Telmu-miitit

Aloittaja papu, 06:26:48 - 09.12.2022

« edellinen - seuraava »

papu

TELMU-MIITIT

Telmu-miitit on Turun elävän musiikin yhdistys Telmu ry:n koollekutsuma vapaamuotoinen keskustelutuokio Turun alueen elävän musiikin parissa toimiville yhdistyksille, yhteisöille, yksittäisille toimijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tapaamisia tullaan järjestämään noin kahden kuukauden välein ja niissä voidaan pohtia esimerkiksi Turun elävän musiikin nykytilaa, kehitystä ja muita ajankohtaisia aiheita esille nousevien tarpeiden ja ideoiden mukaisesti.

Ensimmäinen miitti järjestettiin Kirjakahvilassa 8.12.2022. Paikalla oli puuhailijoita:

Turun elävän musiikin yhdistys Telmu ry
Osuuskunta Turun Kirjakahvia
Turun alakulttuurin ystävät ry
Elävän Kulttuurin Koroinen ry
Freshcode ry
The X-Rust Organization ry
sekä yksittäisiä toimijoita

Keskustelu aloitettiin esittelykierroksella, jonka siivittämänä keskustelua käytiin yhdistystoiminnan haasteista, yhteistyön tärkeydestä ja turvallisemman tilan periaatteista. Keskustelussa nousi esille, että Telmu voisi järjestää koulutusta esimerkiksi Teosto-asioista, keikkojen laskuttamisesta ja tapahtumien lupa-asioista. Seuraava miitti kokoontuu Koroisilla mitä luultavimmin tammikuun loppu / helmikuun alku.

Tässä topikissa voi vapaasti keskustella miittien jälkeisistä ajatuksista sekä tulevien miittien tarpeista! Jokainen keskustelija saa luonnollisesti päättää kuinka paljon haluaa itsestään antaa internetille, joten myös anonyyminä voi kommentteja antaa.

papu

#1
Tulevat miitit:

Huhtikuun loppu


Menneet miitit:

Telmu-miitti 1/22: Tutustumisilta
Aika: torstai 8.12. // klo 18:00-21:00
Paikka: Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3
http://diyturku.net/forum/index.php/topic,4063.0.html

Telmu-miitti 1/23
Aika: maanantai 6.2. // klo 18:00-20:00
Paikka: Elävän kulttuurin Koroinen, Koroistentie 2
http://diyturku.net/forum/index.php/topic,4079.0.html

papu

Papu-nimimerkin taakse kätkeytyy Paavo (Telmu ry, diyturku.net ylläpito, yleinen puuhastelu). Omasta puolestani haluan sanoa, että eilinen tapaaminen oli tosi huippu ja koin sen todella tärkeäksi avaukseksi! Vielä täytyy hiukan prosessoida eilisiä juttuja, mutta tosiaan toinen tapaaminen sitten ensi vuoden ihan alussa Koroisilla. Homma rullaa 8)

samuliedvin

Moikka! Täällä Samuli Telmusta.

Kiitos minunkin puolestani kaikille ensimmäiseen miittiin osallistuneille! Toivottavasti ensi kerralla mukaan saadaan sama porukka + vielä enemmänkin!

Huomiona muuten, että vaikka nyt mukana olikin paljon nimenomaan yhdistystoimijoita, niin täytyy koettaa aktiivisesti pitää nämä julkiset miitit matalan kynnyksen tapahtumina, jonne osallistuminen ei edellytä vuosien yhdistystoiminnassa marinoitumista. On toki ymmärrettävää että aktiivisin osallistujakaarti löytyi nyt tästä porukasta.

Laitoin eilen pystyyn myös Discord-kanavan, johon voi liittyä seuraavasta linkistä: https://discord.gg/2FGYKKpd

Uskoisin että sekä chat-henkiselle alustalle, että perinteisemmälle webbifoorumille on tarvetta.
Telmu ry:n taloudenhoitaja, musiikin tekijä yms.

papu

Lainaus käyttäjältä: samuliedvin - 11:01:21 - 09.12.2022 Huomiona muuten, että vaikka nyt mukana olikin paljon nimenomaan yhdistystoimijoita, niin täytyy koettaa aktiivisesti pitää nämä julkiset miitit matalan kynnyksen tapahtumina, jonne osallistuminen ei edellytä vuosien yhdistystoiminnassa marinoitumista. On toki ymmärrettävää että aktiivisin osallistujakaarti löytyi nyt tästä porukasta.
Tää on hyvä pointti!

