la 25.11. Proffan Kellari: Spoken Word VIII: Rituaalit

Aloittaja laura, 17:59:59 - 05.11.2023

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

laura

Rituaalien saattelemana heräämme 8 vuotta kestäneestä horroksesta, kliinisesti kuolleita emme koskaan olleet. Pinnan alla on kuitenkin kytenyt kaiken aikaa ja aika on tullut palata lausutun sanan ja spektaakkelimaisuuden pariin. Herätelkäämme yhdessä henkiin jo 2014 alkanut projekti, jonka keskiössä on aina ollut kokeileva, nyrjähtänyt ja kiintoisa teksti aina uusilta kirjoittajilta kokeneempiin konkareihin.
Kahdeksas Turun Sanovat – Spoken Word Turku-kollektiivin järjestämä lausuntatapahtuma ammentaa rituaaleista. Tervetuloa kuuntelemaan lausuttua sanaa marraskuun lopulla!
***
Turun sanovat – Spoken word
Spoken word VIII: Rituaalit
25.11.2023 klo 20-00
Ravintola Proffan Kellari
Rehtorinpellonkatu 6
20500 Turku
spokenwordturku@gmail.com


Kirjoituskutsu:

Kahdeksas Turun Sanovat – Spoken Word Turku-kollektiivin järjestämä lausuntatapahtuma ammentaa rituaaleista. Teeman mukaisia runoja, rytmikästä proosaa, poikkitaiteellista horinaa voi lähettää 17.11.2023 asti osoitteeseen spokenwordturku@gmail.com. Tallennathan tekstisi pdf, txt tai doc muodossa liitteeksi viestiin. Halutessasi voit itse esiintyä tapahtumassa 25.11.2023 Ravintola Proffan kellarissa tai nauttia yleisöstä käsin työryhmämme tulkitessa tekstejä.

Rituaali on uskonnollisen toimituksen tai muun juhlamenon vakiintunut suoritustapa. Riittejä ja rituaaleja käytetään usein synonyymeinä. Rituaali on keino erottaa pyhä ja arkipäiväinen toisistaan sekä keino merkitä siirtymävaiheita, vuodenajasta tai ikäkaudesta toiseen. Millaisia palvontamenoja suoritat? Millaisista rituaaleista arkesi koostuu? Mitä pahuuksia rituaalien suorittamatta jättäminen saa valloilleen?
Rituaali on kaavamaista ja toistuvaa, ritualisoitunut käyttäytyminen on stereotyyppistä. Miksi rituaalin suorittaminen tuottaa toivotun tuloksen? Kenties yhteisön rituaaleista poikkeaminen on kapinaa, vaarallista ja kumouksellista. Rituaalit voivat olla näkemyksiä todellisuudesta ja kommentteja maailman järjestyksestä.

Toisaalta niiden uskotaan myös säätelevän ja kontrolloivan ihmisten sosiaalista järjestystä.
Myös poliittinen valta ja yhteiskunnallinen hierarkia hyödyntää rituaaleja selittäen, symboloiden ja ylläpitäen status quoa. Esimerkkeinä tästä vaikkapa kansallislaulu ennen urheilutapahtumaa, Iso-Britannian kuninkaallisten joulupuheenvuorot televisioituna, itsenäisyyspäivän vastaanotto meillä Suomessa.
Rituaali on todeksi tehtyä myyttiä. Esimerkiksi kristillisessä perinteessä ehtoollinen on yhteydessä Jeesuksen asettamaan ehtoolliseen. Parannusrituaaleissa varhaiskantaisissa uskonnoissa parantaja toistaa luomistapahtumaa. Uhraamalla, rukoilulla ja muilla rituaaleilla pyydetään avuksi yliluonnollisia tahoja – miksei myös lepytetä, torjuta tai palvotakin.

laura

Sori kaikki, siirtyy alkuvuoteen 2024 meistä riippumattomista syistä sekä meistä riippuvista syistä myös. Mutta nyt on hyvää aikaa laittaa kynä sauhuamaan ennen tapahtuman uutta aikaa. Kirjoita vaikka punk rituaaleista! Teema on vain suuntaa antava