaa, jos on aikeena järjestää kiva dokausleiri kavereille ja niiden kavereille, mut jos on tarkoitus ajaa autonomisen kulttuurikeskuksen asiaa, ni jokin maineenputsaus vois olla paikallaan. Siis jotakin muutakin kuin Turun Sanomien mielipidepalstalla itkeskelyä. Mitä se sit vois olla? Ehkä kulttuuritapahtumia ja -tempauksia, joissa vaihtoehtotaiteenteko ois ykkössijalla eikä kaljan lipittely ördäyspisteeseen asti (ja eikös se nyt ole valtavirtakulttuuria muutenkin, sitä paitsi :-D), ja ehkä laillisesti, ni mummotki tykkäis.

Voihan tietty olla, että kulttuurikeskuksen asia etenee ja Taideslummi tavallaan käy tarpeettomaksi! Jos hyvin käy.

hietsu

Moikka!

Yhdyn siihen, että on itsereflektio on tärkeää. Epäkohtia taideslummilla tänä vuonna, kuten muinakin vuonna, on ilmennyt, ja kuten Jonne sanoi, ehkä enemmän kuin ennen, vaikken ole siitä aivan varma. Ördäystä en ole koskaan pitänyt arvossa missään alakulttuuripääkaupunkihankkeen ja muiden samantapaisten hankkeiden toiminnassa, mutta silti olen ollut toiminnassa mukana. Koska musta toimintaa on pyrittävä kehittämään käytännössä, ei vaan netin foorumeilla kyräillen.
Taideslummin ensimmäisen viikon loputtua ohjelmaa ei ollut enää niin paljon, mistä on tullut lähinnä huonoa palautetta. ois hyvä kuitenkin huomata, että ensimmäisen viikon ohjelmaa valmisteltiin monia viikkoja ennen koko tapahtumaa. Seuraavat viikot jätettiin siksi avoimiksi, että ei haluttu lyödä lukkoon mitään, kun ei oltu varmoja, kuinka kauan puistossa jaksaa pyörittää toimintaa tai olla ylipäätänsä. Siltikin haluan huomauttaa, että median vääristä tiedoista huolimatta, mielenosoitusta oli suunniteltu pitää kauemmin kun edellisinä vuosina, mikäli energiaa olisi riittämin.

Taideslummi oli mielenosoitus. Mielenosoituksessa ei ole pakko olla viihdytystä, taidetta, ruokaa tai mitään, paitsi mielenosoittajat. Yksi slummin tarkoitus on varmaan näyttää, että itseorganisoituvaa kulttuurin tekemistä jne on Turussa, mutta minulle se on koko ajan ollut ensisijaisesti protesti. Miten slummileiri kaupungin puistossa voisikaan näyttää, millainen toiminta olisi mahdollista esim Autonomisessa kulttuurikeskuksessa? Erityisesti yksi suuri syy, miksi toimintaa ei ole voitu järjestää enempää, on se, että perustoimintojen, kuten ruoanlaiton ja siivoamisen ylläpitäminen on ollut raskasta, jatkuvaa työtä. Enemmillä käytännön aktiiveilla olisi saanut järjestettyä paljon toimivamman slummin! (vaikka musta slummilla oli siltikin hyvää ohjelmaa, tosi mahtavia esityksiä)

Taideslummi oli myös laillinen mielenosoitus! Joka viikosta oli ilmoitettu erikseen poliisille. Siksi hämmentää kun tapahtumaa on useaan otteeseen nimitetty laittomaksi valtaukseksi jne...Mutta en jaksa kitistä siitä enempää, voidaan perustaa vaikka uusi keskustelu sille jos joku haluaa jankata siitä..

Musta taideslummissa kusi se, että perusasioita ei oltu mietitty tarpeeksi. Järjestyshäiriöihin varautumista vähäteltiin aivan helvetisti ennen tapahtumaa logiikalla että "ei niit koskaan ennenkää oo ollu" ja kuinkas sitten kävikään. Ulostamisasioita (en keksi tol mitään korrektia termiä) ois kans voinu vähän funtsia. Ördääminen kulkee käsi kädessä ihannoidun "ohjelmallisuuden" kanssa, totuus on, että eniten ördäystä oli ohjelmallisimmalla viikolla, ei myöhempinä aikoina. Ördäyksen loppumiseen tarvittais kulttuurimuutos slummilaisten (ja koko suomen) keskuudessa.

