pe 28. - la 29.4. Himera-festivaali

Aloittaja karol, 15:15:51 - 31.01.2017

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

karol

Himera-festivaali 2017
(*scroll down for english*)

Esiintyjäesittelyt löytyvät alempaa tästä ketjusta ja kuvineen Himeran sivulta www.himera.fi

Perjantai, Kutomo, klo 19:

19.30 IAX (Kuupuu, Lau Nau & Tsembla)
20.30 Louise D.E. Jensen (DK/US)
21.30 Valerio Tricoli (IT)

Lauantai, Sibelius-museo, klo 14:

14:00 Topias Tiheäsalo / Antti Tolvi
14:45 Louise D.E. Jensen (DK/US) / Natalia Castrillon (CO) / Amanda Blomqvist

Lauantai, Kutomo, klo 19:

19.30 Arttu Partinen
20.15 F. Ampism (UK)
21.00 Tomoko Sauvage (JP/FR)
21.45 Francesco Cavaliere (IT)

Kutomon visuaalisesta puolesta vastaa Juha-Matti Hynynen ja Leah Beeferman (US).

Liput: 10€
Festivaalipassi: 20€ (sisältää molemmat illat Kutomolla sekä lauantain päiväkonsertin Sibelius-museolla)

Tapahtumapaikat:

Nykytaidetila Kutomo
Kalastajankatu 1 B
20100 Turku

Sibelius-museo
Piispankatu 17
20500 Turku

//////////////////////////////////

Friday 28 April, Kutomo, 7 pm

19.30 IAX (Kuupuu, Lau Nau & Tsembla)
20.30 Louise D.E. Jensen (DK/US)
21.30 Valerio Tricoli (IT)

Saturday 29 April, Sibelius Museum, 2 pm:

14:00 Topias Tiheäsalo / Antti Tolvi
14:45 Louise D.E. Jensen (DK/US) / Natalia Castrillon (CO) / Amanda Blomqvist

Saturday 29 April, Kutomo, 7 pm:

19.30 Arttu Partinen
20.15 F. Ampism (UK)
21.00 Tomoko Sauvage (JP/FR)
21.45 Francesco Cavaliere (IT)

Installations at Kutomo by Juha-Matti Hynynen and Leah Beeferman (US)

Tickets: 10€
Festival pass: 20€ (includes both nights at Kutomo and a Saturday afternoon concert at the Sibelius Museum)

Contemporary art space Kutomo
Kalastajankatu 1 B
20100 Turku

Sibelius Museum
Piispankatu 17
20500 Turku

https://www.facebook.com/himeraturku
www.himera.fi

https://www.facebook.com/events/389966071382642/

karol

Himera kirjoitti äsken Facebookissa:

"Himera-festivaalin 2017 ensimmäiset kiinnitykset ovat äänitaiteilija Valerio Tricoli (IT), saksofonisti Louise D.E. Jensen (DK/US) ja äänitarinoita kertova Francesco Cavaliere (IT). Lisää paljastuksia tulossa!"

karol

Nyt Himeran nettisivulla luki näin:

"[...] Koko ohjelmisto julkistetaan pian!

Festivaalin tapahtumat Kutomolla perjantaina 28.4.2017 ja lauantaina 29.4.2017 klo 19 alkaen, sekä lauantaina päiväohjelmaa Sibeliusmuseolla.

Liput: 10€
Festivaalipassi: 20€ (sisältää molemmat illat Kutomolla sekä lauantain päiväkonsertin Sibelius-museolla)"

karol

Aloitusviestiin päivitetty Fb-event ja sieltä löytyvä tieto.

karol

#4
Esiintyjäesittelyt kuvineen löytyvät Himeran sivulta www.himera.fi

Valerio Tricoli (IT)

Valerio Tricoli (Palermo, Italia, 1977) on elektroakustisen musiikin säveltäjä ja esittäjä.

