Himera-festivaali 2016 Dynamo/Sibeliusmuseo/Kutomo 13.-14.5.

Aloittaja myanmaraca, 18:26:24 - 13.04.2016

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

myanmaraca

HIMERA-FESTIVAALI 2016 /// 13.-14.5.2016 TURKU

PE 13.5. // Dynamo // 10 € // ovet/doors 19:00 // showtime 19:30
Linnankatu 7, Turku, http://www.dynamoklubi.com/

Myttys https://www.facebook.com/myttys/
Pelkkä väliviiva https://www.facebook.com/pelkkavaliviiva/
Tommi Keränen http://keranen.anoema.com/
Alan Wilkinson (UK) & Janne Tuomi http://jannetuomi.blogspot.fi/p/alan-wilkinson-janne-tuomi-duo.html
Finntengs https://www.facebook.com/finntengs/

+ Himera DJ:t yläkerrassa/upstairs

LA 14.5. // Sibelius-museo // 15 € // lipunmyynti/ticket sales 13:30, showtime 14:00
Piispankatu 17, Turku, http://www.sibeliusmuseum.fi/

Graham Lambkin (US) https://yaleunion.org/graham-lambkin/

LA 14.5. // Kutomo // 10 € // ovet/doors 18:00
Kalastajankatu 1 B, Turku, http://www.ehka.net/kutomo/

Head of Wantastiquet (US) www.headofwantastiquet.bandcamp.com
Family Underground (DK) http://dreamsyndicatehigh.blogspot.fi/
Fursaxa (US) http://fursaxa.blogspot.fi/
Tlaotlon (NZ) https://www.facebook.com/Tlaotlon/
Mette Rasmussen (DK) https://soundcloud.com/mette-rasmussen-1

Kuvataide / Visual art:
Leena Kangaskoski http://www.lineofpractice.com/

HUOM!
Festivaalipassi 25 € = pääsy kaikki festivaalin esityksiin = käteisellä ovella tai ennakkoon s-postitse: himeraturku@gmail.com

Festival ticket 25 € = entrance to all three events = cash at the door or advance ticket arrangement by email: himeraturku@gmail.com

Tapahtuma järjestetään SKR:n Varsinais-Suomen rahaston avulla ja yhteistyössä Ehkä-tuotannon, Sibeliusmuseon ja Dynamon kanssa.


karol

^ Muokkasin vähän, jotta kaikki linkit toimisivat.

Ja sanon tässä samalla, että tämä festari kiinnostaa aika paljon.

karol

Aikataulu:

PE 13.5. // Dynamo // 10 € // ovet/doors 19:00, esitykset/shows 19:30

Linnankatu 7, Turku, www.dynamoklubi.com

Alakerta/Downstairs

19:00 lipunmyynti alkaa

19:30 MYTTYS https://www.facebook.com/myttys/
20:15 PELKKÄ VÄLIVIIVA https://www.facebook.com/pelkkavaliviiva/
21:00 ALAN WILKINSON (UK) & JANNE TUOMI http://jannetuomi.blogspot.fi/p/alan-wilkinson-janne-tuomi-duo.html
21:45 TOMMI KERÄNEN http://keranen.anoema.com/
22:15 FINNTENGS https://www.facebook.com/finntengs/

+ Yläkerrassa/Upstairs Himera DJ:t ASKO LANTIO & TAUNO-URPO

----------------------------------------------------------

LA 14.5. // Sibelius-museo // 15 € // lipunmyynti/ticket sales 13:30, esitys/show 14:00

Piispankatu 17, Turku, http://www.sibeliusmuseum.fi/

GRAHAM LAMBKIN (US) https://yaleunion.org/graham-lambkin/

-------------------------------------------------------------

LA 14.5. // Kutomo // 10 € // ovet/doors 18:00

Kalastajankatu 1 B, Turku, http://www.ehka.net/kutomo/

18:00 lipunmyynti alkaa

18:30 METTE RASMUSSEN QUARTET (DK/FIN)
19:15 FURSAXA (US) http://fursaxa.blogspot.fi/
20:00 TLAOTLON (NZ) https://www.facebook.com/Tlaotlon/
20:45 HEAD OF WANTASTIQUET (US) www.headofwantastiquet.bandcamp.com
21:30 METTE RASMUSSEN (DK) https://soundcloud.com/mette-rasmussen-1
22:15 FAMILY UNDERGROUND (DK) http://dreamsyndicatehigh.blogspot.fi/

