pe 1.5. Turun anarkistinen vappumarssi 2015

Aloittaja kuka tahansa, 12:22:15 - 17.04.2015

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa



Fb: https://www.facebook.com/events/614948731939556/

Tule marssimaan anarkistiselle vappumarssille perjantaina 1.5.2015.

Kokoontuminen klo 11 Puutorilla, josta marssimme kohti Samppalinnanmäkeä.

Jatkot marssin jälkeen Samppalinnan puistossa, jossa luvassa puheita, ruokaa ja bändejä. Lisätietoa ohjelmasta myöhemmin.


VAPPU ON ANARKISTINEN JUHLA

1. toukokuuta on vakiintunut työläisten mielenosoituspäiväksi ns. Haymarketin tapauksen muistoksi. Kahdeksan tunnin työpäivää vaatineet laajat mielenosoitukset ja lakot johtivat toukokuussa 1886 poliisiväkivallan vastaiseen protestiin Haymarketin torilla Chigacossa. Rauhallisena alkanut protesti päättyi virkavallan provokaation seurauksena mellakkaan, jossa kuoli 11 henkeä. Mellakasta syytettiin mielivaltaisesti kahdeksaa anarkistia, joista seitsemän tuomittiin kuolemaan. Lopulta neljä heistä teloitettiin ja yhden väitettiin tehneen itsemurhan. Myöhemmin anarkistien tuomiot peruttiin ja heidät kaikki julistettiin syyttömiksi. Vuodesta 1889 alkaen vappua alettiin viettää työläisten yleisenä mielenosoitus- ja juhlapäivänä Haymarketin välikohtauksen johdosta kuolleiden anarkistien muistoksi.

Suomessa vappua on vanhastaan juhlittu pakanallisena kevään juhlana. Ensimmäinen työväen vappu järjestettiin kuitenkin Suomessakin jo vuonna 1890, ja vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut virallinen liputuspäivä, "suomalaisen työn päivä". Juhlan anarkistiset juuret on unohdettu, kun jopa porvaripuolueet järjestävät omia vapputapahtumiaan ja vesittynyttä työn päivää juhlistetaan Suomen lipuin, skumppapulloin ja ylioppilaslakein. Puoluevasemmiston marsseilla larpataan työväenliikettä, kun taas anarkistiset vapputapahtumat koitetaan tukahduttaa ja anarkistien liput julistetaan astaloiksi.

Me emme anna tukahduttamisyritysten häiritä juhlapäiväämme. Nyt on aika myös Turussa tunnustaa väriä ja marssia mustan lipun alla!

Omat liput, kyltit ja banderollit mukaan. Ei puoluepoliittisia tunnuksia, tämä on anarkistinen marssi!

Puuha peten lippa lakki

Samppalinnan puistossa soittaa Raivoraittius ja Sammuneet Katulyhdyt!