Ryhmätoiminnan ongelmia ja ratkaisuja

Aloittaja kaijo, 23:18:53 - 28.09.2011

« edellinen - seuraava »

kaijo

Lukaisin tuollaisen kirjoituksen netissä, ja mielestäni se on oikein opettavainen
http://www.piraija.net/?mod=artikkelit&menuId=49&topic=2&id=6%3Fa%3D12&l=3

[EDIT: Linkki ei enää toimi, joten tässä toinen: http://takku.net/article.php/2007100517224393/ -mod.]

Alla tekstin pari ekaa kappaletta:



LainaaAnarkistijohtajia ja hiljaisten vastarintaa
- Ryhmätoiminnan ongelmia ja ratkaisuja

Jokainen on joskus ollut osa toimimatonta ryhmää. Usein kuulee ihmisten valittavan, etteivät ryhmän jäsenten väliset suhteet ole täysin kunnossa, uudet ihmiset eivät viihdy mukana yhtä kokousta kauempaa, työt kasautuvat pienen joukon harteille tai ryhmähengestä ei ole tietoakaan - kuulostaako tutulta?

(Jos ei kuulosta, olethan juuri tulossa mukaan ryhmätoimintaan, niin älä pelästy! Kriittisestä sävystään huolimatta tämän tekstin ei ole tarkoitus pelotella ryhmätoiminnan hankaluuksilla, vaan rohkaista kaikkia toimimaan.)

papu

Hyvä teksti!

Oiskohan jotain muita ryhmätoimintaan liittyviä tekstejä tähän linkattavaksi? Voisin tehdä tästä pysyvän aiheen ja sopii hyvin "Yhteisöt ja toiminta"-kategorian ekaksi ketjuksi :)

kuka tahansa

Tässä lisää samasta aiheesta:

Osallistumisen tekniikat - vaihtoehtoja tavanomaisille kokouskäytännöille
Osallistavat kokoustekniikat

Ensimmäisessä kokouskäytäntöpohdintaa, jälkimmäisessä varsinaisia tekniikoita.

LainaaPohdimme tässä kirjoituksessa keinoja, joilla tehdä kokouksista ja niissä käytävistä keskusteluista sellaisia, että päätöksenteko olisi niissä demokraattisempaa ja mahdollistaisi useampien tasavertaisen osallistumisen. Olemme tutkineet useita sekä kirjastoista että internetistä suomeksi saatavilla olevia kokousoppaita, joista löytyviä kokoustekniikoita kutsumme "tavanomaisiksi kokoustekniikoiksi". Lisäksi olemme perehtyneet Suomessa – ja epäilemättä maailmalla – vähemmän tunnettuihin tekniikoihin, joita on kehitetty rauhanliikkeen sekä ympäristö- ja feministisen liikkeen keskuudessa. Näitä voisi kutsua yleisesti osallistaviksi tai vaihtoehtoisiksi kokoustekniikoiksi.

kuka tahansa

Piraija.net ja Joensuun opiskelevien anarkistien nettisivut eivät enää toimi. Ensimmäisen viestin teksti on myös Takussa, mutta tietääkö kukaan, mistä noihin minun linkittämiini pääsisi käsiksi (tai oikeastaan silmiksi) nykyään?

papu

Otin tästä pinnauksen pois. Vaipuu sit menneisyyteen, jos niikseen tai toivottavasti ponnahtelee pinnalle usein, koska mietittävää riittää aina.

papu

Vois olla hyödyllinen tällänen vaikka säännöllinen työpaja.

Kirsi

Päivitän vain tähän, että Takun linkki ei enää toimi, mutta täältä löytyy nyt tämä "Anarkistijohtajia ja hiljaisten vastarintaa".

papu

Vassarinuorten tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa hyvää settiä herruustekniikasta:

https://vasemmistonuoret.fi/fi/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnitelma-2018-tekstina

Lainaa4.4 HERRUUSTEKNIIKAT
Herruustekniikat ovat tapoja, joilla valtaa-asemassa olevat ihmiset vahvistavat olemassa olevaa hierarkiaa* ja omaa asemaansa hiljentämällä ja lannistamalla toisia. Käsitteen 'herruustekniikat' toi suuren yleisön tietoon norjalainen sosiaalipsykologi Berit Ås 1970-luvulla, mutta ne ovat yhä keskeinen vallankäytön väline.

Herruustekniikoita ovat...