Yhdistysjuttuja ja sen ongelmia jonkin verran jo sivuttiinkin miitissä, mut tää vois olla yksi aihe mitä mistä voisi hyvinkin lisää rupatella. Kaikenlaisista vaihtoehtoisista toimintamalleista ja enempi tai vähämpi onnistuneista kokeiluista jne.

avis

kiitokset miitistä ja mukava että jatkoa on luvassa! tämän nimimerkin takaa löytyy tosiaan varpu, mukana TAY Ry:ssä ja monessa muussakin projektissa.

papu

Lainaus käyttäjältä: samuliedvin - 11:01:21 - 09.12.2022 Laitoin eilen pystyyn myös Discord-kanavan, johon voi liittyä seuraavasta linkistä: https://discord.gg/2FGYKKpd
Mulla tuli ilmoitus et kutsulinkki on vanhentunut. Tai sit en vaan osaa  ::)

kuka tahansa

joo mulle myös. invalid or expired.

papu

Samuli sano, että vanhentuu viikossa ja tekee uuden kutsulinkin!

papu


samuliedvin

Tästä taas tuoretta kutsulinkkiä: https://discord.gg/zKvgG8DH

Uudesta miitistäkin tiedotellaan pian!
Telmu ry:n taloudenhoitaja, musiikin tekijä yms.

papu

Telmu-miitti 1/23

Maanantai 6.2.2023
Elävän Kulttuurin Koroinen

Vuoden ensimmäinen Telmu-miitti kokoontui Koroisten maatilalla. Paikalle saapui hyisen pimeästä illasta huolimatta kaksitoista osallistujaa. Mukana oli musiikkiharrastajia sekä ammattimaisemmin toimivia muusikoita ja aktiiveja Telmusta, Elävän Kulttuurin Koroisista, Turku Rock Academysta, X-Rustista, Kirjakahvilasta, Turun Alakulttuurin Ystävistä ja Tyemyystä.

Keskustelua käytiin Koroisten tilan tarjoamista mahdollisuuksista elävän musiikin tapahtumapaikkana. Kaunis pihapiiri ja sen rakennukset tarjoavat monipuolisia tiloja erilaisille tapahtumille ja kiinnostuneiden tapahtumajärjestäjien ja yhteisöjen toivotaankin olevan yhteydessä Koroisille. Pohdittiin myös Telmun organisoimaa toimintaa Koroisten Kyläjuhlille, jossa paikalliset elävän musiikin toimijat pääsisivät esille ja tuomaan osaamistaan ja sisältöä tapahtumaan.

Miitin ihmisiä yhdistävä tarkoitus kävi myös jälleen toteen treenikämpän metsästyksen osalta, kun tiloja tarvitsevat ja tarjoavat tahot johdatettiin toistensa luo. Myös X-Rustin harjoittama äänentoistolaitteiden vuokraustoiminta löysi laitteita tarvitsevia. Miittiin voi siis saapua minkälaisen asian tai idean saattelemana ja tämän kertaisessa tapaamisessa pohdittiinkin myös erilaisia keikkamahdollisuuksia ja kuinka taloudellinen puoli asettaa haasteita tekemiselle ja esiintymiselle.

Seuraava miitti ajoittuu huhtikuun lopulle tai jopa jo aikaisempaankin ajankohtaan, mikäli tarvetta ilmenee. Keskustelua voi jatkaa diyturku.netin keskustelufoorumilla ja Dischord-kanavalla.

papu

Sössöttelin Facebookkiin omaan profiiliini tuollaisen tekstin ja haluan jakaa sen myös täällä:

Maanantaina oli järjestyksessään toinen Telmu-miitti. Nää tapaamiset on osoittaneet tärkeytensä jo nyt ja uskon, että tulevassa kohdataan mielenkiintoisia ja rakentavia keskusteluja ja alkuja kaikenlaiselle toiminnalle. Näen tosi tärkeänä, että erilaisista lähtökohdista ponnistavat tekijät pääsevät kohtaamaan. Yleensä mahdolliset hankaluudet ja ongelmat ovat hyvinkin jaettuja, vaikka asioita ehkä katsottaisiinkin hiukan eri näkökulmista.

Korona ravisteli vielä vuosi sitten. Elävä musiikki poljettiin hyvin ahtaalle ja jäi hitaasti toipumaan. Paljon on spekuloitu, että kauanko koronan vaikutukset alalla kestävät. Ite näen hommaa jotensakin niin, että korona kuritti jo pikkuhiljaa esiin hiipineen ongelman vielä isommaksi.

Tuntuu, että nykypäivänä elävän musiikin parissa toimiminen jakautuu hyvinkin radikaalisti. Ruohonjuuritasolla toimii vapaaehtoisia ja seuraava steppi onkin jo liiketoimintaan perustuva tekeminen. Tälleen suht karkeasti katsottuna. Lasken tästä kuviosta nyt pois askeleen synkkyyteen, eli varsinaisen musateollisuuden ja muun sellaisen paskan.

Nostan nämä toimintamuodot tähän, koska oon törmännyt viime aikoina hyvinkin useasti jonkinlaiseen vastakkainasetteluun, jossa nämä nähdään ääripäinä ja jopa toisiaan syövinä. Tietyllä tapaa ne ehkä ovatkin ääripäitä vaikka siten katsottuna, että toinen tarttee liksaa ja toinen ehkä ei, mutta se ei ole se ongelma. Palaan tähän kohta.