Kuvataide/Visual Art:
Leena Kangaskoski http://www.lineofpractice.com/

--------------------------------------------------------------------------

Festivaalipassi 25 € = pääsy kaikki festivaalin esityksiin = käteisellä ovella tai ennakkoon s-postitse: himeraturku (ät) gmail.com

HUOM!
Festival ticket 25 € = entrance to all three events = cash at the door or advance ticket arrangement by email: himeraturku ät gmail.com

www.himera.fi

Tapahtuma järjestetään SKR:n Varsinais-Suomen rahaston avulla ja yhteistyössä Ehkä-tuotannon, Sibeliusmuseon ja Dynamon kanssa.

karol

Tietoa esiintyjistä:

FAMILY UNDERGROUND

Tanskalainen Family Underground on rakentanut VU-rock- ja drone-pohjaisen musiikkinsa syntetisaattorien, kitaroiden, elektroniikan ja ihmisäänien varaan jo runsaan viidentoista vuoden ajan. Yhtye on kiertänyt laajasti sekä Eurooppaa että Yhdysvaltoja, ja vuonna 2006 se esiintyi mm. Thurston Mooren kuratoimalla ATP-festivaalilla. Yhtyeen ilmaisu on vuosien myötä vain tiivistynyt, tumma ja intensiivinen kudelma on jatkuvasti murtuvaa ja herkkää. Family Underground soitti Himeran avajaisfestivaalilla helmikuussa 2012, ja nyt yhtye kruunaa keväämme. Suomessa Family Underground on Äänen Lumo -yhdistyksen kutsumana. Yhtye pitää kaksipäiväisen työpajan Oranssilla Helsingissä 11.-12.5.

http://dreamsyndicatehigh.blogspot.fi/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

FINNTENGS

Finntengs on kahden pitkän linjan helsinkiläis-dj:n projekti, joka perustaa kaiken tekemisensä klassiselle jamaikalaiselle bassolinjalle tai "rytmille". Näin DJ Halitiainen ja JS 666 kuvailevat musiikkiaan:

"Slengin Teng on annettu nimi ensimmäinen täysin tietokoneistettu riddim Jamaikan musiikkia. Riddim, yhteistyötä kuningas Jammy ja Wayne Smith, oli nimel­tään "Under Mi Slengin Teng". Riddim itsessään on ilmeisesti yritetään luoda David Bowien "Hang Onto Yourself". Se on malli löytyy Casio MT-40 koti näppäimistö. Wayne Smith oli yksi, joka oli löytänyt atk äänen Noel Davey näppäimistöä. Yh­dessä he järjestetään riddim hidastui alas, sovitettu sen hänen avaimen, ja harjoiteltu sitä ennen se Jammys studiossa. Kun riddim tuotiin studioon ja Jammy sen kuuli, sitten laitetaan taputtaa sitä. Jammy kirjattu useita muita artisteja alkuperäinen karaoke lukien Tenor Saw "Kurpitsa Belly". Slengin Teng on yksi versioidut Jamaikan riddims."

Finntengs on rytmimusaa! Finntengs on tanssimusaa! Finntengs on bailumusaa!

https://soundcloud.com/finntengs
https://www.facebook.com/finntengs/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

FURSAXA

Fursaxa nimellä esiintyvä Tara Burke tekee musiikkiaan kadehdittavan hidasliikkeisesti. Pitkänkin ajan kuluessa hän ei ole menettänyt kosketustaan siihen, mitä hän saa keskiajan ja renessanssin laulumusiikeista, minimalismista ja vilpittömän rituaalisesta musiikinkuuntelemisesta ja -tekemisestä. Fursaxa julkaisi juuri belgialaisella Sloow tapes -yhtiöllä uuden Immured-levynsä, jolla kaikki edellä mainittu kuuluu hyvin selvästi. Levy rakentuu urku- ja syntetisaattoridroneista, perkussioista, haitareista, dulcimerista ja muista kielisoittimista sekä ennen kaikkea jossain Hildegard von Bingenin ja Nicon välimaastoissa kulkevasta ihmisäänestä. Jotain tämän kaltaista on luvassa Kutomollakin!

