"Humanistis-rationalistinen projekti on samanaikaisesti sekä onnistunut yli odotusten että epäonnistunut katastrofaalisin seurauksin", toteavat Karoliina Lummaa ja Lea Rojola Posthumanismi-artikkelikokoelman johdannossa. Merkkejä mittavasta paradigman muutoksesta onkin ilmassa: ympäristötieteelliset keskustelut synnyttävät ihmiskeskeisen maailmanjärjestyksen kritiikkiä, eläinoikeusliikkeiden nousu kyseenalaistaa alistettujen ja alistajien (lajien)välisen suhteen ja zombieapokalypsin tyyppiset maailmanlopun visiot herättävät kysymään millainen on posthumanistinen tulevaisuus?
Posthumanismin keskusteluilloissa etsitään uusia tapoja hahmottaa maailmaa, kirjallisuutta, inhimillistä ja ei-inhimillistä sekä visioidaan muuttunutta maailmaa.
Keskusteluillat ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille. Tarkoituksenamme on keskittyä posthumanismin ja uusmaterialismin erilaisiin teemoihin kullakin tapaamisella ja yhdessä keskustelemalla syventää ymmärrystäme aiheesta. Osalle kerroista osallistujat lukevat etukäteen teemaa käsitteleviä tekstejä ja toisilla kerroilla keskustelua käydään paikan päällä esitetyn alustuksen pohjalta.
Keskusteluiltoihin voi osallistua säännöllisesti, mutta myös yksittäiseen iltaan ovat kaikki tervetulleita. Lukupiiri kokoontuu Kirjakahvilassa joka toinen keskiviikko klo 19.00.
ke 4.2. Johdanto. Mitä on posthumanismi?Posthumanismisarja avataan johdantopuheenvuorolla, jonka tavoitteena on määritellä posthumanismin ja uusmaterialismin keskeisiä käsitteitä ja pohjustaa myöhempien tapaamiskertojen keskustelua.
Keskustelua alustamassa FT Karoliina Lummaa, toinen Posthumanismin toimittajista.
Luettava teksti: Johdanto. Mitä posthumanismi on? Teoksessa Lummaa, Karoliina & Rojola, Lea (toim.): Posthumanismi (Eetos ry 2014)
ke 18.2. EläinfilosofiaTarkkaillaan inhimillisen ja ei-inhimillisen roolia, sen rakentamista ja purkua. Keskustelua alustamassa FM, kulttuurihistorian väitöstutkija Heta Lähdesmäki. Lähdesmäen väitöstyö käsittelee ihmisen ja suden välistä valtasuhdetta. Luettava teksti: Jouni Teittisen artikkeli "Mikä ihmiselle kuuluu: Humanismi, kysymys eläimestä ja kärsivien piiri" teoksessa Lummaa, Karoliina & Rojola, Lea (toim.): Posthumanismi (Eetos ry 2014).
ke 4.3. Le corps urbain / the urban bodySymbolinen maailma laajenee aineen ja tilan muotoon. Miksi kaupungista voi puhua inhimillisin metaforin? Keskustelua alustamassa FM, arkkitehti Panu Savolainen. Luettava teksti Serenella Iovinon "Bodies of Naples" teoksessa Material Ecocriticism (2014)
http://www.academia.edu/4507329/Bodies_of_Naples_Stories_Matter_and_the_Landscapes_of_Porosityke 18.3. Posthumanistinen taideMiten tulkitaan ei-inhimillistä ja minkälaisia "tekijyyksiä" on olemassa? Luettava teksti julkistetaan myöhemmin!
ke 1.4. Fossiilinen subjekti: modernin maailman ei-inhimillinen ja irrationaalinen energiaperustaLuettava teksti julkistetaan myöhemmin!
ke 15.4. Mitä ihmisen jälkeen? Post-apokalyptisten skenaarioiden anti pre-apokalyptiselle ajalleLuettava teksti julkistetaan myöhemmin!
ke 29.4. Objektisuuntautunut ontologiaLuettava teksti julkistetaan myöhemmin!