Kiinnostavia dokkareita

Aloittaja kuka tahansa, 13:21:40 - 05.10.2011

« edellinen - seuraava »

kuka tahansa

Tänä sunnuntaina 23.10. klo 22:05 kakkoselta tulee Cannesissa, Torontossa ja jopa Oscarilla palkittu ja muutenkin kovasti kehuttu (esim. Rotten Tomatoesissa 97%) dokkari Sisäpiirin homma / Inside Job (USA 2010).

http://www.youtube.com/watch?v=FzrBurlJUNk#ws
Leffan arvostelu Filmgoer.fi-sivustolta:

LainaaKenen leipää syöt...

Charles Fergusonin sliipattu ja yleistajuinen kokonaisanalyysi finanssikriisin juurista palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla. Aihetta täsmällisemmin tuntemattomille elokuva on pakollista katsomista. Talousteorian korruptoitumisen mekanismeja selvittävä osuus on lisäksi oiva lisä medialukutaidon työkalupakkiin.

Ihmiselle lajityypillistä on jääräpäisyys omiin uskomuksiin takertumisessa. Niinpä muutama vuosi lähihistorian toiseksi pahimman talouskriisin jälkeen talouspolitiikan suunta on olennaisilta osiltaan muuttumaton. Tieto syy-seuraussuhteista valuu yleisestä tietoisuudesta kuin vesi ankan selästä.

Michael Moore oli kriisin alettua nopeasti liikkeellä, mutta pamfletisti saarnaa tunnetusti vain kuorolle. Fergusonin omaa ääntä kuullaan paljon vähemmän, sana on annettu asiantuntijoille. Faktat ovat terävästi esillä ja käytetyt kaavakuvat tehokkaita.

Elokuva jää muistutukseksi siitä miten kaikki todella tapahtui. Se myös muistuttaa, että kukaan ei joutunut oikeudelliseen vastuuseen kriisiin aiheuttaneesta holtittomasta riskinotosta ja sisäpiiritiedon väärinkäytöstä; tällä pyramidihuijauksella oli valtionjohdon siunaus.

Viimeinen näytös tarttuu anglikaanisten huipputaloustieteilijöiden eturistiriitoihin. Taloudelliset kytkökset finanssialaan ovat merkittäviä: haluttuja tutkimustuloksia tilataan sadoilla tuhansilla, pyöröovi pankkeihin ja säätelyelimiin käy kuumana. Poliitikot Atlantin molemmin puolin linjaavat juuri tällä hetkellä kansalaisten tulevaisuutta näiden pehmeästi lahjottujen opein.

Asiapitoiseksi dokumentiksi Inside Job on poikkeuksellisen näyttävä. Kuvakerronta on vetävää ja voimakkaasti dramatisoivan musiikkiraidan kanssa tunnelma on lähellä Hollywood-fiktiota. Raflaavaa kuvituskuvaa käytetään paljon. Haastattelutilanteiden konstruoituneisuutta avataan hieman mainosmaisilla otoksilla kuvausten valmistelusta.
Vakuuttelun keinona on luotettavan kuuloisen Matt Damonin lukeman, varmistettavissa olevan fakta- ja uutisaineiston sekä eri näkökulmia edustavien kommentaattorien harkittu vaihtelu.

(Uus)keynisiläisiä ajattelijoita käytetään tukemaan argumenttia, haastatteluun suostuneet rahoitusalan lobbarit ja freshwater-ekonomistit taas asetetaan faktojen kanssa kontrastiseen suhteeseen. Se ei tietenkään ole vaikeaa. Totutusti pahimmat syylliset kieltäytyvät haastatteluista.

Valikoima ei silti ole mustavalkoinen, eikä etenkään Yhdysvaltain puoluepoliittisia jakoja noudattava. Kritiikki poliittisella huipulla osuu yhtälailla Obamaan kuin Bushiin ja kaikki alkaa tietenkin Uncle-Ronniesta.

Vaikuttavaan puhujajoukkoon kuuluvat muun muassa skandaalin keskelle ajettu (?) Dominic Strauss-Kahn, Nouriel Roubini, Barney Frank, George Soros, Paul Volcker, Eliot Spitzer ja pankkialan jättilobbari Scott Talbott.

salozka

Pitääpä katsoa toi Inside Job!

Täällä mielenkiintonen dokkari ympäristöaktivisteista ->

http://areena.yle.fi/video/1318881820657

"Ykkösdokumentti: Ympäristösoturit
Viranomaisille ja teollisuuden edustajille ympäristösoturit ovat rikollisia, eivät harmittomia idealisteja. Miksi jotkut ovat valmiita uhraamaan taloutensa, terveytensä ja jopa henkensä ympäristön puolesta?"

niilo pielinen

 Toi ei oo dokkari, mut varmaa voi olla täällä, brasilialainen lyhyt elokuva, Island of Flowers, aika klassikko, mut jos ei oo nähny, nii kannattaa katto, 12min vain... ''hauskasti'' tehty, vaik ei yhtää naurata... :'(

Ilha das Flores (Island of Flowers) 1990
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

Turbourpo

No tässä perinteikkäitä hittejä.. :o

A Film By Travis Klose: Arakimentari
A Film By Wayne Ewing: Breakfast With Hunter
David Lynch Presents a Film By Terry Zwigoff: Crumb...Weird Sex Obsession Comic Books and All That Jazz...
A Film By Steve Yeager: Divine Trash
You`re Gonna Miss Me..A film About Roky Erickson

Ja viimeisenä...

