to 20.10. klo 10 Arken: Michel Onfray vierailuluennolla

Aloittaja kuka tahansa, 22:43:37 - 10.10.2011

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa



Michel Onfray luennoi torstaina 20.10. klo 10 auditorio Armfeltissa, Åbo Akademin Arken-rakennuksessa (Tehtaankatu 2). Ranskankielinen luento tulkataan englanniksi. Luento on avoin kaikille.

LainaaMichel Onfray (s. 1959) on tärkeimpiä elossa olevia ranskalaisia filosofeja. Ranskassa tämä omintakeinen nietzscheläinen hedonisti on ollut luettu ja kiistelty hahmo jo viidentoista vuoden ajan. Leiskuvakynäisenä poleemikkona ja peräänatamattomana materialistina Onfray on ennen kaikkea esseisti, jonka pyrkimyksenä on filosofian demokratisoiminen. Filosofeilla ei hänen mukaansa ole pienintäkään oikeutta piiloutua hämärän oppisanaston suojiin. jonka mukaan kapitalismi estää useimpia ihmisiä nauttimasta elämästään.

Kapinallisen politiikka (Politique du rebelle, 1997) on ensimmäinen Onfrayn laajasta tuotannosta suomennettu teos. Kirja esittelee hänen ajattelunsa poliittisen puolen. Hän tuomitsee jyrkästi uusliberalismin, sillä hänen mukaansa kapitalismi estää ihmisten enemmistöä nauttimasta elämästään. Onfrayn mukaan kapitalismi muuttaa yksilöt pelkiksi tuotantojärjestelmän sätkynukeiksi, joiden elämää hallitsevat talouden imperatiivit. Onfray kehottaa ihmisiä taistelemaan elämisen arvoisen elämän puolesta kaikin ajateltavissa olevin keinoin. Lääke on individualistinen anarkismi, jonka periaatteena on nauttiminen ja nautinnon tuottaminen. Onfrayn mukaan ainoastaan yleinen kansalaistottelemattomuus voi palauttaa nautinnon ihmiselämään ja alistaa talouden ihmisten palvelijaksi.

Onfray ei tyydy neuvottelemaan vähäpätöisiä etuja vallitsevan järjestelmän sisällä, vaan vaatii liberalismin murskaamista tässä ja nyt. Onfrayn tähtäimessä on tiukan vasemmistolainen nauttivan ruumiin filosofia.





LainaaYleensä ajatellaan, että filosofi on puhtaiden ajatusten ihminen, joka aineettoman sielunsa ansiosta pitää yllä suoraa ja syvää suhdetta käsitteisiin, jotka elävät eräänlaista itsenäistä elämää taivaassa, jossa ne välttävät aikaa ja maailman kuluttavaa vaikutusta. Historiankirjoituksen valtavirta pitää yllä tätä legendaa.

Michel Onfray - ateistinen filosofi, materialisti, aistillisuuden puolestapuhuja, absoluuttisen vapauden kannattaja - ajattelee päinvastoin: ajatukset eivät putoa taivaasta, ne nousevat konkreettisesta ihmiskehosta. Näin jokainen filosofinen rakennelma on elämäkerta. Puolustaakseen tätä teesiä Onfray on luonut vaihtoehtoisen oppimisen paikan: kansan yliopiston Normandian Caeniin kaukana Pariisista. Hän kehittää teesiään avoimessa seminaarissa, joka viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa. Lisäksi Onfray julkaisee monumentaalista sarjaa Contre-histoire de la philosophie (filosofian vastakertomus), joka paljastaa unohdetun hedonistisen juonteen antiikista nykypäivään ja jonka avulla hän kutsuu meitä löytämään postkristillinen politiikan ja etiikan tätä päivää varten.

Onfray kehittelee tätä ideaansa Ajatuksen elämäkerta -luennollaan Turussa torstaina 20.10.