Näkymättömäksi tekeminen: ollaan ikään kuin henkilö ei olisi paikalla lainkaan tai hänellä ei olisi mitään tärkeää sanottavaa

Naurettavaksi tekeminen: hlö tai hänen sanomiset esitetään naurunalaisina

Tiedon pimittäminen: olennaista tietoa ei välitä henkilölle tai päätöksiä tehdään ilman hänen läsnäoloaan

Kaksinkertainen rangaistus: henkilöä moititaan jonkun asian tekemisestä, mutta häntä moitittaisiin myös tekemättä jättämisestä.

Syyllistäminen ja häpeän tunteen herättäminen: henkilö pyritään nolaamaan tai saamaan tuntemaan syyllisyyttä tekemisistään tai sanomisistaan

Esineellistäminen: ulkonäöstä keskusteleminen tai sen kommentointi

Väkivalta tai väkivallan uhka: fyysinen väkivalta tai sillä uhkaaminen

Herruustekniikoiden torjumisessa ensisijaista on niiden tunnistaminen. Herruustekniikoiden käyttö on usein tiedostamatonta, joten niiden tarkasteleminen ja nimeäminen voi jopa itsessään vähentää niiden käyttöä, mutta vähintäänkin se helpottaa niiden käytöstä huomauttamista ja keskustelemista.

Ryhmä Tukholman yliopiston tohtoriopiskelijoita on kehittänyt herruustekniikoille vastastrategioita, joilla herruustekniikoita voidaan mitätöidä niitä kohdatessa, sekä vahvistustekniikoita, joilla pyritään muuttamaan sosiaalista* ympäristöä herruustekniikoita torjuvaksi. Tarkemmat kuvaukset: katso s. 51!

Lainaa8.4 HERRUUSTEKNIIKAT, VASTASTRATEGIAT JA VAHVISTUSTEKNIIKAT
Tässä luvussa esitellään yksi kerrallaan herruustekniikka, sen vastastrategia ja vahvistustekniikka.

Herruustekniikoiden torjuminen ei ole kohteen vastuulla, vaan vastastrategioita voivat käyttää myös sivulliset, jotka huomaavat jonkun joutuvan herruustekniikan käytön kohteeksi.Vastastrategioiden käyttö ei ole mahdollista kaikille ja kaikissa tilanteissa; voit ottaa asian myös puheeksi häirintäyhdyshenkilön tai muun luotettavan tahon kanssa.

Kulttuurin muuttamisessa ensimmäinen askel on tunnistaminen. Herruustekniikoiden käsitteet tunnistavat tiettyjä ilmiöitä ja asioita. Toinen askel on näkyväksi tekeminen, kyseenalaistaminen ja keskusteleminen, mihin työkaluna toimivat vastastrategiat. Kolmas askel, hyvän esimerkin asettaminen, tapahtuu vahvistustekniikoiden avulla, jotka pyrkivät luomaan kulttuuria, jossa herruustekniikoiden käyttö ei ole mahdollista.

Herruustekniikka 1: Näkymättömäksi tekeminen

Henkilön puheenvuorot ohitetaan tai hänelle ei anneta niitä, ja käyttäydytään ikään kuin hän ei olisi läsnä lainkaan tai kuin hänellä ei olisi mitään tärkeää sanottavaa.

Vastastrategia: Ota ja anna tilaa!

Tee rauhallisesti ja itsevarmasti selväksi, että sinulla/henkilöllä on oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi. Pyydä kaikkia kuuntelemaan, ja toista sanottavasi. Voit myös kysyä kokouksessa hiljaa olevalta, olisiko hänellä jotakin lisättävää tai kommentoitavaa.

Vahvistustekniikka: Näkyväksi tekeminen

Luodaan vastavuoroisen kunnioituksen kulttuuria, jossa kaikki otetaan huomioon kuuntelemalla, reagoimalla ja antamalla palautetta.

Herruustekniikka 2: Naurettavaksi tekeminen

Henkilön tai hänen mielipiteensä esitetään naurunalaisina.

Vastastrategia: Kyseenalaista!

Pysäytä tilanne. Älä anna kommentin mennä ohi huomaamatta, vaan pyydä kommentoijaa selittämään tarkemmin, mitä hän tarkoitti sanomallaan. "Vitsin" selittäminen paljastaa sen taustalla piilevät ajatukset ja oletukset.

Vahvistustekniikka: Kunnioitus

Kohdatkaa toistenne ajatukset ja ideat vakavasti otettavina ja kunnioitettavina.Tukekaa ja kannustakaa toisianne.

Herruustekniikka 3: Tiedon pimittäminen

Tarvittavia tietoja ei välitetä kaikille osallistujille, tai henkilö muuten jätetään päätöksenteon ulkopuolelle.