Burke aloitti Fursaxan vuonna 1999, kun hänen Siltbreezelle levyttänyt UN-yhtyeensä lopetti. Fursaxan musiikkia on julkaissut mm. Ecstatic Peace, Time Lag, Acid Mothers Temple, Eclipse, Last Visible Dog ja ATP sekä juuri mainittu Sloow Tapes. Fursaxa on esiintynyt lukuisissa paikoissa ja lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

http://fursaxa.blogspot.fi/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

HEAD OF WANTASTIQUET

Head of Wantastiquetin musiikki on perinpohjaisen Nykyaikainen/NYT tulkinta John Calen Sun Blindness -nauhojen aikaisista minimalistisista kokeiluista, heijastettuna läpi prisman joka taittaa sen Andrew Wyethin ja Caspar Friedrichin hallusinatorisiksi kuviksi, Altamontin ja Kenneth Angerin ajalliseksi lopullisuudeksi, Träd Gräs och Stenarin paljasjalkaiseksi maahan juurtuneisuudeksi ja Doc Boggsin 1900-luvun alun appalakkilaisten laulujen kauniiksi lohduttomuudeksi.

Head of Wantastiquet on tehnyt yhteistyötä ja esiintynyt mm. seuraavien artistien kanssa: Sunburned Hand of the Man, Thurston Moore, Faust, LSD March, Magik Markers, MV&EE, Wooden Wand, Louise Landes Levi, Orphan Fairytale, Cam Deas ja Daniel Bachman. Hänen musiikkiaan on julkaistu levy-yhtiöillä Open Mouth, Ecstatic Peace!, Conspiracy, Letmo Productions, Manhand ja Wooden Finger.

https://headofwantastiquet.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=P6_XWK5YR-Q

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

LEENA KANGASKOSKI

Leena Kangaskoski tekee kineettisiä installaatioita, esityksiä, veistoksia ja videoita. Teosten taustalla vaikuttaa kiinnostus populaarin tieteen ilmiöihin ja niiden piirtämiin ihmiskuviin. Kangaskoski on valmistunut taiteen maisteriksi Royal College of Art Londonista ja hänen töitään on ollut esillä kansainvälisesti gallerioissa, teattereissa, festivaaleissa ja museoissa. Kangaskoski on A Few Pointers -taiteilijaduon jäsen ja Muu ry:n jäsen.

http://www.lineofpractice.com/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

TOMMI KERÄNEN

Helsinkiläinen Tommi Keränen on erikoistunut kokeelliseen elektronimusiikkiin. Hänen pääasiallinen instrumentaationsa on elektroniikka ja itse tehdyillä ohjelmilla varustettu tietokone. Keränen esiintyy soolona sekä ad hoc-kokoonpanoissa ja toimii jäsenenä yhtyeissä Large Unit, Testicle Hazard, Köttskogen ja The Truckfuckers. Soolotuotannossaan hän on keskittynyt erityisesti noise-musiikin värikkäämpään laitaan. Hänen diskografiansa käsittää reilut pari tusinaa julkaisua, näistä vuonna 2010 julkaistu Bats in

the Attic CD (Pica Disk) nousi The Wire-lehden kriittikkojen vuosisuosikkilistalle. Keränen on konsertoinut laajalti kotimaassaan ja ulkomailla, mukaan lukien esiintymisiä useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Vuosien mittaan hän on tehnyt yhteistyötä useiden artistien kanssa, joista mainittakoon Florian Hecker, Lasse Marhaug, Paal Nilssen-Love, Janne Tuomi, Incapacitants ja Phill Niblock.

http://keranen.anoema.com/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

GRAHAM LAMBKIN

Graham Lambkin (1973) on monialainen taiteilija, joka asuu New Yorkin osavaltion pohjois-osassa. Ensimmäisen kerran hän nousi laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa The Shadow Ring -yhtyeen perustamisen myötä. Yhtyeen musiikki kehiytyi post-punkin DIY-etiikan, folkin, rikkinäisen elektroniikan ja surreaalien tekstien ympärille, joista se kehitti omilla jaloillaan seisovan version, joka kuuluu edelleen monen musiikin vaikutteena.

