syyskuussa torstaisin: Krautrock, kosminen musiikki ja elektroninen vallankumous

Aloittaja niilo pielinen, 11:29:25 - 25.08.2012

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

niilo pielinen

Tämmönen mahtava juttu löytyi:

Krautrock, kosminen musiikki ja elektroninen vallankumous – uusi luentosarja alkaa Turun kaupunginkirjastossa

Krautrock, kosminen musiikki ja elektroninen vallankumous -
matkoja 1970-luvun saksalaiseen populaarimusiikkiin

Luentosarja pidetään Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Studiossa.  Luennoitsijana tutkija Pertti Grönholm Turun yliopistosta. Pertti Grönholm on pitänyt Turun yliopistossa useita yksittäisiä luentoja aihepiirin liepeiltä ja kokonaisen luentosarjan elektronisen musiikin historiasta. Hän on tutkinut erityisesti Kraftwerk-yhtyettä ja sen suhdetta saksalaiseen kulttuuriin ja historiaan sekä Kraftwerkin suhdetta pop-tähteyteen ja mediaan.

Luentojen sisältö:
TO 6.9.  klo 18.-19.30 Länsi-Saksan populaarikulttuuri toisen maailmansodan jälkeen, miehitysjoukkojen radioasemat ja angloamerkikkalainen pop-musiikki, opiskelijaradikalismi, nuorisovallankumous, kommuunit ja psykedelia 1960-luvun lopulla.
TO 13.9. klo 18.-19.30  Saksalaisen rock-musiikin nousu vuosina 1968-1971. Länsi-Berliini, Ruhrin alue, München. Uudet levy-yhtiöt (Pilz, Ohr, Brain). Yhtyeiden omien studioiden ja tuottajien (Dieter Dierks, Konrad Plank ym.) merkitys. Krautrock-ilmiö ulkomailla.

TO 20.9. klo 18.-19.30 Kosminen musiikki ja elektroninen rock vuosina 1970-1980. Tangerine Dream, Ash Ra Tempel, Cluster, Neu! Harmonia, La Düsseldorf ym.
TO 27.9. klo 18. -19.30 Kraftwerk – krautrockista elektronisen pop-musiikin pioneereiksi. Kraftwerkin erityisyys ja vaikutus.

Luennot ovat kukin itsenäisiä kokonaisuuksia. Jokaiseen luentoon kuuluu paljon musiikki- ja videonäytteitä sekä valokuvia ja muuta havainnollistavaa aineistoa. Aiheista enemmän kiinnostuneille on tarjolla runsaasti kirjallisuusvinkkejä.
Luentosarjan kuvaus:

Luentosarjassa käsitellään saksalaisen rock-musiikin syntyä ja kukoistusta 1960-luvun lopulta 1970-luvun lopulle ja luodaan katsaus myös saksalaisen nuorisokulttuurin murrokseen 1960-luvun jälkipuolella sekä sitä seuranneisiin Länsi-Saksan poliittisen kuohunnan ja radikalismin vuosiin.
Kokeileva ja omaperäinen rock-musiikki (Deutsch Rock, Krautrock) oli ilmiö, joka toi esiin paitsi uuden muusikkosukupolven, myös synnytti ennenkuulumattomia tyylisuuntia psykedeelisen ja progressiviisen rockin liepeillä. Merkittävin näistä tyyleistä on niin sanottu Kosmische Musik, johon luetaan etenkin ns. Berliinin koulukunta, sisältäen sellaisia yhtyeitä, kuten Tangerine Dream, Ash Ra Tempel sekä artisteja kuten Klaus Schultze. Myös Kölnin ja Düsseldorfin alueella vaikuttaneet bändit, kuten taiderock-yhtye Can, monotonisen elektronisen rockin kulttiyhtye Neu! sekä elektronisen popin pioneeriryhmä ja samalla kaikkien aikojen tunnetuin saksalaisyhtye Kraftwerk nousivat suureen suosioon ja maineeseen 1970-luvun alussa ja puolivälissä. Münchenissä vaikuttaneet yhtyeet, kuten Popol Vuh ja Amon Düül II olivat enemmän kallellaan psykedeeliseen rockiin sekä folk- ja etnovaikutteiseen musiikkiin.
Saksalainen rock murtautui esiin omaehtoisena, mutta hajanaisena ilmiönä, jonka ääripäiksi voisi nimetä vaikapa Kraftwerkin ja The Scorpionsin, joka saavutti suurimman suosionsa vasta 1980-luvulla. Deutsch Rock oli nimensä mukaisesti nimenomaan saksalaista musiikkia ja useimmat uudet yhtyeet pyrkivät irti angloamerikkalaisen popin ja rokin kaavamaisuuksista tai sovelsivat niitä erittäin ennakkoluulottomasti. 1970-luvun yhtyeistä vain harvat kuitenkin jatkoivat tai pystyivät uudistumaan 1970-luvun puolivälin jälkeen. 1970-luvun lopulla Saksankin yli pyyhkinyt punk ja uusi aalto (Neue Deutsche Welle) veivät pohjaa niin taiderockilta kuin kosmiselta musiikiltakin.
Krautrockilla on kuitenkin ollut suuri vaikutus myös angloamerikkalaiseen pop0- ja rock-musiikkiin 1970-luvulta lähtien. Esimerkiksi David Bowien Berliini-trilogia (Low, Heroes ja Lodger) sekä Iggy Popin ja Brian Enon musiikki saivat uutta kipinää saksalaisesta rokista ja kosmisesta musiikista. Oma lukunsa ovat Britannian post-punk (mm. Joy Division) sekä 1980-luvun alun futurismi ja uusromantiikka (mm. Ultravox, O.M.D. ja The Human League), jotka olivat esteettisesti vahvasti kallellaan juuri Kraftwerkin, Neu!:n ja Clusterin kaltaisten yhtyeisiin.
Krautrock nousi tunnustettuna juuri-ilmiönä uudelleen esiin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla, progressiivisen rockin renessanssin ja teknoaikakauden kokeilevan elektronisen musiikin vanavedessä.
Vaikka 2000-luvun kuluessa moni Krautrockin suuri nimi on poistunut joukoista, monet alkuperäisistä yhtyeistä ovat kokeneet paluun esiintymislavoille. Tällaisia ovat mm. Cluster, ja Ash Ra Tempel. Suurista nimistä osa, kuten Kraftwerk, Tangerine Dream ja Klaus Schulze on esiintynyt ja levyttänyt enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti jo yli 40 vuotta.
Myös Suomessa vahvasti saksalaisesta 1970-lluvun rokista inspiroituneita yhtyeitä on noussut esiin useita. Jo 1990-luvulla toimintansa aloittaneet porilaisyhtyeet, kuten Circle, Kuusumun Profeetta, Pharaoh Overload ja Magyar Posse ovat saaneet rinnalleen sellaisia yhtyeitä, kuin helsinkiläiset K-X-P:n ja mediassa parhaillaan kohutun Siinain sekä turkulaisen E-Musikgruppe Lux Ohr-yhtyeen.

Lisätietoja:

Ann-Christin Antell/Turun kaupunginkirjasto/Musiikki

02-2620656

ann-christin.antell (at) turku.fi


[EDIT: Linkitin kalenteriin. -mod.]
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

niilo pielinen

Holy kraut mikä sarja huhu!!!
Ainaki tiedän mitä mä teen joka syyskuun torstaina.
Paitsi et perkele toi 20.9 on pakko missata ku hellsinkiin mennää Hexvesselin keikan kattomaan ja omalla ''krautrockilla'' lämppäämään!!! Tää ei ole reilu!!
Se 20.9 ois varmaa ollu just se mitä musikaalisesti ois kiinnostunu eniten, perkele, mut muut jutut myös helvetin mielenkiintoisia.
Sinne vaa!
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke