Indu Netam ja alkuperäiskansayhteistyö Keski-Intiassa

Aloittaja satakieli, 14:17:30 - 28.05.2015

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

satakieli

Gond-adivasikansaan kuuluva aktivisti Indu Netam Keski-Intian Chhattisgarhista vierailee Turussa kesäkuun alussa.

Tervetuloa Emmaus Aurinkotehdas ry:n Turun Kirjakahvilassa järjestämään kaikille avoimeen keskustelutilaisuuteen, jossa adivasinaisten Adiwasi Samta Manch -järjestön puheenjohtajana toimiva Indu kertoo työstä, jota järjestö tekee erityisen haavoittuvien adivasiheimojen oikeuksien hyväksi turkulaisen Emmaus Aurinkotehdas ry:n tuella.

Kirjakahvilan tilaisuudessa ti 2.6. klo 19 Indua tulkataan hindistä englanniksi ja tarvittaessa englannista suomeksi.

//

Intiassa on yli 100 miljoonaa alkuperäiskansojen asukasta, joista valtaosaa kutsutaan adivaseiksi. "Kehityshankkeiden" viimeisten 60 vuoden aikana häätämistä ihmisistä n. 50 % – yli 30 miljoonaa – on adivaseja, vaikka adivasien osuus väestöstä on alle 10 %. Herkimmin häätöjen ja muiden ihmisoikeusloukkausten uhreiksi joutuvat erityisen haavoittuvat heimot, "Particularly Vulnerable Tribal Groups" (PVTG), kuten baiga-, birhor-, kamar- ja pahadi korba -adivasiyhteisöt, joita Adiwasi Samta Manchin ja Emmaus Aurinkotehdas ry:n yhteistyö Chhattisgarhissa tukee.

Padot, kaivokset, istutusmetsät ja muut teollis-kaupalliset hankkeet vaarantavat heimoyhteisöjen elinehdot ja elämänperinnöt häätäessään heidät pois asuinsijoiltaan, joilla he ovat eläneet metsän uusiutumisesta. Kun yhteisöiltä viedään heidän paikalliseen ympäristöön sopeutuneet elinehtonsa, heimojen väestö hupenee ja syrjäisten yhteisöjen on vaikea turvata oikeuksiaan alle 5 % lukutaidon turvin.

Adiwasi Samta Manchin ja Emmaus Aurinkotehdas ry:n yhteistyöhanke toimii siksi puolustaakseen näiden adivasiheimojen oikeuksia häätöjä ja kaivoksia vastaan.

Yhteisöt tarvitsevat tukea saadakseen Intian metsäoikeuslain mukaiset metsäoikeutensa perinteisiin asuinsijoihinsa, elinehtoihinsa ja elinympäristöönsä virallisesti rekisteröidyiksi – myös naisille yhdenvertaisella tavalla.


EDIT: Fiksasin katkenneen kalenteriotsikon. -mod.