The Shadow Ring -yhtyeen hajottua Lambkin keskittyi tekemään musiikkia yksin ja irtonaisemmissa yhteistöissä. Tämän myötä hän julkaisi sarjan aivan omanlaisiaan, korviinpistäviä levyjä. Näistä mainittakoon Salmon Run (2007) ja Amateur Doubles (2012) sekä yhdessä – viime syksynä Sibelius-museossa esiintyneen – Jason Lescalleet'n kanssa tehdyn erittäin kiittävää kritiikkiä keränneen trilogian The Breadwinner (2007), Air Supply (2010) ja Photographs (2013) ja AMM-yhtyeen perustajäsen Keith Rowen kanssa tehdyn Making A -albumin (2013). Hänen viimeisin julkaisunsa on yhdessä Waldelweiser-ryhmään kuuluvan säveltäjä Michael Pisaron kanssa tehty Schwarze Riesenfalter (2015), joka perustuu edellisen vuosisadan vaihteessa eläneen, itävaltalaisen ekspressionistin Georg Trakl'n tekstien uudelleenkuvittelemiselle.

Lambkin työskentelee myös levyjen julkaisemisen parissa. Hän kuratoi Kye-nimistä levymerkkiä, joka on vuodesta 2001 alkaen julkaissut mm. Vanessa Rossetton, Malcolm Goldsteinin ja Joe McPheen musiikkia sekä uudelleenjulkaissut mm. Henning Christiansenin, Moniek Dargen ja Anton Heyboerin musiikkia. Lambkinin kuvataide on saanut näkyvyyttä lukuisien näyttelyiden, viiden julkaistun kirjan sekä levykansitaiteen myötä, jota hän on tehnyt mm. The Dead C, Harry Pussy ja Double Leopards -yhtyeille. Juuri nyt Lambkin keskittyy yhteiseen projektiin tokiolaisen konseptitaiteilija Taku Unamin kanssa.

https://yaleunion.org/graham-lambkin/

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

MYTTYS

MYTTYS = huojuvia dingdong-biittejä, kohinaa, mutinaa, häpeilemättömän sokerisia melodioita, laulua, yllätys-audiota, suttua, poppia ja pommeja. "Samuli Tanner ja Heta Bilaletdin hakkaavat pieniä samplereita ja syntikoita." Duo on julkaissut 2 albumia: 'Paksotal' (Guggenhavn Archive 2014) sekä tuore 'Sloggilukio' (Oma333 2016).

facebook.com/myttys
soundcloud.com/myttys
guggenhavn.com

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

PELKKÄ VÄLIVIIVA

Pelkkä väliviiva -duon musiikki on avointa, mietteliästä ja moni-ilmeistä tavaraa jossain punkin ja rockin sekä niiden satojen muuntumien välimaastoissa. Ajoittain duo harhaantuu jopa lähelle jonkinlaista performanssia. Omien sanojensa mukaan "Pelkkä väliviiva on vuonna 1978 Pohjanmaalla Myrkyn ja Tiukan rajalla perustettu valssi/tango/fox trot/kokeellinen rock -duo. Se on julkaissut mm. levyt Haaveissa liidän (1980), Olen yksivuotias (1981), Parkettien juustohöylä (1983), Omistushaluun liittyviä ongelmia (1988), Free With Dots (2000) sekä uusin Palaa ajassa taaksepäin (2015). Duossa vaikuttavat tätä nykyä Ville Vuorenmaa (urku/laulu/halpa kitaralaukku) sekä Jarno Alho (perkussiot/ambienssi/leluflyygeli). Pelkän väliviivan duo-keikat ovat harvinaisia ja niitä on kuvailtu näin "Ne ovat aika hauskoja", "Multa pääs itku" ja "Tekevätkö he itse omat biisinsä?" Kannattaa siis tulla kauempaakin! Keikalla luvassa niin hitaita kuin nopeitakin biisejä mutta kuitenkin enemmän hitaita."

