Kansalaisaktivisti Jyri Jaakkolan kirja ilmeistyy - Julkkarit Helsingissä 12.3.

Aloittaja Laine, 13:58:49 - 02.03.2015

« edellinen - seuraava »

Laine

Kolmen kirjan julkaisujuhla Eerikinkadun Dubrovnikissa Helsingissä to 12.3.



Tervetuloa Jyri Jaakkolan kirjoituskokoelman Pieniä vallankumouksia sekä Roberto Bolañon jättiromaanin 2666 -julkistusjuhlaan. Samalla julkaistaan myös Siemenpuu-säätiön viides teemajulkaisu, Särjetty maa – tarinoita etelästä ja pohjoisesta. Kirjat on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Sammakko. Kirjoja on myytävänä tilaisuudessa.

Tapahtumassa Särjetty maa -kirjan toimittanut runoilija J. K. Ihalainen kertoo tarinankeruumatkastaan, filosofi Tere Vadén pohtii kertomusten kantavuutta sekä kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme esittää otteita kirjan tarinoista. Jyri Jaakkolan isä Raimo Jaakkola sekä Pieniä vallankumouksia -kirjan toimittajat Toni Haapanen, Johan Ehrstedt ja Anastasia Lapintie kertovat Jyrin elämästä ja kirjoituksista. Kääntäjä Einari Aaltonen puhuu Bolañosta ja tämän teoksesta 2666. Saamelaisrunoilija Niillas Holmberg esiintyy videon välityksellä. Musiikista vastaavat Paleface ja Hatara lautta.

Aika: to 12.3.2015 klo 18.30

Paikka: Ravintola Dubrovnik, Eerikinkatu 11, Helsinki

Alustava ohjelma:

    Tilaisuuden avaus, Siemenpuun ja Sammakon tervehdys
    Särjetty maa -haastattelut: J.K. Ihalainen ja Tere Vadén
    Pieniä vallankumouksia -haastattelut: Raimo Jaakkola ja kirjan toimittajat
    Bolaño ja 2666: Einari Aaltonen
    Paleface esiintyy
    Niillas Holmbergin runovideo
    Juha Hurmeen otteet Särjetystä maasta
    Hatara lautta musisoi

Ohjelma päivitetään Siemenpuun sivuille: http://www.siemenpuu.org/fi/event
ja fb-tapahtumasivulle: https://www.facebook.com/events/846773645366376


Särjetty maa -kirjassa kuunnellaan tarinoita Brasiliasta, Kolumbiasta, Mosambikista, Malista, Keniasta, Intiasta, Thaimaasta, Kambodžasta, Indonesiasta, Suomesta ja Saamenmaasta. Tarinat kertovat kohtaamisista ja muun muassa maakysymyksiin liittyvistä kohtaloista nykyajassa. Kirjan toimittaja J. K. Ihalainen keräsi osan tarinoista Aasian-matkallaan kesällä 2014.

Särjetty maa -kirjan ja sen tarinoiden avulla Siemenpuu-säätiössä on haettu oppia siitä, miten pysähtyä kuulemaan tarinoita ja miten ymmärtää niiden sanomaa. Siemenpuun tukemiin hankkeisiin ja yhteistyöhön liittyy lukuisia tarinoita, joita emme aina ole osanneet kuunnella, saati hyödyntää, keskittyessämme tietojen keräämiseen ja vaihtoon. Meidän on tarvinnut oppia uudelleen tarinoiden jakamista ymmärtääksemme paremmin itseämme ja toisiamme. Tarinoiden kuulemiseksi pitää pysähtyä, ja niiden ymmärtämiseksi auttaa jos jää myös hetkeksi paikalleen. Tarinat voivat auttaa kaiken keräämämme tiedon muuttamisessa toimiksi. Tavoittelemamme elämänmuoto voi löytyä yllättävästä suunnasta ja rikkaus näyttäytyä ratkaisua vaativana ongelmana siinä missä köyhyyskin.

Lisää Siemenpuun teemajulkaisuista: http://www.siemenpuu.org/fi/publication

Pieniä vallankumouksia -kirjan ovat toimittaneet Toni Haapanen, Johan Ehrstedt ja Anastasia Lapintie.

Meksikossa vuonna 2010 murhattu Jyri Jaakkola oli paitsi kansalaisvaikuttaja ja monen järjestön tukipilari, myös ahkera kirjoittaja. Hänen kirjoituksensa käsittelivät nyky-yhteiskunnan ongelmia ja ruohonjuuritasolta lähteviä radikaalejakin vaihtoehtoja. Jaakkolan tekstejä julkaistiin kirjoissa, järjestöjen julkaisuissa, anarkistisissa lehdissä, sekä pamfletteina ja blogikirjoituksina. Tähän kirjaan on koottu näistä keskeisimpiä täydentäen niitä poiminnoilla haastatteluista ja sähköposteista, jotka valottavat hänen ajattelunsa ja toimintansa taustoja henkilökohtaisemmalla tasolla. Mukana on myös muutaman Jaakkolan hyvin tunteneen ihmisen muisteluita ystävästään.

Lukija pääsee aikamatkalle 2000-luvun alun Angolaan ja vuoden 2010 Meksikoon, suomalaisen kulutus- ja globalisaatiokriittisen liikkeen toimintaan ja kansainvälisen anti-kapitalistisen vastarinnan pyörteisiin. Toisaalta Jaakkolan tekstit ovat ajattomia ja hänen länsimaista elämäntapaa ja edustuksellista demokratiaa koskevat pohdintansa onnistuvat härnäämään lukijaa edelleenkin. Hän tahtoi enemmän kuin muuttaa poliittista järjestelmää tai protestoida suuryritysten totalitarismia vastaan. Hän halusi muuttaa kaiken, vaatia mahdotonta.

2666-romaani sisältää liki 1000 sivullaan inhimillisen elämän kirjon. Kirjan keskiössä on Meksikon silmitön väkivalta ja sen perimmäiset syyt. "Lukeminen on ajattelemista, kuin rukoilemista, kuin keskustelemista ystävän kanssa, kuin ajatusten järjestelemistä, kuin muiden ihmisten ajatusten kuuntelemista, kuin musiikin kuuntelemista, kuin maiseman katselemista, kuin kävelemistä rannalla." (R. Bolaño)

Arvostelukappaletilaukset: sammakko@sammakko.com

http://www.sammakko.com
Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.
Martin Luther King, Jr.