Kitaraefektirakentelu

Aloittaja mirosol, 21:50:45 - 01.01.2012

« edellinen - seuraava »

mirosol

Voisin ottaa tässä joku päivä vähän kuvia noista projekteista, mnitkä on kesken ja tolleen. Ajattelin nyt kuitenkin alkuun jakaa vähän linkkejä ja muuta jutustelua. Ajatuksena siis, että jos jotakuta muuta kiinnostaa tämä samainen aihe,  niin keskustelukaverin löytää helposti :)

Otetaan tähän ihan ensin kotimainen linkki:
http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317
Tämä helsinkiläisliike tarjoaa aika mukavan vaalikoiman rakennussarjoja läheltä ja kaukaa.. Miinuksena aika korkeat hinnat, mutta muuten kyllä asiallinen kauppa.

Ulkomailta muutamat:
http://www.banzaimusic.com/
http://www.musikding.de/
Nämä ovat saksassa, ja tarjoavat laadukkaita kittejä järkihintoihin.

http://www.generalguitargadgets.com/
Jenkkilafka, jota pyörittää JD Sleep. Miehen itse piirtämät piirit. Hinta/laatu kohdillaan. Miinuksena mainittakoon, että tilausten mukana voi halutessaan ottaa mukaan ilmaisen raamatun :(

http://www.buildyourownclone.com/
Hyvät listat.. Ei muita kokemuksia ainakaan vielä..




Informaatiota löytyy  interwebistä niin paljon kuin haluaa lukea. Vaikuttaisi olevan aika yhteisöllistä touhua. Peruskolvaustaitoja on hyvä olla kun aloittaa. Ei ne välttämättömiä taitoja ole, mutta helpottaa elämää, jos tunnistaa tehneensä kylmäjuotoksen :)

Laitteistoksi riittää 25-30W kolvi. Helpottavia, tai jopa suositeltavia värkkejä ovat teline kolville ja "lisäkädet", eli teline johon kolvattavan kohteen saa kiinni. Tinaksi käy melkein mikä vaan, mutta suosittelisin mahdollisimman monen juoksuteytimen tinoja. Paksuuskin on aika lailla henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuva suure. Suurennuslasi on hyvä olla saatavilla. Ja tarpeeksi valoa.

Jos mennään vähän syvemmälle, niin ei haittaa, vaikka tuntisi ulkonäöltä vastuksen, kondensaattorin, transistorin ja diodin. Eikä haittaa sekään, vaikka ymmärtäisi mitä niistä mikäkin tekee.

Kotelon maalaus on myös ihan oma lukunsa tässä touhussa. Hankin tätä varten bilteeman halpis-harrastelija-kynäruiskun - jonka kanssa meinasin polttaa päreeni. Kun ymmärsin miten se oikeasti toimii, niin sehän on mainio pikkulaite. Maalin ja lakan on vain oltava tarpeeksi juoksevaa, jotta ruisku voi toimia oikein. Loppukoristelu onkin vielä mutkikkaampi asia. Askarteluliikkeistä saa kuvansiirtoliimaa, jota en oikein voi suositella. Sen sijaan esim tuo musikding myy suht edullisesti vesisiirtokuvapaperia ja ohutta tarrakalvoa, jotka ovat huomattavasti parempi vaihtoehto.

Tähän mennessä kokonaan valmiina minulla on Dan Armstrong Green Ronger -klooni. Keskeneräisenä on EH LPB2 linjatehoboosteri ja yksi vähän jännittävämpi tekele. Tämän jälkimmäisen olen ristinyt työnimeltään "The Red Leader":ksi, Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: Red Llama -tyylinen overdrive, joka pusketaan samassa purkissa vielä korkeatehoisen boosterin läpi. En tiedä vielä miltä tämä tulee kuulostamaan, sillä tässä on kaksi piiriä kytketty sarjaan - käyttäen samaa virtaa, lediä ja kytkintä. Mikäli tämä projekti onnistuu, niin voin teoriassa ottaa tilauksia vastaan :) Ja prokkis on tätä kirjoittaessa siinä vaiheessa, että piirit ovat valmiit ja johdotetut. Seuraavana on kotelon maalaus ja decalointi. Sitten koko purkki kasaan ja kokeilemaan.

Phuh. Olihan tässä nyt tekstiä aluksi. Eli siis keskustelukaverin löytää minusta, jos samantyyppisiä taipumuksia harrastaa löytyy.