Noin kymmenen vuoden ajan Tricoli on esiintynyt avokelanauhurin avulla, jota hän käyttää sekä äänittämiseen että äänen reaaliaikaiseen muokkaamiseen, editointiin ja miksaamiseen. Tärkeimpinä äänilähteinään Tricoli käyttää sekä ennalta tehtyjä että konserttipaikoilla syntyviä tallenteita: puhetta, laulua, pieniä akustisia ja elektronisia soittimia, esineitä ja esityspaikan akustiikkaa tai mahdollisten soittokumppanien tekemiä ääniä.

Tarinansa Tricoli luo kussakin soittohetkessä erikseen, ja niissä hän keskittyy todellisuuden, virtuaalisuuden ja muistin moninaisiin suhteisiin: äänet leijuvat aina konserttitilanteen "tässä ja nyt" -hetken sekä muistojen hämärän eri vyöhykkeillä - kaukaisina, mutta samalla läsnä olevina kuten deja-vu-kokemuksissa. Tricolin musiikissa on usein käsinkosketeltava hautovan jännityksen tunnelma, jatkuvuuden sijaan hän suosii murtumia ja käyttää isoa äänenvoimakkuuksien asteikkoa lähes hiljaisuudesta äärimmäisiin purkauksiin asti.

Tricolin elektroakustiset studiosävellykset ovat osa konkreettisen musiikin perinnettä, ja ne tutkivat ennen kaikkea sisäisen kokemuksen ja okkultismin teemoja. Näiden teemojen ja hänen paljon käyttämänsä puhutun tekstin myötä teokset ovat Tricolin omien sanojen mukaan syvän eksistentiaalisia, psykologisen, emotionaalisen ja irrationaalisen kauhun itsetutkiskeluja.

https://valeriotricoli.bandcamp.com/

Louise D.E. Jensen (DK/US)

Louise Dam Eckardt Jensen (s. 1980) käyttää esiintymisissään ja sävellyksissään niin saksofonia kuin omaa ääntään. Antiautoritäärisyyden periaatteeseen nojaava improvisoija jakaa aikansa liki kuristavan New Yorkin sekä idyllisen tanskalaisen maaseutuelämän välillä.

Tämä kaksijakoisuus kuuluu myös hänen musiikissaan: raaka ja pidäkkeetön noise saa tasapainoiseksi kumppanikseen rauhallisesti etsiskelevää melodisuutta. Näitä etsintöjä hän on viime aikoina tehnyt mm. saksofonikvartetissa yhdessä Tamio Shiraishin, Matt Nelsonin ja Chris Pitsiokosin kanssa sekä hänen oman no wave -henkisen yhtyeensä Sweet Banditryn riveissä.

Yhdessä aviomiehensä, basisti Tom Blancarten kanssa hän soittaa The Home of Easy Credit -duossa,  joka oli yksi ensimmäisistä Himera-esiintyjistä talvella 2013. Blancarten kanssa he New Yorkissa soittavat usein myös trumpetisti Peter Evansin kanssa. Tanskasta käsin pari puolestaan pyörittää yhdessä Marsken-levymerkkiään.

Himera-festivaalilla Louise D.E. Jensen soittaa kaksi konserttia: perjantai-iltana hän esiintyy soolona Kutomolla ja lauantai-iltapäivän konsertissa Sibelius-museolla hän puolestaan soittaa yhdessä Natalia Castrillonin (harppu) sekä Amanda Blomqvistin (lyömäsoittimet) kanssa.

https://louisedejensen.bandcamp.com

IAX

IAX on Jonna Karanka, Laura Naukkarinen ja Marja Johansson. Trio soittaa hengittävää elektroakustista musiikkia. Irtonaisena ripotellut äänet muodostavat lämpimän maiseman, jossa äänten alkuperä hämärtyy. Kudoksessa kuuluu kosketinsoittimia, analogisia syntetisaattoreita ja akustisia äänilähteitä.