Mut hei! Taideslummista on tullut mys paljon positiivista palautetta. Ja niihin mummoihin, et mä en ainakaan tee tätä toimintaa niille mummoille niiden intressejä miettien. Mä toimin asioiden puolesta, jotka itse koen mielekkäiksi ja tarpeellisiksi, muut (myöskin ne jotka eivät ole samoista asioista kiinostuneet) huomioon ottaen. Kaikkia ei voi miellyttää kuitenkaan, enkä koe tarpeelliseksi yrittääkään...Vaikka Autonominen kulttuurikeskus olisikin avoin kaikenlaisille ihmisille, en mä menisi sinne esim. grillaamaan makkaraa vaan siksi että moni suomalainen siitä tykkää. Ketä täällä pitää yrittää miellyttää? jotain maagista keskivertoihmistä ja sit kaikki on onnellisia? Eikö vapaan tilan yksi idea ole se, että voi vapaasti olla oma itsensä, ilman että täytyy yrittää esittää "normaalia" ja mukavaa perusjamppaa? Mä haluan sellaisen tilan, jossa asioita mietiään muultakin kannalta, kun siltä että "miltäköhä tää ny näyttää ulospäi..." Mut iloisil fiiliksil mä olen vielä mukana!

kuka tahansa

Lainaus käyttäjältä: hietsu - 22:44:16 - 14.09.2011 Eikö vapaan tilan yksi idea ole se, että voi vapaasti olla oma itsensä, ilman että täytyy yrittää esittää "normaalia" ja mukavaa perusjamppaa?

Kyllä! Minua ainakin häiritsee suuresti, miten "tavallisuus" ja "normaalius" (mitä ne sitten ovatkaan) niin usein julistetaan kriteereiksi sille, että jokin tila, tapahtuma tms. olisi muka "avoin kaikille".

Muuhun en nyt oikein ehdi ottaa kantaa, mutta hienoa että täällä käydään tällaista keskustelua!

S. Mychael

#6
Niin, oikeastaan mm. viime vuoden Taideslummissa juttelin joidenkin paikalle sattuneiden (taiteilijoiden) kanssa, ja monet silloin kokivat, et tapahtuman laillisuuden vuoksi on kiva osallistua. Ettei aina sitä samaa laitonta talonvaltausta pelkästään, jotenkin niin joku sanoi. Jo silloin kans joitain kävijöitä häiritsi se, ettei sit ollutkaan niin paljon tarjolla sitä vaihtoehtokulttuuria nähtäväks ja koettavaks. Tänä vuonna vietin Taideslummilla aika vähän aikaa enkä kauheesti keskustellu kenenkään kanssa, joten en tietenkään voi varmaks sanoa, miten se on sit tänä vuonna koettu.

Ajat on tainneet muuttua, mut alunperin Taideslummi ilmoitettiin mielenosoitukseks kai lähinnä siks, ku siten se oli vähän pakko, että ylipäätään pystyttiin rakentaa oma alakulttuuritila kaupungin puistoon. Mutta varsinaista "mielenosoittamista" tärkeämpää oli tehdä ja kokea sitä alakulttuuria.

En nyt ehkä kovin hyvin muista, mut silloin ihmisiä myös taidettiin kehottaa ottamaan vastuu omista roskistaan, roskapussit oli kunnolla esillä, joten siivoaminen ei tullut mikskään ongelmaks tai ylitsepääsemättömän raskaaks. Ruokaa hankittiin esim. dyykkauskilpailulla, mut mitään lämminruokatarjoilua ei tainnu olla, ihmiset haki pitsaa lähipitserioista tai kävi kotona syömässä, jos kova nälkä iski, joten eipä ruuanlaittokaan juuri vieny resursseja muulta toiminnalta. Kokemukseni mukaan Turun kulttuurikeskuksissakin (tai ainaki Ratapihalla ja Jokikadulla) kaikenlaista kulttuuriohjelmaa on ollu paljon, vaikka onkin pitäny välillä siivoilla (hmm, miks muuten edes vaivautua, jos ei pitäis olla väliä sillä, millaisen kuvan antaa mummoille ja muille). Ruokaa tai dyykkausta kukaan ei tainnut tehdä väkisin. Edelleen tietenkin on tärkeää tehdä jaksamisensa mukaan eikä yhtään enempää. Eikä tietenkään toimivaa ohjelmaa voi olla, jos kukaan ei jaksa järjestää. Seuraavaks voiskin miettiä, eikö muuallakin sitten voi istua kaljottelemassa, ei tarvis pitää TAIDEslummia väkisin pystyssä tuota tarkoitusta varten. Kuvittelisin, että tässä kuitenkin on ongelman ydin monen "meikäläisenki" mielestä.
... Enkä siis oo mitenkään lähtökohtaisesti juopotteluvastainen tai sitä mieltä, et se pitää kitkeä kulttuurista :-D, pienessä humalassakin voi olla aikaansaava ja on vaiks kiva vähä maalata, jos on sillä tuulella. Mut minkä sille lopulta mahtaa, et joitakuita ei se taiteentekeminen sit siinä jossain humalan vaiheessa enää kiinnosta, vaikka hengaiski esim. Taideslummilla.