Loppuun vielä linkki, joka herätti kiinnostuksen elektroniikka-askarteluun:
http://www.musicgarage.fi/
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

mirosol

#1
Kunnon kuvia en jaksa ottaa, mutta nyt olis kaksi lopullisesti valmista (kuvat siis otettu kännykällä huonossa valossa):

1. Kevyesti modifioitu Dan Armstrong Green Ringer -klooni. Pseudo ring modulator, eli melkein oktaaveri. Tuo mukavan pienen elektronisen tunteen kitaran sointiin. Kotelo maalattu käsin ja merkinnät lisätty käyttäen kuvansiirtoliimaa. Todella kotikutoisen näköinen...
ringer.jpg

2. ZVexin Super Hard-On -klooni. Nerokas pikku superboosteri. Vetää signaalin todella kuumaksi, joten sopii täydellisesti ajamaan säröjä yli. Tai sitten toimii niin kuin mulla - eli ihan vaan antamaan sooloihin potkua.
boost.jpg

Tuon "The Red Leader":in suunnitelmassa oli vain yksi pikku miinus. Signaali tuli niin kovaa ulos, että efektiin olisi voinut liittää kaiuttimen suoraan. En uskaltanut kokeilla vahvistimen kanssa kuin aivan pienimmillä säädöillä. Hyvältähän se kuulosti. Mutta...... Tuolla saisi kyllä vahvistimet kivasti rikki halutessaan. Tästä syystä koko projekti meni purkuun, ja suunnittelupöydälle menee seuraavaksi jotain muuta. Tuo nimi kyllä houkuttaa niin paljon, että tekisi mieli suunnitella "The Red Leader 2", jossa jollekkin matalagainiselle särölle antaisi tuollaisen SHO-tyyppisen superkuuman signaalin. Veikkaan, että menee aika suhinaksi, mutta jos se suhina tulee tarpeeksi kovaa, niin miksei....
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

mirosol

#2
Tässä tuoreimmat. Muutama yksityiskohta olisi vaatinut hieman enemmän huomiota, mutta nämä kun tulevat omaan käyttöön ja ovat ihan tyystin opettelukappaleita, niin ei saa olla liian itsekriittinen. Nytpä tietää sitten nekin sudenkuopat tuossa kotelon koristelussa :) Laamasta puuttuu vielä nupit ja RGB-violetti ei ole muuten printattuna sama violetti kuin ruudulla...

Ihan sivumennen, niin jos joku haluaa a) kustomoituja pedaaleja, b) vanhan kulahtaneen uuteen koteloon tai b) vaikka ihan vaan kloonin jostain tunnetusta, niin mulle voi laittaa viestiä. Säröt ja boosterit onnistuu ainakin..Tulevaisuudessa toivon, että alan ymmärtämään tätä touhua vielä paremmin ja sitä kautta saada aikaan jonkun ihan täysin oman suhina-säröpurkin...

Seuraavana vuorossa The Red Leader mark2 ja toisena klooni ZVexin Machinesta.

Yhdestä kustom-projektista olikin Könän kanssa puhetta... Katotaan nyt mitä sen tiimoilta saan aikaan ja milloin :)
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

torre

en jaksa ny googlettaa enemmän, mutta miten pieniä noi piirilevyt on? onks ihan armottoman pientä vai onko lähempänä kouluelektroniikkakokoa? oma kokemus siis lähinnä yläasteelta sekä omista kaapelikorjauksista. pelottaa tuo suurennuslasihomma jos menee niin pieneks ettei bilteman juottopistooli enää mahdukaan.

mirosol

Lähempänä kouluelektroniikkaa. Kaikki komponentit on normaalisti noita läpiladottavia, joten kyllä sinne normaali kärki on ihan ok. Ensi viikolla menee taas tilausta musikdingille, että jaetaanko torre postimaksuja? :)
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

torre

onks tästä mihinkään? ja onks siinä siis mukana tuo reikä 9V muuntajaa varten?

http://www.musikding.de/product_info.php/info/p1618_The-Screamer---Overdrive-kit.html

mirosol

#6
Kyseistä en ole itse rakentanut (ainakaan vielä), mutta muut noiden kitit on olleet todella hyviä. Ja on se muuntajan paikka.. http://diy.musikding.de/images/stories/screamer/screamerwire.pdf Tosin. Jos et ole hirveästi tehnyt "kouluelektroniikkaa", niin melkein suosittelisin aloittamaan jostain vielä vähän yksinkertaisemmasta. Esim tämä (http://www.musikding.de/product_info.php/info/p2639_The-HardOne---Booster-kit.html) on aika näppärä boosti kaikkeen käyttöön. Tossa Screamerissä kun on kuitenkin 9 osaa, mitkä on aika helppo saada väärin päin paikoilleen (2 transistoria, 1 IC, 3 elkoa, 3 diodia). Eipä sillä.. Onhan siinä hardonessakin viisi.... :)

Toi kotelo kannattanee ottaa valmiiksi porattuna, jos ei todella tiedä mitä sen kanssa tekee. Alumiinin poraaminen kotikonstein ei ole kovin kustannustehokasta - verrattuna noiden hintoihin valmiiksi poratuista.
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

torre

ehkä overdrive olis kuitenkin mulle parempi, kun ainut käytössä oleva putkivahvistin on kämppiksen kerrostalossa oleva. eiks boostilla tartte kitaravahvistin olla aika lähellä säröä jo, joka tarkoittanee enemmän volaa.

eli jos ajatuksenkulkuni vaikuttaa yhtään järkevältä niiin voisin ottaa sellaisen tubescreamer-kloonin, vamliiks porattuna. potikat löytynee omista nurkista.

mirosol

#8
Eiku.. Boostilla saa tehtyä vaikka mitä. Joko nostettua linjasignaalia tarpeen mukaan vaikka sooloihin, lisättyä lämpöä soundiin toimien ikäänkuin etuasteena, tai sitten sen kanssa voi ajaa minkä tahansa särön ihan uusiin sfääreihin. Mut joo. Keskiviikkona ajattelin tilailla.

