15.-17.4. Kirjakahvila: PERVO! PERVO! PERVO! -elokuvafestivaali

Aloittaja kuka tahansa, 03:51:55 - 10.05.2011

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa

Queer-elokuvan festivaali PERVO! PERVO! PERVO!
http://www.kirjakahvila.org/pervopervopervo


Suomen elokuvafestivaalikenttä saa uuden tulokkaan PERVO! PERVO! PERVO! -tapahtumasta, joka järjestetään Turun Kirjakahvilassa 15.-17.4.2011. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävän festivaalin teemana on politiikka ja queerhistoria. Kolmipäiväiseen tapahtumaan sisältyy dokumentti- ja fiktioelokuvien näytösten ohella näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, kaupunkitilan vinouttava kävelykierros ja filmitähtiteemainen disko. Kaikkiin tilaisuuksiin on ilmainen sisäänpääsy, mutta huom! pääosin Brinkkalan talon Vihreässä salissa pidettäviin elokuvanäytöksiin mahtuu kerrallaan vain 40 katsojaa.

Elokuvanäytökset

Festivaalilla esitettäviä elokuvia yhdistää niiden historiallisuus. Elokuvat tuovat omilla tavoillaan esiin vaie(nne)ttuja tai vähän tunnettuja palasia queer-historiasta, oli kyse sitten homo- ja lesboelokuvan historiankirjoituksesta, kertomuksista seksologian varhaisista vaiheista ja homososialisteista natsien vainon alla – tai vaikkapa välähdyksistä Jerusalemin/Al-Qudsin nykyisestä, poliittiset rajat ja historiallisen vihanpidon kohtaavasta ja ne ylittävästä queer-skenestä. P!P!P!-viikonlopun aikana nähtävät ja kuultavat tarinat sijoittuvat kolmeen eri maanosaan, ja joukossa on elokuvia Israel/Palestiinasta, Saksasta, Unkarista, Serbiasta, Suomesta ja Yhdysvalloista. Monet esitettävistä elokuvista saavat festivaaleilla Suomen ensi-iltansa. Näihin lukeutuvat mm. saksalaisen kulttiohjaaja Rosa von Praunheimin "The Einstein of Sex" (Saksa 1999), joka on elämäkerrallinen elokuva seksologian ja homo-/transaktivismin varhaisesta uranuurtajasta Magnus Hirschfeldistä (1868-1935), sekä rautaesiripun ajan lesbojen elämää Unkarissa valottava haastatteludokumentaari "Secret Years" (Unkari 2009).

Näyttelyt

Festivaaliviikonlopun ajaksi Kirjakahvilaan avataan näyttely 1980-luvun lopulla Suomea kohahduttaneesta naiskahvila- ja bdsm-lesboperformanssiryhmä Extaasista. Ryhmän historiallinen merkitys ei rajoitu vain Suomen rajojen sisäpuolelle, sillä ryhmän anarkisteiksi julistautuneet jäsenet kävivät kiivasta kansainvälistä kulttuurivaihtoa niin Amsterdamin talonvaltaajien kuin Berliinin queer-skenen kanssa - eivätkä vaikutteet kulkeneet aina vain yhteen suuntaan.

Kirjakahvilan galleriatilan huhtikuun näyttelynä on belgradilaisen Queer Beograd -kollektiivin kokoama selonteko ruohonjuuritason LHBT-aktivismin lähihistoriasta ja nykytilasta Serbiassa. Näyttely kiertää parhaillaan Eurooppaa kollektiivin "Anti-Fascism and Direct Action" -kirjan julkaisutilaisuuksien kanssa. Underground-queerfestivaaleja, erilaisia performansseja ja Belgradin pride-marssiakin järjestämässä ollut Queer Beograd on saanut osansa niin uusnatsien kuin poliisivoimienkin pelottelusta ja väkivallasta. P!P!P!-ohjelmistoon sisältyykin lyhytelokuva queerfestivaalista, jonka kollektiivi järjesti Belgradissa vuonna 2005 – neljä vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen yritys järjestää maassa pride-kulkue tukahdutettiin väkivaltaisesti.

Kirjakahvilan tiloissa on festivaalien aikaan nähtävissä ja kuultavissa myös erilaisia queer-historiallisia av-installaatioita.

Muu ohjelma

Turun vähän tunnettu ja monella tapaa unohdettu pervohistoria herää hetkeksi eloon elokuvanäytösten jälkeen lauantaina, kun Kirjakahvilasta suunnataan kaupungin keskustaa vinouttavalle opastetulle kaupunkikävelylle. Kävelyn aikana tulevat tutuksi niin rautatieaseman pusikot, menneisyyden homokapakoiden sijainnit kuin monet muutkin Turun lesbo-ja homohistorian kannalta keskeiset paikat.

Lauantain loppuilta vietetään queer-bilekulttuuria ennen ja nyt tutkaillen. Historiallisesta otteesta vastaa tutkijatohtori Antu Sorainen, yksi Extaasi-ryhmän perustajajäsenistä, kertoo siitä kulttuurisesta ja poliittisesta kontekstista, jossa ryhmä syntyi ja kukoisti marginaalissa erilaisia julkaisuja tuottaen ja tapahtumia järjestäen. Historiakatsauksen jälkeen pyörähtävät käyntiin 2010-luvun bileet Kirjakahvilan tapaan, Qlub All Stars DJ:iden tahdittamana. Qlubin teemana ja alaotsikkona on tällä kertaa "Movie Star Realness" (elokuvallinen pukeutuminen suotavaa, parhaat asut palkitaan).

Festivaalin päätösjuhlallisuuksissa sunnuntaina esiintyy siirtolaistangoyhtye Särkyneet Sydämet oy (Hsinwen Hsu – harmonikka, Jin Haritaworn – laulu ja viulu, Milena Solomun – kitara ja laulu).