Natalia Castrillón (CO)

Natalia Castrillón on Helsingissä asuva kolumbialainen harpisti. Hän soittaa useita eri soittimia konserttiharpuista eri kansanmusiikeissa käytettäviin harppuihin. Castrillón on työskennellyt monipuolisesti eri alojen taiteilijoiden kanssa kanssa teatterista tanssiin ja kuvataiteista kokeelliseen improvisoituun musiikkiin. Hän suorittaa parhaillaan musiikin maisterintutkintoa Sibelius-Akatemiassa.​

Amanda Blomqvist

Amanda Blomqvist on Helsingissä asuva ahvenanmaalainen rumpali. Amandan soitossa sekoittuvat niin megalomaaniset kompit kuin herkät pienet tekstuurit ja äänenvärit. Hän soittaa laajasti vapaan improvisaation kentällä sekä pop-yhtyeissä Frank Frank Frank ja Birdpeople.

Topias Tiheäsalo – akustinen kitara / acoustic guitar
Antti Tolvi – tam-tam / gong

Kahden suomalaisen improvisoijan akustinen kohtaaminen Sibelius-museon rikkaassa akustiikassa.

Topias Tiheäsalo on Turussa asuva kitaristi ja improvisoija, joka on esiintynyt 2000-luvun alusta lähtien. Hänet tunnetaan pääasiassa akustisista, improvisoiduista sooloesiintymisistä: sävelet ja äänet saattavat olla hiljaisia ja harvassa, ne saattavat syntyä terävästi, jääden sitten kummittelemaan hauraina ylä-ääninä. Hän on myös kiinnostunut teräskielisen kitaran avoimista virityksistä ja niiden rikkaasta soinnista tavoilla, jotka tuovat mieleen moninaiset kitaraperinteet ympäri maailman. Sähkökitaraa hän soittaa mm. thrash metal/noise -bändi Pymathonissa sekä free jazz -yhtye Jooklo Quartetissa. Tiheäsalo säveltää musiikkia mykkäelokuvanäytöksiin sekä tekee ohjelmia Yle Radio 1:lle free jazzista, nykysävellyksestä ja vanhasta musiikista – hän perusti ystäviensä kanssa Himera-työryhmän reilut neljä vuotta sitten.

Kemiönsaarelainen säveltäjä, muusikko ja Qigong-opettaja Antti Tolvi  on ollut yksi keskeisimpiä nimiä Suomen underground-musiikin kentällä vuodesta 2002 lähtien. Antti on soittanut yli 200 konserttia ympäri maailmaa mm. Kiinassa (Shanghai EXPO 2010), Japanissa (kaksi kiertuetta) ja Yhdysvalloissa (neljä kiertuetta vuosina 2005-2015). Antti Tolvin nimeä kantavia soololevyjä on julkaistu kolmetoista kappaletta ja Antti on ollut mukana yli viidelläkymmenellä levyllä soittajana ja/tai säveltäjänä. Viime vuonna (2016) Antti teki viisi äänitaideinstallaatiota eri gallerioihin. Antti on järjestänyt vuotuista äänitaiteeseen keskittyvää Kiilan Äänipäivät festivaalia Kemiönsaarella vuodesta 2014 lähtien.

www.anttitolvi.com

Tomoko Sauvage (JP/FR)

Tomoko Sauvage on Pariisissa toimiva japanilainen muusikko ja äänitaiteilija, joka käyttää äänilähteinään eri kokoisia vesikulhoja, hydrofoneilla vahvistettuja posliinikulhoja täynnä vettä. Hän soittaa veden eri muotoja - pisaroita, aaltoja ja kuplia, jotka resonoivat kulhoissa -  ja akustista kiertoa, joka luo aaltoilevia droneja ja luonnollisia yläsäveliä. Sauvagen työtä luonnehtii hallitun ja hallitsemattoman hienovarainen tasapaino, pisaroiden satunnainen rytmiikka, soittotilan akustiikka ja nesteiden alati liikkuva ja haihtuva tonaliteetti.

https://tomokosauvage.bandcamp.com

Francesco Cavaliere (IT)

