Kiinnostavia dokkareita

Aloittaja kuka tahansa, 13:21:40 - 05.10.2011

« edellinen - seuraava »

kuka tahansa

Aloitetaas tällainenkin ketju. Olisiko pelkästään netissä ja ilmaiseksi katsottavia, vaiko ihan mitä vain? Ehkä kuitenkin ihan mitä vain. Ei pelkkää listausta, vaan kertokaa tarkemmin, miksi ehdottamanne dokkari on mielestänne kiinnostava ja katsomisen arvoinen.

Ennen yksittäisiä ehdotuksia sanottakoon, että Radical Video Libraryssä on hurjasti linkkejä poliittisiin leffoihin ja dokkareihin nollabudjetin aktivistivideoista ison rahan mainstream-tuotantoihin - esittelyjen, trailerien ym. kera. Esim. osastolta Documentary - Punk löytyy Crass - There Is No Authority But Yourself (2006), Taqwacore: The Birth of Punk Islam (2009), American Hardcore (2006), Punk: Attitude (2005), Skinhead Attitude (2003) ja pari tsekkipätkää. Talonvaltausosastolla puolestaan sellaiset 34 dokkaria Yhdysvalloista, Hollannista, Tsekeistä, Briteistä, Ranskasta, Saksasta, Valko-Venäjältä, Espanjasta, Kanadasta, Sloveniasta, Venäjältä ja tietysti Tanskasta. Erityisen kiinnostavaa tässä projektissa onkin se, ettei sivustolla keskitytä pelkästään jenkkituotantoon. Lisäksi sieltä löytyy upouusien leffojen ohella aika vanhaakin matskua.






Tottelemiskoe, panoksena kuolema
http://areena.yle.fi/video/1317328677408

Pyörii YLEn Areenalla vielä tämän kuun ajan. 1960-luvun kuuluisaa Milgramin tottelevaisuuskoetta nykypäivään soveltava dokkari pyrkii osoittamaan television ja julkisuuden vallan yksilöön. Kun Milgramin kokeessa osallistujat luulivat menevänsä muisti- ja oppimiskokeeseen, ranskalaisversiossa he luulevat olevansa tv-visailun kuvauksissa. Kiinnostavaa dokkarissa on se, että osallistujille väitetään kyse olevan vasta uuden ohjelman suunnittelusta - ts. he eivät voisikaan voittaa mitään. Silti vain harva kieltäytyy tottelemasta, jolloin syynä ei ole toivo suuren rahasumman voittamisesta vaan pelko pelin pilaamisesta ja luottamus auktoriteettiin, jonka oletetaan tietävän mitä tekee.

niilo pielinen

#1
Juu tää on boksissa, ei vielä katottu mut koht...

Areenalla voi myös vielä kattoa 3 osainen dokkari (eka osa enää vain mm päivää!!!) mielen salatusta voimasta. Aika mielenkiintoinen meininki. Mun suomen kieli ei riittä et selittaisin, pistän sit suoraa sen areenan teksti:

osa1: ''Usko, niin paranet. Useat tutkimukset osoittavat, että usko paranemiseen merkitsee jopa enemmän kuin annettu hoito. Jopa lumeleikkaus voi toimia. Ihmismieleen kätkeytyy toisaalta myös pelottavia ja tuhoavia voimia.''
http://areena.yle.fi/video/1315511829091

osa2: ''Onko meillä kuudes aisti? Telepatiaa tutkitaan uusin tavoin, mm. kaksoset koehenkilöinä. Voiko ennenäky muuttaa tapahtumien kulkua? Virginian yliopisto tutkii lapsia, jotka kertovat aikaisemmasta elämästään toisena.''
http://areena.yle.fi/video/1316115737823

osa3: ''Kuolema meno-paluu. Kuolemaa lähellä käyneiden kokemuksia on pidetty hallusinaatioina. Tutkijat myös kysyvät, onko tietoisuutta aivojen toiminnasta riippumatta. Aivokuolleina olleiden elämä voi muuttua yllättävästi.''
http://areena.yle.fi/video/1316721102049

Ei yhtää huono doku jos asia kiinnostaa...


[onks youtubella monta 10min pätkäks leikatut dokkarit hyväksytty tähän? :)]
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

papu

Lainaus käyttäjältä: kuka tahansa - 13:21:40 - 05.10.2011
Aloitetaas tällainenkin ketju. Olisiko pelkästään netissä ja ilmaiseksi katsottavia, vaiko ihan mitä vain? Ehkä kuitenkin ihan mitä vain.
Ihan mitä vain. Tai tietty ois hyvä antaa vinkkiä mistä ko pätkän saisi nähtäväkseen kaivettua

Lainaus käyttäjältä: kuka tahansa - 13:21:40 - 05.10.2011 Tottelemiskoe, panoksena kuolema
Ois ollu mielenkiintoista jos nyt nykypäivänä olisi toistettu tuo Milgramin koe ja verrattu sitä tähän tv-visa kokeeseen. Niinku laboratorio vs tv-studio. Hyvä dokkari kuitenkin, vaikka loppua kohden keskittyminen hiukka herpaantuikin.

mirosol

Ollut vähän huono dokumenttikausi itsellä meneillään - Keskittynyt lähinnä tuohon 2300-2600 lukujen tulevaan historiaan. Tästä aiheesta voisi tehdä oman telkkariketjun jos joskus jaksaa :)

Dokkareita on nykyään aika mukavasti saatavilla.. Aivan asiallista keskustelua ja linkkejä asiallisiin dokumentteihin: http://forums.mvgroup.org/

Viimeisimmät muuten taisivat olla tuo "Hehkulamppuhuijaus" ja "Shokkihoito". Molemmat asiallisia.

Muistuttaisin kaikkia vielä siitä, että tieto lisää aina tuskaa.
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

niilo pielinen


Tää "Hehkulamppuhuijaus" oli kyl asiallinen...
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

mirosol

#5
Toi Shokkihoito oli kanssa aika paha. Se on Naomi Kleinin viimeisin, missä puhutaan aika pitkälti maailmanpankista ja muista "hyvistä" jätkistä. Ja mitä jälkeä ne on saaneet maailmassa aikaan. Siis tämä chicagon koulukunta.

Sitten voisin suositella vähän valoisampia.. Joku reilu vuosi sitten tuli yleltä "Tiededokumentti - Poincarén konjektuuri" Se on nerokas. Puhuu topologiasta ja muusta vaikeammasta matematiikasta kansanomaisesti. Tutustuttipa vielä venäläiseen mahtimieheen Grigori "Grisha" Perelmaniin. On muuten hieno mies. Nykyhetken ehkä hienoin. (näyttäis olevan mulla jos joku tarvii... samoin kuin se hehkulamppuhuijaus ja shokkihoito)

Eihän tätä pystynytkään lopettamaan, vaan editin muodossa jatkettava aiheesta aina vaan...

Plagues and Pleasures of the Salton Sea, Food Inc., Miesten vuoro, Requiem for Detroit. Nämä tuli vielä ajatuksiini kun yritin laittaa ruokaa. Kaikki vähän valoisampia ja valoisammista aiheista. Huomatkaa, vähän. History Channelilta tuli (saattaa tulla vieläkin) sen niminen sarja kuin "The Universe" - joka nimensä veroisesti käsittelee koko universumia. Tähtitiedettä, fysiikkaa ja kaikkia tunnettuja ilmiöitä. Sitä on ainakin kolme 24 jaksoista tuotantokautta olemassa. Melkoinen ähky siis kiinnostuneille...

Ylen Matematiikan Historia -sarjassa on kanssa paljon hyviä...
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

kuka tahansa

#6
Lisäsin aloitusviestiin maininnan Radical Video Librarystä.

mirosol

^Mahtava linkki toi. Kiitos Kuka Tahansa!

