la 23.5. Kirjakahvila: Kirja irti! Yhteiskunnallisesti vaikuttava kirjallisuus

Aloittaja satakieli, 13:48:38 - 15.05.2015

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

satakieli

Yhteiskunnallisesti vaikuttavaa kirjallisuutta!

On aika päästää kirja irti ja ottaa selvää muutamista asioista. Ensinnäkin, mikä on kirjallisuuden idea ja voima? Millaista on yhteiskunnallisesti vaikuttava kirjallisuus ja millaisia haasteita sanataiteilijat kohtaavat? Minkälaiset aiheet kääntyvät tarinoiksi ja miten ne puhuttelevat lukijoita?

Muun muassa näitä teemoja lähestytään alla olevan ohjelman voimin. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

12.15 Avajaissanat: Kirja irti!
12.30 Miltä näyttää tulevaisuuden kaunokirjallisuus? Kammio ry:n antologiakirjoittajat lukevat tekstejään.

13.00 Särjetty maa – tarinoita etelästä ja pohjoisesta. Runoilija J.K. Ihalaisen toimittaman teoksen tarinat kertovat kohtaamisista ja muun muassa maakysymyksiin liittyvistä kohtaloista nykyajassa. Haastattelijana Elina Laine.

13.30 Mikä pitää kirjan elinvoimaisena? Paneelikeskustelu kirjan esineluonteesta, kustantamisesta poliittisena tekona, kirjan sosiaalisesta kontekstista ja kirjasta informaatioyhteiskunnan hyödykkeenä. Mielipiteitä ja näkökulmia vaihtamassa Kolera Kustannuksen Daniil Kozlov, runoilija J.K.Ihalainen ja Martin kulttuuriolohuoneen kirjastoaktiivi Eva-Liisa Raekallio.

14.15 Otso Helasvuon Bassovallankumous

15.00 Pieniä vallankumouksia. Jyri Jaakkolan postuumin tekstikokoelman tutkiskelua. Mervi Leppäkorven haastattelussa yksi kirjan toimittajista Johan Ehrstedt ja Jyrin isä Raimo Jaakkola.
15.30 Runoyhdistys Nihil Interitin runobattle-manifesti

15.30 Regilaulutuba – runonlaulutyöpaja. Pauliina Perkkiö johdattelee yleisön virolaisen runonlaulun perinteeseen.

16.00Velkaantunut ihminen ja Finanssikapitalismin väkivalta. Jaakko Vuoren haastattelussa prekariaatti-aktivisti Eetu Virén ja suomentaja Anna Tuomikoski.

16.45 Torasäkeet. Suomalaisen nykyrunon yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Turkulaisen mikrokustantamo Kollektiivi Koleran yhteiskunnallisen runon antologian julkistus. Esiintymässä runoilijat Daniil Kozlov, Virpi Alanen ja Markku Aalto.

Tapahtuman ajan Kirjakahvilan sisätiloissa on JP Sipilän videorunoscreening nonstop-esityksenä. Brinkkalan pihalla lisäksi Siivouspäivän kulttuurikirppis: kirjoja, levyjä, leffoja ja muuta kulturellia. Ilmaisia myyntipaikkoja jaetaan myyjille saapumisjärjestyksessä.

Lisäksi dokkarinäytökset tasatunnein (13.00, 14.00, 15.00, 16.00 ja 17.00) Brinkkalan pihan Konsuli-galleriassa. Dokumenttielokuvana näytetään Marleena Lehtimaan ohjaus Muistot eivät unohda, 19-minuuttinen henkilökuva 21-vuotiaasta Niillas Holmbergistä, pohjoissaamelaisesta monitaiteilijasta, joka on omistanut elämänsä kulttuurinsa säilyttämiseen.
Elokuva on myös oodi pohjoisen luonnolle, kapinalle ja alkukantaiselle rauhalle ihmisen ja hänen ympäristönsä välillä.


Iltaklubilla Kirjakahvilassa:

19.00 Feministisk tidskrift Astra: Open stage
20.00 Barry Andrewsin Disko
22.00 Euroviisufinaalikatsomo

Muutokset mahdollisia.

karol


karol

Tänään! Toivottavasti paikalle tulee monta kirppismyyjääkin.

karol

Kuulemistani keskusteluista ainakin nämä olivat kiinnostavia samoin kuin nuo kirjatkin. Oma kirppismyyntini ei mikään megalomaaninen ollut, tosin saatoin myös missata jotkut kaupat, kun piti olla sosiaalinen. Kiitos järjestäjille!

15.00 Pieniä vallankumouksia. Jyri Jaakkolan postuumin tekstikokoelman tutkiskelua. Mervi Leppäkorven haastattelussa yksi kirjan toimittajista Johan Ehrstedt ja Jyrin isä Raimo Jaakkola.

16.00 Velkaantunut ihminen ja Finanssikapitalismin väkivalta. Jaakko Vuoren haastattelussa prekariaatti-aktivisti Eetu Virén ja suomentaja Anna Tuomikoski.