Francesco Cavalieren ainutlaatuinen tyyli on vuosien keikkailun ja studiotyöskentelyn tulos.  Hän on koonnut uskomattoman laajan arkiston itsetehtyjä ääniefektejä ja eksoottisia rytmejä, joita hän yhdistelee omaan kertojanääneensä. Cavaliere ammentaa vaikutteita äänirunoudesta ja surrealismista. Hänen viimeisimmästä luomuksestaan "Gancio Cielo" -levystä on toistaiseksi ilmestynyt kaksi osaa. Tässä maailmassa alkemia ja scifi sulautuvat toisiinsa, kun absurdi ja intensiivinen tarinankerronta kulkee rinta rinnan vastustamattomasti muljahtelevien biittien kanssa. Cavaliere on kehitellyt universuminsa asukkaiksi hillittömän olentokavalkadin. Cavalieren esiintyessä kielirajat murtuvat musiikin ja tarinankerronnan sulautuessa toisiinsa. Kokonaisuus noudattaa kuitenkin aina omaa erikoista logiikkaansa ja kuulija tempautuu mukaan ihmeellisten kertomusten käänteisiin.

www.fcavaliere.com

F.Ampism (UK)

F.Ampism on Paul Wilson, Brightonista käsin toimiva muusikko. Tekemisensä raaka-aineina hän käyttää sampleja, syntetisaattoreita ja muita sähköisiä äänilähteitä, löydettyjä ääniä ja joskus jopa soittimia; näiden avulla hän luo äänikollaaseja. Hänen musiikkiaan on julkaistu eri levy-yhtiöillä, joista mainittakoon Ikuisuus, Lal Lal Lal, Chocolate Monk ja Giant Tank. Soolotyönsä ohella hän on tehnyt yhteistyötä mm. Dylan Nyoukiksen ja Fritz Welchin kanssa, ja hän soittaa kahdessa kokoonpanossa, Triple Heater -duossa ja "gonzo free-jazz" -yhtyeessä Bolide.

www.ampism.com

Arttu Partinen

Arttu Partinen on tehnyt musiikkia yli viisitoista vuotta, Himera-festivaalin keikka on osa hänen 40-vuotisjuhlakiertuettaan. Aktiivisen kotimaassa ja ulkomailla esiintymisen lisäksi hän on osana Mental Alaska -kollektiivia tuonut valtavan määrän kokeellisen musiikin tekijöitä Suomeen ja rohkaissut ihmisiä aloittamaan musiikin tekemisen ja tapahtumien järjestämisen.

Soolona esiintyessään hänet on usein tunnettu nimellä Amon Düde, mutta viime aikoina hän on esiintynyt enimmäkseen omalla nimellään. Partisen keikat koostuvat nopeista kollaaseista, dynaamisen äänen ja slapstick-eleiden yhdistelmistä. Teostensa äänet hän koostaa mm. löydetyiltä kaseteilta, omista äänistyksistään, maailmanmusiikkikaseteilta, luonnon ja ihmisten äänistä sekä digitaalisista lyömäsoittimista. Jokainen esiintyminen saattaa päätyä osasiksi seuraavaa varten. Näin hän tavallaan luo aina uudelleen oman elämänsä tarinaa käsittelemällä, kasaamalla ja kerrostamalla omia nauhoituksiaan. Samalla hän tutkii Walkman-arsenaalinsa avulla luhistumaisillaan olevan tekniikan äänimaisemaa.

Soolotuotannon lisäksi Partinen on osa mm. kokoonpanoja Avarus, Hockey Night ja Hetero Skeleton. Maaliskuussa 2017 ilmestyy eponyymi 7" julkaisu "Arttu Partinen" (Ikuisuus/Artsy).

https://soundcloud.com/arttu-partinen/artsyseiskateaser

Leah Beeferman (US)

Leah Beeferman on newyorkilainen taiteilija, joka viettää parhaillaan puolen vuoden työjaksoa Suomessa. Hän työskentelee digitaalisen ja valokuvaukseen liittyvän kuvan tekemisen, videon ja äänen parissa — hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat luonnon, abstraktion, havaitsemisen ja nykyfysiikan väliset suhteet.