A Todd Phillips Movie: Hated  GG Allin And The Murder Junkies....

Näistä ei mikään jätä kylmäksi. Dokkarit aika kovia, mutta henkilöillä vahvat missiot...

kuka tahansa

#19
Lainaus käyttäjältä: Turbourpo - 00:15:31 - 05.11.2011 David Lynch Presents a Film By Terry Zwigoff: Crumb...Weird Sex Obsession Comic Books and All That Jazz...
A Film By Steve Yeager: Divine Trash

Muista en ole varma olenko nähnyt enkä jaksa nyt tarkistaa, mutta nämä kaksi ovat kieltämättä aika kovia! Etenkin tuo Crumb-dokkari, huh... Pitäisi varmaankin katsoa se taas pitkästä aikaa uudestaan.

Eka siis kertoo ug-sarjakuvataiteilija Robert Crumbista (ja jossain määrin myös hänen jokseenkin eksentrisistä veljistään) ja jälkimmäinen elokuvaohjaaja John Watersistä (ja jossain määrin myös Divinestä, dragqueeneistä hurjimmasta).

Turbourpo

Arakimentari dokkari käsittelee japanilaista taiteilijaa Nobuyoshi Arakia. Roiseista kuvista tunnettua, värikästä valokuvaajaa kommentoivat mm. "Beat" Takeshi, Richard Kern ja Björk.

Breakfast With Hunter seuraa kirjailija Hunter S. Thompsonin tekemisiä. Mielestäni paras Hunter-dokkari.

salozka

Youtubessa kokonaisuudessaan Jesus Camp -dokkari, kantsii katsoa, jos ei nyt taju lähde kesken ton sekoilun:

Jesus Camp - Parte 1 - SUB

"Jesus Camp on 2006 ensi-iltansa saanut Rachel Gradyn ja Heidi Ewingin ohjaama yhdysvaltalainen dokumenttielokuva. Dokumentti kuvaa miten Pohjois-Dakotan herätyskristilliset helluntailaiset pyrkivät muokkaamaan lasten mieliä hurmoshenkisellä "Jeesus-kesäleirillä". Dokumentissa nähdään muun muassa, miten noin kymmenvuotiaita lapsia pyydetään uhraamaan henkensä Jeesuksen puolesta, liittymään "Jumalan sotureiksi", rukoilemaan Jumalaa pahvisen George W. Bush -hahmon edessä ja pyytämään itkien aborttien kieltämistä.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia nimesi Jesus Camp -dokumentin 23. tammikuuta 2007 ehdolle Oscar-palkinnon saajaksi sarjassa paras dokumenttielokuva. Parhaan dokumenttielokuvan sarjan voitti lopulta Al Goren elokuva Epämiellyttävä totuus."

Könä

http://topdocumentaryfilms.com/

Dokumenttia nii vitusti.
Tullu katteltua muutama, ja ihan hyvääkin kamaa löytyy.
Esimerkkinä suosittelen tätä:

http://topdocumentaryfilms.com/pedigree-dogs-exposed/


Hatshoe

#23
B.I.K.E.

http://www.snagfilms.com/films/title/bike

Tuolta näkee koko leffan.

B.I.K.E. on dokumentaarinen elokuva, joka kertoo yhdysvalloissa toimivasta Black Label Bicycle Clubista ja Tonysta, joka pyrkii kyseiseen jengiin. Päällimmäisenä leffasta jäi innostunut fiilis, mutta minä kyllä innostun välillä todella helposti, varsinkin jos kyseessä on mikään pyöriin liittyvä ja jos soundtrackilla on Lightning Boltia.

"It's like this punk rock Hell's Angels art fag kind of shit," on elokuvan päähenkilö Tonyn kuvaus Black Labelista. Kyseessä on siis salaperäinen kovispyöräjengi, johon päästäkseen on käytävä läpi initiaatioriitti: voitettava tallbike-turnajaisissa. Tallbike on siis pyörä, jossa kaksi runkoa on hitsattu päällekkäin, jolloin kuski siis on tosi korkealla. Ja ne turnajaiset toimii kuin keskiajalla: ajetaan peitsi tanassa kilpakumppania päin, se joka putoaa ensin häviää.

