ma 21.10. pääkirjaston Studio: 1950-l. scifi ja kylmän sodan kulttuurihistoria

Aloittaja kuka tahansa, 11:29:15 - 21.10.2013

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa

http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=470507&nodeid=4873

LainaaKurkistus kylmän sodan kulttuurihistoriaan

Turun historiallisen yhdistyksen Historia nyt -sarjan seuraava esitelmä käsittelee 1950-luvun tieteiselokuvia, jotka tarjoavat kiehtovan näkökulman kylmän sodan kulttuurihistoriaan.

Yleisen historian filosofian tohtori Kimmo Ahonen kertoo, kuinka muukalaiselokuvat heijastavat kylmän sodan pelkoja ja fantasioita. Luento Kylmän sodan muukalaiset – 1950-luvun tieteiselokuvat historiantutkijan lähdeaineistona pidetään maanantaina 21.10. klo 18–19 pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2).

Tieteiselokuvien menestystä 1950-luvun alun Yhdysvalloissa edesauttoivat tieteiskirjallisuuden ja -sarjakuvan kasvava suosio sekä keskustelu "lentävistä lautasista" ja atomipommista. Elokuvat kytkeytyivät länsimaisen kulttuurin muukalaisfantasioiden pitkään traditioon, mutta myös sodanjälkeisen Yhdysvaltain poliittisiin uhkakuviin.

Avaruusmuukalaisten kohtaamisesta tuli eräs lajityypin tunnistettavimmista teemoista, jota on sittemmin varioitu lukuisin eri tavoin populaarikulttuurissa. Luennolla katsellaan tieteiselokuvien trailereita, tarkastellaan elokuvien muukalaiskuvia ja suhteutetaan niitä Yhdysvaltain 1950-luvun historiaan.

Kimmo Ahosen väitöskirja Kylmän sodan pelkoja ja fantasioita. Muukalaisten invaasio 1950-luvun yhdysvaltalaisessa tieteiselokuvassa tarkastettiin Turun yliopistossa kesäkuussa 2013. Ahonen tarkasteli väitöskirjassaan, miksi invaasion teema oli niin keskeinen tieteiselokuvassa ja miten se on ymmärrettävissä Yhdysvaltain 1950-luvun sosiokulttuurisessa kontekstissa.

Turun historiallinen yhdistys