Näitä toimimisen tapoja saatetaan katsoa ulkoapäin hiukan vääränlaisilla oletuksilla. Vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta voidaan nähdä helposti rajattomana mahdollisuutena ja tietynlaisena välineenä asioiden saavuttamiseen, kun taas liiketoimintaan perustuvan tekemisen, esimerkiksi ravintolapohjaiset keikkapaikat, voidaan olettaa toimivan yleishyödyllisenä palveluna.

Todellisuudessa aivan kaikkien toimintaa rajoittaa kapitalismin sanelemat säännöt. Sekä vapaaehtoisuuteen että liiketoimintaan perustuvalle tekemiselle rajoittavaksi tekijäksi nousee varsin usein taloudellinen kannattavuus. Asioita ei pysty toteuttamaan, koska ne eivät ole mahdollisia. Joko ei ole rahaa tekemiseen tai sitten tekeminen ei tuota rahaa tarpeeksi, jotta se olisi järkevää toteuttaa.

Nyt päästäänkin mun mielestä varsinaiseen ongelmaan. Ongelma on näiden kahden toimintamuodon väliin jäävä, jopa täysin tyhjä tila. Sellainen katvealue, johon jää paljon bändejä, keikkajärjestäjiä ja muita elävän musiikin toimijoita. On esimerkiksi bändejä, joilla on sellaisia tähtäimiä ja haaveita, jolloin ruohonjuuritasolla toimiminen ei välttämättä tunnu omalta ympäristöltä. Kun sellainen "puolivälin" toimintaympäristö puuttuu tai ainakin ontuu, on lähdettävä suoraan niin sanotusti isompiin kuvioihin. Okei, laadukas tuotanto onnistuu ihan kotioloissa ja biisit saa näppärästi spotifyyn. Ongelma on kuitenkin se, että joutuu heti samalle pelikentälle kaupallisten toimijoiden kanssa. Peli on rakaa ja valitettava todellisuus on, että pärjätäkseen siellä, on takana oltava taloudellisesti toimiva koneisto. Seinä tulee vastaan mahdollisesti hyvinkin nopeasti. Se turhauttaa.

Mä en ole koskaan arvottanut omaa tekemistäni, että mikä on työtä ja mikä ei. Mulle kaikki elävän musiikin parissa (ja muussa ympäristössä) toimiminen on työtä. Yhteiskunta tosin määrittelee, että vain palkkatyö on työtä. Ja oikeestaan niinhän se onkin. Jostain työstä voi saada rahallista korvausta ja joku työ voi olla yhteisön palvelemista ja palkka on se mitä yhteisö itselle tarjoaa. Ammattimainen tekeminen voi tapahtua myös muualla kuin kaupallisessa ympäristössä. Se olisi mun mielestä tärkeää huomioida. Toki tähän liittyy ihan yhteiskunnallisia ongelmia.

Toimin nelisen vuotta ympäristössä, jossa taloudellinen puoli määritti hyvinkin paljon tekemistä. Rajoitti ja asetti linjaa, että mitä oli kannattavaa tehdä. Se turhautti tietyllä tapaa ja kun työ ei tarjonnut sitä mitä siltä ehkä hain, oli tarve saada jotain muuta korvausta ja se oli raha. No, se ei onnistunut. Tietenkin, jos laskee pois taustalla olevan organisaation, jonka alaisuudessa palkkatyö oli typerästä asenteesta johtuen poissuljettua, oli kapitalismin luoma seinä isona esteenä. Toimimaton taustaorganisaatio toki ajoi lopulta sen toiminnan paskaksi. Päätös lopettamisesta oli helppo.

Enkä nyt tarkoita sitä, että vapaaehtoisuuteen perustuvan ruohonjuuritason puuhastelua täytyisi jotenkin tehostaa tai enempi liiketoimintaan perustuvaa tekemistä rajoittaa. Vaan enempikin ottaa etäisyyttä kapitalismiin ja luoda ympäristöä toiminnalle, jossa kaupallisuus ei määrittele ja rajoita toimintaa. Tietenkin tälläistä toimintaa on jo, mutta voisi olla enemmänkin.

Pitää vaalia sitä, ettei toiminta ja uuden luominen tyrehdy kapitalismin luoman paineen alle. Vaikka tästäkin aiheesta olisi mielenkiintoista keskustella eri näkökulmia esiintuoden seuraavassa Telmu-miitissä. Unohtamatta tietenkään vaikka esimerkiksi treenikämppien tai soittokaverien etsimistä.

papu

Tässä jälleen viikon voimassa oleva kutsulinkki:

https://discord.gg/pC88cSPc

Mietiskelin, että tota kanavaahan voisi käyttää myös sellaisena jeesiä tarvitaan -huutelukanavana. Roudausapua, miksaajan tarvetta, kitarakaapin lainaa jne jne. Ehkä sinne vois perustaa sellasen uuden hästägihomman. Ite en saanu sellasta tehtyä  ???