Vastastrategia: Kaikki kortit pöytään!

Ilmoita, ettei kaikkea tarvittavaa tietoa ole välitetty kaikille, ja että päätöksiä on tehty ilman sinun/henkilön läsnäoloa. Vaadi, että asiat palautetaan keskusteluun ja päätökset tehdään vasta, kun kaikki voivat siihen osallistua.

Vahvistustekniikka:Tiedotus

Tiedottakaa olennaisista asioista ja tehtävistä päätöksistä mahdollisimman laajasti. Sopikaa ennakkoon yhdessä päätöksenteon ja tiedottamisen tavoista.

Herruustekniikka 4: Kaksinkertainen rangaistus

Henkilöä moititaan sekä jonkin asian tekemisestä että tekemättä jättämisestä, ja nähdään tämän tekevän aina väärin, teki hän mitä tahansa.

Vastastrategia: Murra kaava!

Pohdi itse, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, ja miten haluat toimia. Vaadi myös toisilta selkeitä ohjeita, joiden mukaan toimia. Toiminnan läpinäkyvyyttä lisäämällä voit estää kielteisten käsitysten heijastamisen tekemisiisi.

Vahvistustekniikka: Kaksoispalkkio

Ottakaa toistenne kohtaamisen lähtökohdaksi se, että ajattelette kaikkien pyrkivän tekemään parastaan niillä resursseilla, mitä heillä on. Tämä helpottaa toistenne kohtaamista ja asioiden aikaansaamista, kun syyttelyn sijaan keskitytään toiminnan edellytysten korjaamiseen ja resurssien riittävyyden varmistamiseen.

Herruustekniikka 5: Syyllisyyden ja häpeän tunteen herättäminen

Henkilö asetetaan itse vastuuseen alennetuksi ja hiljennetyksi joutumisesta.

Vastastrategia: Älyllistä!

Ota askel taaksepäin ja analysoi, mistä tunteesi johtuvat: sanoiko joku jotakin, mikä aiheutti tunteen sinussa, tai havaitsitko jonkin kätketyn viestin? Tämä herruustekniikka toimii luomalla henkilölle olon, että tämän tunteet johtuvat hänestä itsestään ja hänen omasta toiminnastaan, eivät herruustekniikoiden käytöstä: tunnistamalla tunteen alkuperän huomaat, että häpeän ja syyllisyyden tunteet on ikään kuin laskettu päällesi, eivätkä ole omiasi.

Vahvistustekniikka: Vahvista itseäsi ja muita!

Tarkastelemalla ryhmän ja kulttuurin toimintamalleja pystyt vastustamaan häpeän ja syyllisyyden tunteita. Luokaa keskinäisen kannustuksen ja tukemisen kulttuuria.

Herruustekniikka 6: Esineellistäminen

Henkilön ulkonäköä kommentoidaan tai siitä keskustellaan.

Vastastrategia: Palauta huomio olennaiseen!

Ilmoita kommenttien sopimattomuudesta ja epäolennaisuudesta. Siirrä huomio takaisin itse asiaan.

Vahvistustekniikka: Kunnioittakaa asiallisesti

Älkää kommentoiko tai keskustelko toistenne ulkonäköstä kokoustilanteissa lainkaan. Voitte käsitellä asiaa muulloin, jos se tuntuu tarpeelliselta, on kaikille mukavaa ja tehdään kunnioittavasti. Kommentoikaa siis vain positiivisesti, ja kehukaa vain sellaisia asioita, jotka ihminen on itse valinnut: esimerkiksi t-paidan tai korvakorujen kehuminen on mukavaa, kehon muotojen tai ulkonäön taas ei.

Herruustekniikka 7: Väkivalta tai väkivallan uhka

Tälle herruustekniikalle ei ole olemassa vastatekniikoita tai vahvistusstrategioita, sillä tässä tapauksessa tilanne on karannut yhteisöllisen puuttumisen vaikutusvallan ulkopuolelle. Ottakaa puheet väkivallasta vakavasti, ja kehottakaa henkilöä poistumaan paikalta. Hänelle voidaan asettaa määräaikainen tai pysyvä porttikielto toimintaan, tai hänet voidaan erottaa järjestöstä. Voitte myös halutessanne soittaa poliisille. Ilmoittakaa asiasta häirintäyhdyshenkilöille, pääsihteerille, järjestö- ja nuorisotoiminnan koordinaattorille tai muille luotettaville tahoille.