Juha-Matti Hynynen

Juha-Matti Hynynen (s. 1980) on siuntiolainen taiteilija. Hän on valmistunut Turun ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2005 kuvanveiston linjalta. Hänen työnsä ovat esinekoosteita vanhoista kuvista ja tavaroista, kuriositeeteista. Esineet ovat sanoja, joista Juha-Matti rakentaa kolmiulotteisia runoja ja tarinoita. Hän sanoo pyrkivänsä löytämään esineistä niiden hengen ja luomaan niiden ympärille maailman, jossa hänen on taiteilijana hyvä olla.

karol

"Himera-festivaalin avausiltana 28.4. esiintyy italialainen avokelanauhurin velho Valerio Tricoli - ehdottomasti nykypäivän konkreettisen musiikin keskeisiä tekijöitä."

! No longer available

karol

"Composer [...] Valerio Tricoli presents a new film by experimental film maker Christopher Gray, premiering exclusively via The Wire." www.thewire.co.uk/video/watch-valerio-tricoli-slow-black-with-ruins-film

karol

Artistiesittelyihin lisätty Louise D.E. Jensenin ja Tomoko Sauvagen linkit.

! No longer available

karol

Aikataulut lisätty ensimmäiseen viestiin. Kaikki perusinfot vielä tässä:

Perjantai 28.4., Kutomo, ovet klo 19:

19.30 IAX (Kuupuu, Lau Nau & Tsembla)
20.30 Louise D.E. Jensen (DK/US)
21.30 Valerio Tricoli (IT)

Lauantai 29.4., Sibelius-museo, klo 14:

14:00 Topias Tiheäsalo / Antti Tolvi
14:45 Louise D.E. Jensen (DK/US) / Natalia Castrillon (CO) / Amanda Blomqvist

Lauantai 29.4., Kutomo, ovet klo 19:

19.30 Arttu Partinen
20.15 F. Ampism (UK)
21.00 Tomoko Sauvage (JP/FR)
21.45 Francesco Cavaliere (IT)

Kutomon visuaalisesta puolesta vastaa Juha-Matti Hynynen ja Leah Beeferman (US).

Liput: 10€ / tapahtuma
Festivaalipassi: 20€ (sisältää molemmat illat Kutomolla sekä lauantain päiväkonsertin Sibelius-museolla)

Tapahtumapaikat:

Nykytaidetila Kutomo
Kalastajankatu 1 B
20100 Turku

Sibelius-museo
Piispankatu 17
20500 Turku

karol

Tänään alkaa meininki Kutomolla:

Perjantai, Kutomo, klo 19:

19.30 IAX (Kuupuu, Lau Nau & Tsembla)
20.30 Louise D.E. Jensen (DK/US)
21.30 Valerio Tricoli (IT)

karol

Hieno keikka oli eilen Kutomolla ja tänään jatkuu!

Lauantai 29.4., Sibelius-museo, klo 14:

14:00 Topias Tiheäsalo / Antti Tolvi
14:45 Louise D.E. Jensen (DK/US) / Natalia Castrillon (CO) / Amanda Blomqvist

Lauantai 29.4., Kutomo, ovet klo 19:

19.30 Arttu Partinen
20.15 F. Ampism (UK)
21.00 Tomoko Sauvage (JP/FR)
21.45 Francesco Cavaliere (IT)

karol

Hyvät festari oli! Eilinen päiväkeikka jäi väliin, mutta Kutomolla olin. Ehdoton kohokohta eilen oli Tomoko Sauvagen esitys.

"Tomoko Sauvage on Pariisissa toimiva japanilainen muusikko ja äänitaiteilija, joka käyttää äänilähteinään eri kokoisia vesikulhoja, hydrofoneilla vahvistettuja posliinikulhoja täynnä vettä. Hän soittaa veden eri muotoja - pisaroita, aaltoja ja kuplia, jotka resonoivat kulhoissa -  ja akustista kiertoa, joka luo aaltoilevia droneja ja luonnollisia yläsäveliä. Sauvagen työtä luonnehtii hallitun ja hallitsemattoman hienovarainen tasapaino, pisaroiden satunnainen rytmiikka, soittotilan akustiikka ja nesteiden alati liikkuva ja haihtuva tonaliteetti."