https://soundcloud.com/tamtammanman/sets/pelkk-v-liviiva-palaa-ajassa

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

METTE RASMUSSEN

Mette Rasmussen on tanskalainen saksofonisti, joka asuu Norjan Trondheimissa. Hänen musiikkinsa nousee free jazzin energiasta, ja hänen soittoaan on kuvailtu pääksi, joka on täynnä ideoita, jotka toteutetaan poikkeuksetta täyteen mittaansa. Jatkuvan ääneen liittyvien uusien mahdollisuuksien tutkimisen myötä Rasmussenin soittotapojen paletti on hyvin laaja, ja niin hän pyrkiikin laajentamaan myös soittimensa mahdollisuuksia.

Viime vuodet hän on esiintynyt aktiivisesti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä, ja hän on soittanut mm. Alan Silvan, Chris Corsanon, Axel Dörnerin, John Edwardsin, Dennis Tiefuksen ja Craig Tabornin kanssa. Amerikkalainen Downbeat-lehti nimesi Rasmussenin "nuoreksi Skandinavian saksofonisensaatioksi" Kööpenhaminan Jazz-festivaalilla vuonna 2014 Rasmussenin ja Corsanon duon kuulemisen jälkeen.

"plenty of room for Rasmussen to investigate a wide palette of voicing, from a raggedly insistent fluttering, through a softly trilling multiphonic purr, and on to high, expressive leaps into flashes of altissimo, just riding the razored edge of controlled lyricism." - The Wire (December 2014)

https://soundcloud.com/mette-rasmussen-1

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

TLAOTLON

Tlaotlon on Berliinissä asuvan Uusi-Seelantilaisen Jeremy Coubroughn työskentelynimi. Vuodesta 2011 eteenpäin Tlaotlon on julkaissut mittavan määrän levyjä ja kasetteja, joiden tiheät kompositiot liikkuvat yksityiskohtaisesta äänen veistämisestä dekonstruoituihin elektronisiin rytmeihin. Tlaotlonin musiikki saa vaikutteita yhtä lailla luonnon voimista kuin virtuaalisesta todellisuudesta, se käsittelee rytmiä monimuotoisena, monitasoisena ja koko ajan muuttuvana ympäristönä tai tapahtumasarjana. Visuaalisen ulottuvuuden hän luo esityksiinsä omaleimaisilla 3DCG -videoilla. Tlaotlon on julkaissut musiikkiaan lukuisilla levy-yhtiöillä, mm. 1080p Collection, Baba Vanga, Wasabi Tapes, Dream Disc, Trensmat, Dungeon Taxis, Mmodemm, Weird Ear sekä hänen hänen oma levy-yhtiönsä World Memory ja suomalainen Vauva.

https://soundcloud.com/tlaotlon

******//////******/////******//////******//////******//////******//////******

ALAN WILKINSON & JANNE TUOMI

Alan Wilkinson - Altto- ja baritonisaksofonit, bassoklarinetti ja ääni

Alan Wilkinson (s. Lontoo 1954) nousee samasta tulisesta saksofonin soiton perinteestä kuin Ayler, Roscoe Mitchell, Mike Osborne, Evan Parker ja Peter Brötzmann. Hänen musiikissaan yhdistyy hyvin vahvasti ilmaistu ja henkilökohtainen tyyli sekä vakaa usko spontaanin luovuuden laimentamattomaan voimaan. Vuodesta 1990 Wilkinson on asunut Lontoossa, jota ennen hän nousi tietoisuuteen 80-luvun Leedsin hedelmällisestä musiikkiyhteisöstä, Termite Clubin perustajana ja osana yhtyettä Hession/Wilkinson/Fell. Hänen tämän hetkisiä kokoonpanoja on kehuttu trio Steve Edwardsin ja Steve Noblen kanssa, norjalainen kvartetti Akode, The Founder Effect johon kuuluvat myös John Coxon, Steve Noble ja Pat Thomas, Freefall jossa Wilkinsonin ja Thomasin lisäksi soittavat myös Neil Charles ja Mark Sanders, sekä duo suomalaisen perkussionistin Janne Tuomen kanssa. Muita projekteja ovat olleet muun muassa kvartetti Brötzmannin, Fellin ja Willi Kellersin kanssa, Alex Maguiren Cat o' Nine Tails, Derek Baileyn Company -viikot sekä yhteistyöt newyorkilaisen duon Talibam!:in, Thurston Mooren, Chris Corsanon, Eddie Prevostin, Sunny Murrayn, Alex Schlippenbachin ja Stefan Jaworzynin kanssa. Wilkinson myös järjestää flimflam -klubi-iltaa Lontoossa ja soittaa siellä säännöllisesti. Lähiaikoina hän on esiintynyt festivaaleilla Oslossa, kahdesti Sardinialla, Kongsberg -festivaalilla Norjassa, Copenhagen Jazz Festivalilla sekä Itävallan Nickelsdorfissa.

