Jim Steinman: Bad for Good LP+7"
Meat Loafin ja Bonnie Tylerin hovisäveltäjän soolotuotantoa eli musikaalihenkistä pompöösiä kevyt hardrockia. Todella isosti tuotettua kamaa. Osa biiseistä tuttuja myöhemmin ilmestyneeltä Bat Out of Hell II:sta tai joitain riffejä on pöllitty Bonnie Tylerin tuotantoon. Sinänsä kuitenkin eheä kokonaisuus ja diggaan Steinmanin äänestä, joka ei oo ihan niin pro kuin Meat Loafilla, joten vähän käppälisääkin tarjolla muutenkin sopivan mauttomaan ja kasariin tuotantoon. Saksofoneja, naiskuoroa ja korneja tekstejä. Me like!
Carl Michael Bellman, Sven-Bertil Taube, Ulf Björn 2LP
Ruotsinkielistä laulelmaa 1700-luvulta. Ihan jees. Välillä menee jo lähes huumorimusiikiksi, mutta se johtuu lähinnä siitä, että Bellmanin tunnetuimpia biisejä on eräskin Ukko Nooa, josta siis levyllä rakkaudella ja kunnioituksella tehty vakava versio.
Veijo Tormis: Kalevala LP
Melodian eli Neuvostoliiton virallisen levy-yhtiön julkaisemaa klasaria 1980-luvun lopusta. Tormis on virolainen ja se jotenkin kuuluu sävelkielessä. Aika helkkarin primitiivistä ja tylyä taravaa. Tuo vähän Neo-Folk jutut mieleen, mutta ehdottomasti paremmin tehtynä. Pääosassa uljas mieskuoro ja välillä pauhaa noitarumpu. Aika paljon tässä on kansansoittimia, kuten pärrää ja kannelta yms. Diggaan.
Modest Musorgski: Boris Godunov 4LP
Aikamoinen jööti kerralla kuunneltavaksi tämä Modest Musorgski boksi. Melodian julkaisu tämäkin. Ilmeisesti Bolshoi teatterista joskus 1950-luvulta. Äänenlaatu ei ihan Deutsche Grammophon -tasoa, mutta se ei menoa haittaa. Tavallaan toimii tällaisessä pateettisessa slaavijulistuksessa, että naiskuorot vähän särkee. Tää on ehkä tylyintä musaa mitä oon hetkeen kuullu. Modest Musorgski on nyt muutenkin aika metallia noin niinku sävelkieleltään, mutta tää versio on jo ihan sairasta kamaa. Boksikin on hieno. Kyriillisistä kirjaimista piti kirpparilla ottaa älypuhelimella hetken tolkkua, mutta on kyllä sen sortin juhlava paketti, että kyllä tässä kalpenee slaavihevit aika äkkiä. Täytyis ottaa muutenkin tätä venäjän viisikkoa vähän enemmän haltuun. Siihen siis kuuluivat Musorgskin lisäksi Mili Balakirev, César Cui, Aleksandr Borodin ja Nikolai Rimski-Korsakov. Yö autiolla vuorella oli eka mikä Modestilta niinku uppos, mut onhan noita muitakin kovia juttuja näköjään.
Oon nyt käynyt vähän keräilemään tuota klassistakin ihan vain sen vuoksi, että usein miten niissä hinta ja laatu kohtaavat. Nuo kaikki edellä mainitut klasarit maksoivat 2,50 eur kappale ja usein esimerkiksi Deutsche Grammophonen tai Melodian laatujulkaisuja on saanut kirpparilta jopa eurolla. Ei näiden kautta paremmaksi ihmiseksi muutu, mutta onpahan itselle kuulematonta musiikkia kerättävänä usean sadan vuoden edestä