Seuraavaksi ajattelin, että on varmaan aiheellista varoittaa tälläisestä.. Täällä internetissä kun kerran liikkuu kaikenlaista, niin törmäsin salaliitto- ja muita ei-niin-järkeviä-dokumentteja jakelevaan tahoon, joka kutsuu itseään nimellä POtHS. Tämä on lyhenne sanoista "Pouring Out the Holy Spiritruth". Tämä porukka on jaellut evoluution kieltävää, islamia vihaavaa ja muuta äärikristittyä sisältävää materiaalia "dokumentteina" jo jonkin aikaa. Materiaalia on saatavilla käsittämätön määrä. Kuvausten mukaan näissä puhuvat oikeat "tiedemiehet" ja kirkon hengelliset johtajat...

Sillä otin puheeksi, että varoivaisuus kunniaan kun valikoitte interwebin uumenista dokumentteja illan ratoksi...

En itse ole vielä päässyt näin pitkälle, mutta tuo basisti suositteli hyvin voimakkaasti tälläistä sarjaa: http://en.wikipedia.org/wiki/All_Watched_Over_by_Machines_of_Loving_Grace_(television_documentary_series)
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

niilo pielinen

Lainaus käyttäjältä: mirosol - 19:53:34 - 05.10.2011
^Mahtava linkki toi. Kiitos Kuka Tahansa!

Yep, näyttää hyvältä...

Tää sit on varmaa enemmää perus linkki mut kyl paljon hyviä dokkareita löytyy sieltä (paljon paskaa myös):
http://topdocumentaryfilms.com/watch-online/

Te näytätte oleva enemmä ''asiallisia dokkareita katsojat'' mut jos joskus haluaa ottaa iisisti ja kattoa vaik musa-dokkari, jos krautrock kiinnostaa eikä oo nähny toi ''Krautrock: the rebirth of germany'', täält löytyy:
http://topdocumentaryfilms.com/krautrock-rebirth-of-germany/
On kyl iha ok, vaik tietysti keskittyny ''isoihin bändeihin'', mut ei vain musaan, myös miten post-nazi saksas syntyi nii omaperaista musaa...
Anteeks jos toi ei oo ''poliittinen meininki'' vaik onki tavalla...
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

mirosol

Eikai se polittisuus mikään itsetarkoitus saa olla...

Musadokkari-linkit ja suositukset on hyvin tervetulleita. Tämä minä nyt vaan tykkää enemmän noista tiededokkareista :)
"No such thing as innocence" Profane Geometry - harrasteblogi ja levyhylly.

el-ejecutor

Kesällä tuli katottua aika paljon dokkareita mutta eipä tähän hätään keksi montaa.

Yks melko mieleenjäävä ja omaperäinen oli Graphic Sexual Horror.
Kertoo uraauurtavan BDSM/taide/erotiikka-sivustosta, sen perustajasta, kyseisen scenen kuluttajista, malleista ja kansan kohusta. Oli vuoroin kiinnostava, viehättävä, järkyttävä ja ahdistava. Pitänee katsoa uudestaan joku päivä.

Suht tuore ja kaupallinen dokkari niin netistä ei varmasti laillisesti löydy muuta kuin trailereita.
En viitsi niitä nyt kaivaa tähän näytille kun olen töissä :P

Sen tarkempaa analyysiä en ehdi tahikka jaksa naputella. Katsokaa jos kiinnostaa, älkää jos ei.

Vuodatan muista dokkareista jahka muistuvat mieleen.

el-ejecutor

Mainioita henkilökuvauksia ihmisistä jotka kaikki tietää mutta joista kukaan ei tiedä juuri mitään:

I Don't Know Jack - Katsaus David Lynchin suosikin elämästä ja urasta. Lämminhenkistä (ja ansaittua) ylistystä mutta samalla myös rehellistä puhetta alkoholiongelmista ja tragedioista. Nancen lienee kaikki nähneet esim. Eraserheadissä tai Twin Peaksissa.