Tubescreamer-klooni-setti olis kotelon kanssa 25€. Postit on sen 8,50 kokonaisuudessaan. Laitanko samaan tilaukseen, niin menee noi postit puoliksi? :)
Siinä kitissä tulee potikat mukana, mutta nuppeja ei. Mulla on niitä jonkun verran "ylimääräisiä". Näitä olis ainakin yli oman tarpeen: http://www.musikding.de/product_info.php/info/p3102_Vintageknob-yellow.html
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

torre

no selvä sitten. en oo kitaristi ja oon eläny väärässä uskossa. pistin kuitenkin yv:tä.

mirosol

Valmiiden lista pitenee kovaa kyytiä. Otan sitten taas kuvia kun jaksan :)
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

Könä

Oleksää Mirosol miettiny sitä mistä oli alessa puhetta?
Oliko se Basso Muffi ja Rat samaan lootaan vai miten se meni?
Miettiny hintaa vielä?

mirosol

Lainaus käyttäjältä: Könä - 16:27:32 - 21.02.2012
Oleksää Mirosol miettiny sitä mistä oli alessa puhetta?
Oliko se Basso Muffi ja Rat samaan lootaan vai miten se meni?
Miettiny hintaa vielä?

Odottelen tässä muutamaa kaukomaan tilausta vielä, niin sen jälkeen voin alkaa kattelemaan tarkemmin.... Laittelen viestiä sitten kyllä.
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

mirosol

Juu. Näitähän on tässä puolen vuoden aikana tullut nyt sitten joku 15. Kuvat on kuraa kun en jaksa ottaa kunnollisia.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/nine.JPG
Tässä siis alkaen vasemmalta ylhäältä: Hearthrob Tremolo - kiva pikkutremolo, Pii FuzzFace - klassikkofuzzi, ZVex Machine Crossover distortion (4:n potikan versio), Ampeg Scranbler - 70's octaverfuzz, D.A. Green Ringer. Alarivissä: Red Llama overdrive, Könän bassofuzzi, Seuraavana samanlainen, mutta huonommin tehty :) ja viimeisenä SuperSilicon Fuzz, joka on käytännössä EHX LPB-2 boosteri ja pii FuzzFace sarjassa ja samassa paketissa.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/green.JPG
Tämä on hyvin neuvostovalmisteisen näköinen klooni Maxonin Sonic Distortionista. Muutamilla pienillä modeilla tietty.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/vklp13.JPG
Ja tässä viime viikonlopun tekeleet. Ensimmäisenä kotelointiprojekti Retkun Ibanez Slam Punkista. Eli siis kytkinvikainen soundtankki tollaseen kunnon koteloon. Seuraavana modattu D*A*M Meathead, jossa siis säädettävät input- ja output-konkat. Normaalin Meatheadin toimintaan siis saadaan 7 erilaista "taajuuskorjausta". Normaalista bassoboostattuun ja ohueen lo-fi-soundiin. (Oli muuten aika tuskainen ahtaus, kun eilen illalla sain tämän lopulta loppuun..) Seuraavana Allesz Crap-Fi Delay, jonka ristin nimellä "SuperLo-FI Timetravler". Totaalista suhinaa ja loistavaa delaytä. Tässä otetaan kyllä kaikki irti PT2399-piiristä.. Alarivissä vielä Ibanez TubeScreamer TS-9 alkuperäisin speksein, mutta laatuosin. Viimeisenä Tompan modattu Big Muff Pi, jossa siis fiksattu tonestäkki ja lisättyä sustainia niin paljon kuin vain jaksaa sormea samalla äänellä pitää.

Eli Könä sai bassofuzzin ja eilen sai Tomppa modatun Muffin. Yhtä vähän erikoisempaa tilaustyötä olen tuossa aloitellut. Tulee nimittäin kolmen oktaavin basso-oktaaveri yhdelle kaverille :)

Eli käsistähän tämä harraste lähti ja kunnolla. Tilasin thaimasta "ihan vähän vaan" osia, niin sehän jäi tulliin kun arvo oli 170€... Tosin siinä oli varmaan 6 kiloa kaikenlaista..
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

mirosol

Tuli eilen järjestyksessään 37. rakennelma valmiiksi. Muutamat kuvat löytyy täältä:
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.