pe 24.11. Älä osta mitään -päivä Kirjakahvilassa

Aloittaja karol, 12:53:17 - 20.11.2017

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

karol

pe 24.11. Älä osta mitään -päivä Kirjakahvilassa

"Kulutuskriittinen Älä osta mitään -päivä sulkee Kirjakahvilan kassan pe 24.11. Älä osta mitään -päivänä emme myy mitään! Pullanhimoisia kehotetaan ottamaan nyyttärimeiningillä omat (vegaaniset) pullat mukaan. Omia juomiakin kahvilaan saa tuoda, muttei mitään alkoholipitoista. Ovet ovat avoinna tavalliseen tapaan klo 11-19, tervetuloa tekemään löytöjä vaihtopöydiltä tai osallistumaan uuden kirjoittajapiirin pilotointitapaamiseen klo 13-15.

Tavaranvaihtopöytiä löytyy ainakin seuraavilla teemoilla:
-Kirjat (ja lehdet ja muu luettava)
-Vaatteet
-(Lauta)pelit ja leffat

Taustatietoa:
Luonnonvarojen kulutus maailmassa jakaantuu kohtuuttoman epätasaisesti: 20 % ihmisistä kuluttaa 80 % luonnonvaroista. Teollisuusmaiden riippuvuus kehitysmaiden halvoista raaka-aineista pitää yllä maailmankaupan vääristyneitä valtasuhteita. Globaaliin oikeudenmukaisuuteen liittyvät ongelmat saattavat meistä suomalaisista tuntua kaukaisilta, mutta ainakin maantieteellisesti ne ovat yllättävän lähellä: Suomen ja Venäjän raja on yksi maailman suurimmista elintasokuiluista. Suomalaiset kuluttavat nykyisin neljä kertaa niin paljon luonnonvaroja kuin 1950-luvulla. Onnellisuus ja tyytyväisyys eivät valitettavasti ole lisääntyneet lainkaan samassa määrin.

Älä osta mitään -päivä on 1990-luvulta asti vietetty kansainvälinen teemapäivä, jolla pyritään kiinnittämään huomiota länsimaiseen kulutusvimmaan: voiko olla edes yhden päivän ostamatta mitään?"

www.alaosta.fi/aom-paiva

https://www.facebook.com/events/1162366730567649

karol

Pe 24.11. klo 13–15 Älä osta mitään -päivänä Kirjksen kirjoittajapiirin pilottitapaaminen!

Kirjoittajapiirissä voi kirjoittaa ihan mitä vaan: novellia, romaania, esseetä, päiväkirjaa, muistiinpanoja, runoja, näytelmää, artikkelia, työ- tai opiskelujuttuja, blogia, pienlehtitekstejä, jotain vaikeasti määriteltävää... Kirjoittaa voi ihan omaksi huvikseen tai sitten jotakin tiettyä tarkoitusta varten, sillä ei ole väliä. Piiriin voi osallistua riippumatta siitä, että sujuuko kirjoittaminen vai ei.

Pääpaino piirissä on itsenäisellä kirjoittamisella ja sen eri työvaiheilla. Ajatuksena on tietysti myös, että kirjoittamisesta, aiheista, tekstiluonnoksista, suunnitelmista ja niin edelleen voidaan haluttaessa keskustella yhdessä. Piirin tapaamisia voi myös käyttää omana deadlinena. Piirissä ei tarvitse kertoa muille, mitä on kirjoittamassa, jos ei halua. Tarkoituksena on pikkuhiljaa luoda piiristä vapaamuotoinen kirjoittajayhteisö, joka tukee osallistujia heidän omassa kirjoittamisessaan.

Piirissä voi kirjoittaa haluamallaan välineellä eli läppärillä, käsin tai vaikka kirjoituskoneella, mutta välineet pitää tuoda mukanaan.

kuka tahansa

Ohjelma päivitetty Fb-tapahtumasivulle:

12.00 Jumi Naakka esittää haitarimusiikkiaan // accordion music
13–15 kaikille avoimen kirjoittajapiirin kokeiluluontoinen kokoontuminen // first meeting of a new writing circle
15.00 open mic: runoile tai musisoi!
17.00 dokkarinäytös: The Corporation (Kanada 2003, 10th Anniversary Edit 2013)

+ koko päivän maksutta hyödynnettävissä (vaihtopöytien ohella):
- lauta- ja konsolipelejä
- lukulehtihyllyn sanoma- ja aikakauslehtiä
- Kirjakahvilan kirjasto: https://www.librarycat.org/lib/FAQ

Dokkari:

THE CORPORATION
http://thecorporation.com/film/synopsis
Dir. Mark Achbar & Jennifer Abbott, Kanada 2003, 122 min (10th Anniversary Edit), language: English.

Provoking, witty, stylish and sweepingly informative, The Corporation explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Part film and part movement, The Corporation is transforming audiences and dazzling critics with its insightful and compelling analysis. Taking its status as a legal "person" to the logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist's couch to ask "What kind of person is it?" The Corporation includes interviews with 40 corporate insiders and critics – including Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva and Michael Moore – plus true confessions, case studies and strategies for change. Winner of 26 international awards. 10 Audience Choice Awards including the 2004 Sundance Film Festival.

Ja lisää taustatietoa:

Ihmiset kuluttavat maapallon luonnonvaroja reilusti nopeammin kuin ne pystyvät uusiutumaan. Suurin osa kulutuksesta tapahtuu teollisuusmaissa, mutta suurimmat kustannukset ostamiemme tuotteiden sortavasta tuotantoketjusta ja luonnonkatastrofeista koituvat köyhien maiden asukkaille. Nykyisellä kulutuksella tarvittaisiin 1,7 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve, ja jos kaikki ihmiset maailmassa kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin n. 3,5 maapalloa kantamaan kulutuksen taakkaa.

Tänä vuonna päivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylitti maapallon vuosittaisen kantokyvyn, oli 2. elokuuta. Viime vuonna se oli 8. elokuuta. Joka vuosi maailman ylikulutuspäivä siirtyy varhaisemmaksi. Suomessa koko vuoden luonnonvarat kulutetaan nelisen kuukautta maailman keskiarvoa nopeammin: viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli 11. huhtikuuta ja tänä vuonna jo 3. huhtikuuta.

karol

Tämä kulutuskriittinen tapahtumahan on yhä käynnissä. Iltapäivän kirjoittajapiirin eka tapaaminen meni ihan lupaavasti ja jatkoa on luvassa.