The Nomi Song - Samanlainen elämä/ura-katsaus Klaus Nomista. Sen miehen vaiheista on sevver vähän selkeää tietoa missään että läheisten haastattelut tässä on kullan arvoisia. Sama pätee oikeestaan tuohon edelliseen myös. Jäänyt vahvasti mieleen Nomin kuolema tästä pätkästä. Melko traagista rakentaa ensin ylistetty ura ja kuolla sitten yksin AIDSiin 80-luvulla.




Mie oon kovin huono katsomaan mitään rankkoja "maailman epäkohdat" -henkisiä dokumentteja. Tietyt asiat tulee pidettyä puhtaasti viihteenä.

Ja komppaan tuota kraut-dokkaria, se on hyvä! Youtubesta löytyy myös erikseen Kraftwerk-dokumentti mikä sivuaa vahvasti. En jaksa kaivaa linkkiä nyt mutta kiinnostuneet sen varmasti löytävät helposti!


edit: hyvä topic!

papu

Vinylmania : When life runs at 33 rpm

Vinylmania Trailer

Ei sillä, että olisin joku vinyyli-friikki, mut kyllähän tuo kiinnoistaisi nähdä.

niilo pielinen

#13
Lainaus käyttäjältä: kuka tahansa - 13:21:40 - 05.10.2011



Tottelemiskoe, panoksena kuolema
http://areena.yle.fi/video/1317328677408

Pyörii YLEn Areenalla vielä tämän kuun ajan. 1960-luvun kuuluisaa Milgramin tottelevaisuuskoetta nykypäivään soveltava dokkari pyrkii osoittamaan television ja julkisuuden vallan yksilöön. Kun Milgramin kokeessa osallistujat luulivat menevänsä muisti- ja oppimiskokeeseen, ranskalaisversiossa he luulevat olevansa tv-visailun kuvauksissa. Kiinnostavaa dokkarissa on se, että osallistujille väitetään kyse olevan vasta uuden ohjelman suunnittelusta - ts. he eivät voisikaan voittaa mitään. Silti vain harva kieltäytyy tottelemasta, jolloin syynä ei ole toivo suuren rahasumman voittamisesta vaan pelko pelin pilaamisesta ja luottamus auktoriteettiin, jonka oletetaan tietävän mitä tekee.

Just katotii tätä, helvetin hyvä dokkari, todella mielenkiintoinen, ja vähä pelottava...

Koko ajan tuli mieleen et pari vuotta sitten olin miettiny että koska tä tosi (roska) tv mahtaa oikeesti mennä vähä pidemmäksi? Sillä et tähä asti heitetään ''huonoimmat'' kilpailijat ulos pelista pikku hiljaa, ja lopussa ''paras'' voittaa jotain palkinto, mut voisi myös tehä ''hauskempi'' versio, ihmiset kyllästyy nopeasti konseptista, pakko aina keksiä rajumpaa, olin kuvittelu et joskus ne alkaa pyytämää katsojilta/yleisöltä äänestämää heiän suosikit (''parhaat'') kilpailijat pois pelista pikku hiljaa, ja lopussa ''huonoin'' ''voittaa'' jotain palkinto niiku HIV infektoitu piikki, ''lomia'' pohjois-korean työleiriin tai jotain tämmönen...
Olis varmasti toimiva konsepti, ihmiset on sairaita ja itseasiassa luulisin yleisö oleva jo valmis siihen, ja kilpailijoit varmasti löytyis...
Vain ajan kysymys...

Mut tosi hyvä dokkari kyllä.
 
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

salozka

Mielenkiintosia linkkejä!

Ja tosiaan tosta Tottelevaisuuskoe-dokkarista samaa mieltä, mielenkiintoinen ja pelottavakin. "Annanpa tästä 400 voltin sähköiskun vaikka se voi olla kohtalokasta, mut kun toi käski". Voimakas on tv:n valta. Toisaalta meidän ympärillä tallustaa ihmisiä jotka luulevat näyttelijöidenkin olevan sama asia kuin roolihahmonsa, et en tiedä millasta mediakasvatusta pitäis olla et ihmisille aukeis asiat. Tai edes kiinnostais.