Hunajahommat

Aloittaja Johnny Paypal, 20:02:30 - 26.04.2019

« edellinen - seuraava »

Johnny Paypal

Onko täällä mehiläistarhaajia tai asiasta kiinnostuneita? Mulla on muutama pesä ja hunajaa tulee mukava satsi joka vuosi.

Rusomuurarimehiläisiä on muuten levinnyt Turkuun paljon. Moni sekoittaa ampiaisiin vaikka on täysin erinäköisiä, eikä niiden piikki kuulemma edes läpäise ihoa. Älä siis tuhoa pesää, jos havaitset tälläisen ruskehtavan kärpäsen näköisen mehiläisen touhuamassa. Pesivät talojen rakenteisiin, eivätkä tuhoa mitään. Alkukesästä on pörinä suurimmillaan ja sitten vähentyy.

karol

Joskus kiinnostaisi mehiläistarhaushommat, jos asuisin sopivassa paikassa.

Johnny Paypal

Lainaus käyttäjältä: karol - 21:23:36 - 26.04.2019
Joskus kiinnostaisi mehiläistarhaushommat, jos asuisin sopivassa paikassa.

Kysyin Turun kaupungilta, että sopiiko jos laitan pesät sen maille. Lopulta sain päättäjän kiinni ja sieltä tuli peukkua tietyin ehdoin. Täytyy vain ilmoittaa paikka etukäteen ja ne katsoo ettei lähellä ole vaikka päiväkotia (ikäänkuin se vaikuttaisi, mutta ennakkoluulot ja sitä rataa).

Ja kyllähän noita kaupunkipesiä on, kuten vaikka Notre Damen viereisellä katolla. Turuus on asia alkutekijöissään.

karol

Oho, onpa kiinnostavaa. Ajattelin, että kerrostaloasujana tämä homma olisi täysin ulottumattomissa.

papu

En oo mehiläistarhaaja, mut kiinnostaa kyl kaikki puuhastelu, vaikkakaan ite en ole kykeneväinen nyt oikeen mihinkää. Raportointi ja muu turina aiheesta toki siis kiinnostaa!

Johnny Paypal

Kävin just pesillä tarkastamassa tilanteen. Olin keväällä sellaista apifondaa vienyt pesään varmuuden vuoksi jos talviruoka pääsee loppumaan. Näin tuskin ei ollut käynyt kun ei mehiläiset olleet sitä juurikaan syöneet ja helvetti muurahaisia oli paljon syömässä sitä.

Heitin apifondat metsään että murkut siellä söisi ettei hunaja-apajille menisi. Toivon ja uskon kyllä että mehiläiset puoliansa sen suhteen pitää.

Nyt mulla on reilu puolet pesistä neljällä laatikolla ja osa kolmella. Laitoin sellasen sulkuverkon siihen, ettei emo nouse ylemmäs enää. Kaikki loput on siis jatkossa 100% hunajalaatikoita.

Pistin lisätarvikkeita taas tilaukseen ja pitäisi kehiä askarrella. Rahaa aina palaa ja vaivaa on, mutta harrastukset on harrastuksia. Mulla on nyt viisi pesää ja teen yhden jaokkeen ainakin vielä.

Tavoite on tuottaa nyt sellanen +40kg hunajaa per pesä, eli joku 200-250kg herkkua. Viime vuonna mun kaksi pesää tuotti melkein kaiken hunajan, kun vähän testailin muilla. Saas nähdä. Välillä on parempia vuosia ja välillä heikompia.

Dead sun rising

Tulipa tämä topic mieleen, kun kaverin suosituksesta katsoin Areenalta eilen Hunajan maa -dokumentin.

No, olihan se... aika karua eloa eikä pistoksilta vältytä, pikkulapsetkaan.

LainaaPohjois-Makedonian syrjäseudun jyrkillä rinteillä elää Euroopan viimeinen villihunajan kerääjä, Hatidze. Hän hoitaa varovasti mehiläisiä ja varjelee samalla koko ekosysteemiä. Mutta muutoksen tuulet puhaltavat, Hatidze ja tämän vanha äiti saavat uudet naapurit. Kaunis kuvaus ahneudesta ja katoavasta elämäntavasta voitti Sundancessa ja ylsi kaksinkertaiseksi Oscar-ehdokkaaksi. Dokumenttielokuvan ohjasivat Tamara Kotevska ja Ljubomir Stefanov. Ensiesitys. (Pohjois-Makedonia, 2019)
https://areena.yle.fi/1-50425803

mögälix


Johnny Paypal

Ei kellään ole Turussa tietoa paikasta mihin voisi pari pesää sijoittaa? Ei tarvitse kuin olla jossain määrin vehreä seutu ja autolla pitäisi päästä viereen.