Ajat muuttuvat joo... No, ens vuonna ei oo enää kulttuuripääkaupunkivuosi, ehkä sitten kehtaa ihan rehellisesti alkaa hommata jotain sosiaalikeskusta kulttuurikeskuksen sijaan ja ehkäpä sosiaalislummi kulttuurislummin tilalle...? ;-)))

Nii ja siis kyl se eka viikko oli munki mielestä ohjelman puolesta hyvä!

MUOCCAILU: Korjasin jotain! Näköjään yöllä menny kirjaimet ja sanat tsekasi.

Jonne

S. Mychaelille:
Pidän paheksunnan satelua myös ns. "samanhenkisten" keskuudesta huolestuttavana just sen takia, että se osoittaa jotain olevan Taideslummissa pahasti pielessä, nimenomaan jos samanhenkisetkin kritisoi, eikä pelkästään mummot ja "kunnonkansalaiset". En missään nimessä pidä huolestuttavana sitä sen takia, että joku "tarkastelee tapahtunutta realistisesti eikä vain ns. vaaleanpunaisten lasien läpi", sehän on vain ja ainoastaan hyvä, että rakentavaa kritiikkiä annetaan.

----------

No mitä rakentavaa kritiikkiä tähän mennessä on saatu kasaan? Koitin kerätä keskustelustanne joitain mielestäni esiin nousevia kohtia:

- Maineenputsaus olisi paikallaan, koska negatiiviset sattumukset ovat luoneet ennakkoluuloja, jotka taas tulevat vaikuttamaan mahdollisen seuraavankin Taideslummin järjestämiseen. Ehdotettu keinoiksi mm. : kulttuuritapahtumia ja -tempauksia joissa vaihtoehtotaiteenteko etusijalla, eikä kaljan lipittely.

- Toimintaa ei haluta kuitenkaan tehdä "mummojen" tai "maagisten keskivertoihmisten" intressejä miellyttämään pyrkien, vaan sen puolesta, mitä itse koetaan mielekkääksi ja tarpeelliseksi, muut (myöskin ne jotka eivät ole samoista asioista kiinostuneet) huomioon ottaen. Pitää saada olla oma itsensä.

- Taideslummilla syntyneitä käytännön ongelmia oli vähätelty etukäteen eikä niihin osattu oikein tarttua ja kohdata. Slummille pesiytyi random-juoppoja, alue oli epäsiisti, ulostamisasiatkin kusivat :D...Ongelmien syiksi ehdotetty mm. : aktiivisten ihmisten vähyyttä, liikaa kaljanlipittelyä, huonoa ennakkosuunnittelua tietty...

- Taideslummi oli kuin olikin laillinen poliisille ilmoitettu mielenosoitus-tapahtuma, koko 2,5vk ajan, vaikka monet luulivat sen olevan laiton. Tämä saattoi muodostua ongelmaksi, koska asiaa väärinymmärrettiin kaupunkilaisten keskuudessa. Syynä esim. : Turun Sanomien vääristelevä ja epäasiallinen uutisointi, sekä oman tiedotuksen heikkous tältä osin.

- Ristiriita sen välillä, mitä Taideslummi oli ja mitä mahdollinen Autonominen Kulttuurikeskus tulisi olemaan. Jossain vaiheessa alettiin käyttää slummia esimerkkinä autonomisesta kulttuurikeskuksesta, vaikka näin ei missään vaiheessa oltu kokouksissa ainakaan linjattu, ihmiset keksivät vertauksen omasta päästään. Taideslummi on vain mielenosoitus, joka vaatii mm. autonomista kulttuurikeskusta, muttei väitä olevansa tavoitteensa kaltainen.

----------

Miten saada kaljanlipittelyä vähemmälle, taiteellista kulttuuria enemmälle? Olisiko yksi keino tuohon kaljanlipittelyyn järjestää tapahtumia enemmän päiväsaikaan? Jos kaljanlipittely taas täysin kiellettäisiin, menisi taatusti lapsi pesuveden mukana...

