Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

  • Sibelius-museo: Himeran Kevätkimara #3: Radu Malfatti (at): 12.05.2018

Kirjoittaja Aihe: la 12.5. Sibelius-museo: Himeran Kevätkimara #3: Radu Malfatti (at)  (Luettu 231 kertaa)

karol

  • Global Moderator
  • ****
la 12.5. Sibelius-museo: Himeran Kevätkimara #3: Radu Malfatti (at)
klo 14
liput 10€

"Radu Malfatti (s. 1943, Innsbruck) on itävaltalainen muusikko ja improvisoidun musiikin suuria, hiljaisia nimiä. Alunperin pasunistina tunnettu Malfatti alotti uransa 70-luvulla vapaan improvisaation ja free-jazzin piireissä. Vuosien varrella äkäinen, tuhansista ja taas tuhansista äänistä rakentunut ilmaisu alkoi väistyä keskittyneemmän ja ilmaisultaan rauhallisemmin annostellun äänimaailman tieltä: äänet muuttuivat hiljaisemmiksi, niitä alkoi esiintyä yhä harvempaan - ja niiden väliin muodostuneet 'tauot' saattoivat olla kestoltaan pidempiä, kuin soittimesta esiin nousseet äänet ja soinnit. 90-luvun alussa Malfatti oli perustamassa wieniläistä Polwechsel-kokoonpanoa, joka on yksi merkittävimpiä improvisaation ja uuden sävelletyn musiikin risteämispaikkoja. Yhtyeen kanssa ovat esiintyneet ja levyttäneet myös saksofonisti John Butcher sekä pianisti John Tilbury - molemmat Himeran aikaisempia vieraita Sibelius-museon konserteissa.

90-luvun alussa Malfatti liittyi myös nk. Wandelweiser-säveltäjien joukkoon, johon kuuluvat myös mm. Michael Pisaro ja Jürg Frey. Malfattin mukaan ryhmää yhdistää kiinnostus 'hiljaisuuden ja hiljaisuuksien punnittuun läsnäoloon vastakohtana jatkuvasointiselle äänivirralle'. Ja kuten vaikka John Cagella - ja mikä ettei jo tätä edeltäneillä Alphonse Allais'lla ja Erwin Schulhoffilla - hiljaisuus ei koskaan ole täysin hiljaista, vaan ääni ja elämä ovat aina jollain tasolla läsnä. Ajan venyminen, tilan kokeminen ja keskittynyt kuunteleminen luovat joka tapauksessa poikkeuksellisen tavan olla läsnä - sekä konserttitilanteessa että kaikkialla yhteiskunnissamme.

Malfattin musiikkia on julkaistu monilla keskeisillä improvisoidun ja kokeellisen musiikin merkeillä: Incus, FMP, HatHut, Erstwhile…Viime vuosina hän on julkaissut musiikkiaan myös omalla b-boim records -merkillään. Sibelius-museon konsertissa Malfattin soittimena on bassohuuliharppu, jonka lisäksi hän saattaa käyttää sähköisiä äänilähteitä.

Malfatti itse listaa elämänsä vaiheet näin:
16. december 1943 born in innsbruck
1965-70 looked for the Academy of Music Graz
studied with eje thelin
spoke with sonny rollins
drank coffee with luigi nono
likes to play tennis with doris
read a lot, forgot everything"

https://www.facebook.com/events/333494440389946

www.radumalfatti.eu

www.himera.fi
https://www.facebook.com/himeraturku

Sibelius-museo, Piispankatu 17
« Viimeksi muokattu: 22:14:24 - 08.05.2018 kirjoittanut karol »

karol

  • Global Moderator
  • ****
Keikan infot lisätty lopultakin, oli päässyt unohtumaan.  :'(

karol

  • Global Moderator
  • ****
Kolmas ja viimeinen Kevätkimara tänään!