ke 27.4. Kirjakahvila: Radikaaleinta on arki -keskustelu

Aloittaja kuka tahansa, 04:16:29 - 10.05.2011

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa



LainaaKeskustelutilaisuus Radikaaleinta on arki -kirjan pohjalta. Vieraana Dan Koivulaakso, yksi kirjan kirjoittajista.

2010-luvun työväenliike: miten vastata elämän epävarmistumiseen?

Miten 2010-luvun Suomessa voidaan rakentaa uutta työväenliikettä ja miltä tuo liike näyttää? Entä mitä asioita tuon liikkeen tulisi ajaa? Radikaaleinta on arki -kirjan (Into 2010) kirjoittajien mukaan tarvitaan vaihtoehtoa kasvupakon, kasvavien tuloerojen, eriarvoisuuden ja ahdistavan palkkatyön yhteiskunnalle. On vaadittava hyvää leppoisaa arkea, jossa ihmisten onnen ehdot on turvattu.

Työelämän huonontumisesta on puhuttu viime vuosina usein pätkätyöläisyyden ja prekarisaation käsittein. Prekarisaatio ei kuitenkaan ole vain epätyypillisten työsuhteiden ja heikkojen työehtojen lisääntymistä vaan laajempi ilmiö. Työelämän muutoksen myötä ihmisten elämä epävarmistuu ja tämä koskettaa ihmisiä vaihtelevalla voimakkuudella. Joka tapauksessa toimeentulon epävarmuus kuormittaa kohtuuttomasti lukuisten ihmisten elämää. Kirjan kirjoittajat puhuvat miljoonan marginaalista, mikä tarkoittaa kolmasosaa Suomen työvoimasta.

Yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan yhteiskunnallisia liikkeitä. Uuden työväen on rakennettava uutta työväenliikettä, joka ei tarraudu menneeseen vaan tarttuu rohkeasti tämän hetken ongelmiin. Liikkeen on esitettävä omia vaatimuksiaan ja luotava uusia poliittisia kamppailuja. Näitä ovat esimerkiksi kamppailu riittävän suuren perustulon puolesta sekä yhteisöllisten ja omaehtoisten työn ja tuotannon muotojen luominen.

Kirjakahvilan keskustelussa pohditaan, miten uusi työväenliike voisi järjestäytyä ja minkä kaiken puolesta sen tulisi toimia.

Dan Koivulaakso, Anna Kontula, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen & Tero Toivanen: Radikaaleinta on arki. Into 2010.
http://www.intokustannus.fi/kirja/radikaaleinta_on_arki/