Nautin elokuvan pyöräilykohdista suunnattomasti ja jengin sisäinen yhteisöllisyyskin oli suloista, vaikka iso osa niistä ihmisistä vaikuttikin totaalisilta urpoilta. Leffa käsittelee myös Tonyn yksityiselämää. Ehkä sillä haluttiin luoda hänestä kokonaisempi kuva, jolloin meidän on helpompi ymmärtää miksi hän haluaa jengiin, miten häneen suhtaudutaan ja miten hän suhtautuu asioihin. Elokuva kertoo ehkä yksilön kaipuusta yhteisöön, ja siitä ristiriidasta, joka näiden välillä saattaa syntyä jos jompikumpi yrittää olla toista vahvempi. Yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden tasapainosta siis. Ellen aivan ylitulkitse. Enimmäkseen leffassa tosin sekoillaan, käytetään huumeita ja tehdään tyhmiä asioita kännissä. Loistavaa viihdettä siis, vaikka olen kuullut joidenkin tätä leffaa myös vihaavan.

Opin uuden sanan: Bromance. Se tarkoittaa tietysti kaverusten välistä intiimiä suhdetta.


EDIT: Siirretty Elokuvapäiväkirja-ketjusta. -mod.

Kukko

Lainaus käyttäjältä: Hatshoe - 01:27:27 - 15.12.2011 soundtrackilla on Lightning Boltia

elikkä pelkästään näillä avuilla meni jo katselujonoon  :D

Nike666

Toi B.I.K.E. On hyvä dokkari kyllä.

salozka

Vasta puolivälissä katselu menossa, mut jos doom/stoner/desert jne kiinnostaa, hyvä musadokkari. Amerikkalaisten genren edustajien puhuvat päät & musapätkiä.

Such Hawks Such Hounds (Full Documentary)

"Such Hawks Such Hounds explores the music and musicians of the American hard rock underground circa 1970-2007, focusing on the psychedelic and '70s proto-metal-derived styles that have in recent years formed a rich body of unclassifiable sounds. "

niilo pielinen

Seuraavaks ainaki niit kaks pitäis kokeilla:

About Modern Servitude (Trailer)
Nähtävä kokonaan youtubella
LainaaThe central objective of this film is to reveal man's condition as a modern slave within the context of the totalitarian mercantile system and to show the forms of mystification which mask his servile condition. Its aim is to attack head on the dominant world organization.

Ja tää on sit vähä pitkä (5:45:00), mut varmasti helvetin hieno, pakko löydä sen...
La Commune (Paris 1871) - Peter Watkins (2000)
Lainaa...the most effective film I have ever seen for prompting the viewer to become involved in the film itself. The "actors" are not actors and they talk about real things; they are not even improvising. They address concerns both of today and of the time in which they are play-acting (1871). With anachronisms such as the bourgeois versus the Commune ongoing television coverage, the film suggest that not much has changed. The interspersed white-on-black historical text grounds the emotion in historical fact without undermining the emotional accessibility. A thrilling experience.


...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

niilo pielinen


Vielä 28 päivää Areenassa, mielenkiintoinen pitkä dokkari ''Punaista Ilmaa''

LainaaChris Markerin eeppinen elokuvaessee on kooste 1960-70-lukujen politiikasta ja sodista: Vietnam, Bolivia, toukokuu 68, Praha, Chile ja uuden vasemmiston tuho. Elokuva valmistui vuonna 1977, mutta ohjaaja "tuoreisti" sen 15 vuotta myöhemmin Neuvostoliiton tuhon jälkeen.
Elokuvan ranskankielinen nimi Le fond de l'air est rouge on sanaleikkinä mahdoton kääntää; ohjaaja itse on kutsunut elokuvaa myös nimellä "Kohtauksia kolmannesta maailmansodasta 1967–1977".

LainaaAs always Marker give us a breathtaking beautiful movie to shake our minds and think about the world around us. Its sad to realize through the images that even when the movie is about the history of 50 years back now, the ideologies, the problems and the unfairness of the world remains pretty the same. The compilation of images, documents, videos, interviews is excellent. How can Marker be everywhere and always in the right moment? Just because is Marker I guess. Excellent movie for people of any age or nationality in the mood of caring about the society and enjoying Marker's mastery using the video as a real communicator of deep thoughts.


http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/tv/1444844

...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

kuka tahansa

#29
Vielä yli pari vuotta Areenassa:

Elina Hirvonen: PARATIISI (2007, 51 min.)
http://areena.yle.fi/video/1298626462025

"Dokumentti ohjaaja Elina Hirvosen matkasta espanjalaiselle tomaattifarmille, missä Afrikasta tulleet laittomat paperittomat siirtolaiset viljelevät myös Suomeen tulevia talvitomaatteja."

Jonkin kv. palkinnonkin voitti. Lue lisää Hesarista.

Lainaus käyttäjältä: niilo pielinen - 14:25:34 - 22.03.2012 Ja tää on sit vähä pitkä (5:45:00), mut varmasti helvetin hieno, pakko löydä sen...
La Commune (Paris 1871) - Peter Watkins (2000)
Lainaapa muistitikkua, niin saat tämän.