Janne Tuomi - lyömäsoittimet

Kun Janne Tuomi 22-vuotiaana toden teolla paneutui improvisaatioon, oli hän ehtinyt jo sekä opiskella klassista musiikkia että soittaa niin rockia kuin perinteistä jazziakin. Lyömäsoittimien, pianon ja viulun opinnot yhtä lailla kuin vapaammat kokemukset yhtyetoiminnasta muodostivat perustan, jolle kattava muusikkous alkoi muovautua.

Luovuuden porttien aukeamiseen vaikuttivat ratkaisevasti ensin Jone Takamäki ja sitten Jorma Tapio, joiden puupuhaltimien säestyksellä Tuomi löysi polun musiikin totaalisen luonteen ääreen. Genrerajojen ja arvottavien määreiden merkitys alkoi haalistua. Oli enää ääniä ja rytmejä, joita tuotettiin eri kehyksissä ja kokoonpanoissa. Kaikesta oli mahdollista inspiroitua ja vaikutteet vuotivat tasapuolisesti keikasta ja levytyksestä toiseen, joka suuntaan.

Lukuisat jazzin sukuiset hankkeet, haastavat uudet lyömäsoitinteokset ja erilaiset avantgarderockprojektit tekivät kalenterista pian värikkään. Oli freestä etnoon ulottuvia keikkoja Tapion ja Kusti Vuorisen sekä Masa Orpanan tapaisten vanhojen ystävien kanssa, korkean profiilin konsertteja Steve Reichin tai John Zornin sävellysten parissa sekä sessioita Circlen ja Jussi Lehtisalon muiden projektien merkeissä.

Muun muassa Edward Vesalalta, Ed Thigpeniltä, John Bergamolta, Bobby Previteltä ja Noël Saïzonoulta hakemiaan oppeja soveltaen Tuomi on täydentänyt tietopankkiaan noista ajoista tähän päivään. Vuoden 2003 Approaching-albumista lukien yksi luovuuden purkukanavista on ollut sooloartistina toimiminen. Usein ilmaisun välineenä palvelee vain rumpusetti, joskus mukana on klasssisia tai kansansoittimia ja taustalla Mika Rintalan elektronisia ääniteoksia.

Reilut kaksi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Tuomi on sekä keikkaillut satoja kertoja eri puolilla maailmaa että ollut mukana yli kolmellakymmenellä levyllä. Opettajan pätevyyden myötä on mahdollistunut myös osaamisen jakaminen kymmenille tuleville ja nykyisille muusikoille. Tämän hetken aktiivisia kokoonpanoja ovat Rakka, Tapio-Tuomi Duo, Hot Heros, Osuma Ensemble sekä erilaiset improvisoivat modostelmat Berliinissä, missä Tuomi toistaiseksi asuu.

http://jannetuomi.blogspot.fi/p/alan-wilkinson-janne-tuomi-duo.html


karol

Tänään Dynamo, huomenna Sibelius-museo ja Kutomo!

karol

Itse pääsin paikalle vain lauantai-iltana Kutomolle, mutta se ainakin oli hieno tapahtuma. Kuuden setin ilta oli vähän pitkä, mutta saipa kuulla ainakin tarpeeksi musiikkia. Kiitos Himeralle!