Taiteen saralla koen, että toimintamme tärkein "markkinarako" on tähän mennessä ollut nimenomaan MATALAN KYNNYKSEN mahdollistaminen kaikenlaisille aloitteleville artisteille ja tavallisuudesta poikkeaville, spontaaneille esityksille. Ja itse spontaaniuden ja taiteen hetkessä syntymisen mahdollistaminen on jo paljon, sitä ilmapiiriä on vaikea saavuttaa mitenkään teennäisesti. Moni bändi, artisti ja esittäjä onkin saanut sellaisia esiintymismahdollisuuksia näiden alakulttuuri-tapahtumien kautta, joita Turussa ei muuten ole ollut tarjolla. On ollut hienoa nähdä sekä todella laadukasta, että todella potentiaalista tulevaa laadukasta taidetta nousevan esiin, ja kehittyvän huimaa vauhtia.

Ja hmm... jos todella halutaan "maineenpuhdistus" niin ehdotan myös harkittavaksi jonkinlaista julkista kannanottoa/anteeksipyyntöä, jossa voitaisiin selventää, mikä meni pieleen ja miksi, ja että jatkossa pyritään parantamaan tapoja... mutta kenen silmissä se maineenpuhdistus sitten pitäisi toteuttaa? Ja muutenkin, minkä vitun "maineen" puhdistus? Onko jotain mainetta joskus muka ollut? :D

matu

mun mielestä vois olla olennaista myös puhua siitä onko Taideslummin tarkoitus olla mielenosoitus autonomisen kulttuurikeskuksen puolesta, hetkellinen alakulttuurin pesä vai molempia.

kuka tahansa

Myös S. Mychaelin mainitsema sosiaalisuuden - eli yhteisöllisyyden ja poliittisuuden - korostaminen voisi vaikuttaa Taideslummin luonteeseen (tai ainakin käsityksiin siitä), siihen millaisia ihmisiä se vetää puoleensa ja näiden ihmisten käyttäytymiseen tapahtuman aikana. Rappioromanttisen taiteilijamyytin sijaan yhteisöllistä toiminnallisuutta. Mutta tämä nyt on tätä "iänikuista" sosiaalikeskus vaiko kulttuurikeskus -vääntöä.

Minua vaivaa kovasti se, miten Taideslummi myös "samanhenkisten" joukossa ymmärretään jonkinlaisena hippien sekoiluna. Olenpa itsekin joskus saattanut ajatella näin käymättä itse kuitenkaan paikalla. Itse asiassa tänä vuonna tuli juteltua useammankin tutun kanssa, jotka olivat ensimmäistä kertaa Taideslummissa ja jotka olivat aiempina vuosina kuvitelleet tapahtuman aika toisenlaiseksi - negatiivisessa mielessä. Tulipa toisaalta myös juteltua tuttujen kanssa, jotka olivat yhä sitä mieltä, että pelkkää hippien sekoiluahan tämä. Nämä jälkimmäiset mielipiteet perustuivat tässäkin viestiketjussa mainitun juopottelu- ym. sekoilukulttuurin näkyvyyteen lähinnä tapahtuman iltaohjelman aikana. Tällaisessa kommentoinnissa minua häiritsee eniten se, miten huonot kokemukset iltaohjelman yleisön käyttäytymisestä yleistetään koko tapahtuman kritiikiksi - "se Taideslummi-porukka". Eiväthän enemmän tai vähemmän satunnaiset sivustakatsojat tiedä, ketkä oikeastaan ovat nähneet hurjasti vaivaa tapahtuman onnistumiseksi ja yrittävät epätoivoisesti pitää hommaa kasassa - ja ketkä vain saapuvat iltaisin paikalle dokaamaan ja sekoilemaan. Toki ongelmia saattoi esiintyä myös itse järjestäjäporukan sisällä, enhän minä oikeastaan tiedä ketkä kaikki Taideslummia varsinaisesti järkkäsivät tai kokivat järkkäävänsä.

Ehkä siinä mielessä jonkinlainen "maineenpuhdistuskampanja" voisi olla paikallaan. Siis jo pidempiaikaisen sekoilu-mielikuvan kannalta.

kuka tahansa


Jonne

tämän vuoden slummista on nyt ilmestynyt tällainen videokooste youtubeen:

http://www.youtube.com/watch?v=uyTaHb-kCrA