Turun Aikapankki

Aloittaja kuka tahansa, 18:14:56 - 01.06.2011

« edellinen - seuraava »

kuka tahansa

LainaaTurun Aikapankki on 100%:sti ilmainen palvelu ja on tarkoitettu kaikille Varsinais-Suomessa, Turussa, ja sen lähistöllä asuville ihmisille, jotka haluavat tarjota omaa aikaansa ja apuansa yhteisön käyttöön ja samalla saada apua omaan arkeensa.

Rekisteröitymislinkki: http://www.community-exchange.org/docs/join2.asp?xid=TUAP&lang=fin&proceed=true

Aikapankissa jaetaan taitoja niin, että esimerkiksi ompelusta pitävä henkilö tarjoaa korjausompelua muille jäsenille ja saa itselleen apua esimerkiksi lastenhoidossa tai juhlien järjestämisessä. Aikapankki ei tunne euroja vaan valuuttana on "Tovi". Koska Aikapankin periaatteena on, että kaikkien aika, työ ja avun tarve ovat yhtä arvokkaita, vastaa 1 Tovi kaikissa tilanteissa yhtä työtuntia. Turun Aikapankki on osa kansainvälistä paikallisraha- ja aikapankkiverkostoa CES:iä, joka toimii verkkopohjaisesti osoitteessa http://www.community-exchange.org. Sieltä löytyvät jäsenten rekisteröinnit, vaihtotarjoukset, -pyynnöt ja tiliotteet.

Lisätietoa @ http://www.facebook.com/pages/φ-Turun-Aikapankki-φ/159385467416361?sk=app_4949752878

niilo pielinen


Tää on kyl hieno juttu. Mm päivää sitten oli ranskan uutisis juttu täst, oli peruskanavan uutisjuttuna aika hyvä ja positiivinen näkökulma. Jutus näytetii miten tää kasvaa ja levii hyvin nopeasti ranskan sekä isois kaupungeis että maaseudul. Mielenkiintoinen oli et jos köyhyys ja työttömyys tekee et ihmisil on pakko käyttää tämmöisiä systeemiä, suurin osaa käyttävist porukast menee mukaa enemmä periaatteen takia, vaik olis rahaa käyttää kaupallisia verkkoja, nii ihmiset kuitenki valitsi tää time-based palvelu talousjärjestelmän ja profit-based-shyten vastaan, usein tärkein oli olla alternatiivisen community:n jäsen ja yrittää toimia systeemin ulkopuolel, lopettaa rikastaa rip-off kaupallisia firmoja ja pankkirosvot, yrittää laajentaa alternatiiviset toiminnat ja myös pienentää ihmisten välil oleva raha/luokka ojaa. Kai ne viim vuosien talouskriisit, kansojen vyönkiristäminen, sosiaalietujen häviäminen ja yleinen ''köyhyättyminen''(ny menee liian vaikeax mun kielitaidolle) tyhmän talousjärjestelmän pelastamisen ja ikuisen talousnousun myytin takia pikku hiljaa avaa ihmisten silmät, ja herättää halua taistella sen vastaan oma tasol... 
...Speak finnish like Tarzan, write it like Cheeta...

http://www.last.fm/user/tiitusnakke

Hatshoe

Taidan rekisteroitya heti kun paasen kotiin. On ollut tarkoitus, mutten oo saanu aikaan.

Hatshoe

Jes, nyt onnistui. Eilen se ei jostain syystä toiminut. 

kuka tahansa

Talvisaappaat suutaroitu, ja taas pysyn pystyssä vähän liukkaammillakin keleillä. Nyt kun joku vielä tarvitsisi minunkin palveluksiani!

kuka tahansa

http://yle.fi/uutiset/verottaja_aikoo_puuttua_aikapankkien_toimintaan/6692800

LainaaTalous 17.6.2013
Verottaja aikoo puuttua aikapankkien toimintaan

Verottaja on puuttumassa nopeasti suosiotaan kasvattaneeseen aikapankkitoimintaan. Tavoitteena on kerätä verotuloja netin kautta vaihdetuista työsuoritteista. Harmaan talouden selvitysyksikön mukaan aikapankeissa piilee harmaan talouden riskejä. Aikapankkiaktiivit ovat aikeista ihmeissään.

Viime vuosina ympäri Suomea levinneet aikapankit ovat herättäneet nyt viranomaisten mielenkiinnon. Suomessa aikapankkeja toimii jo kymmenillä paikkakunnilla ja niiden kautta vaihdetaan jo tuhansia työntunteja vuodessa.

Aikapankkien toiminnasta on valmistunut tuore Harmaan talouden selvitysyksikön raportti ja Verohallinnossa on parhaillaan tekeillä aikapankkien verotusta koskeva ohjeistus.

-Netissä toimivan yhteisön kautta tapahtuva järjestäytynyt työn vaihtaminen on nostanut esille ongelman, joka on aiemmin pysynyt piilossa, kiteyttää apulaisjohtaja Marko Niemelä Harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Ja ongelma on se, että aikapankeissa tehtävä vaihtotyö on veronalaista. Tätä eivät Niemelän mukaan aikapankeissa töitä tarjoavat ja vastaanottavat ihmiset aina ymmärrä.

-Keskeisin harmaan talouden riski on se, että tässä saattaa jäädä veronalaisia tuloja ilmoittamatta, sanoo Niemelä.

Käytännössä aikapankin kautta tehtäviä töitä ei ole tähän mennessä ilmoitettu verottajalle juuri lainkaan.

Naapuriapu verolle?

Tähän asti aikapankkien vaihtotyön on ajateltu vastaavan perinteisiä talkootöitä tai naapuriapua, jotka ovat verottomia. Mutta mukaan saattaa mahtua myös ammatillista osaamista vaativia töitä, kuten esimerkiksi hierontaa tai remonttiapua.

Nyt verottaja haluaakin toimintaan pelisäännöt. Syksyllä valmistuvan ohjeistuksen myötä iso osa aikapankkien kautta tehtävistä töistä pitää ilmoittaa verottajalle.

Myös arkiset naapuriavun tyyliset askareet saattavat joutua verotettavaksi.

-Ongelma on siinä, että kuuluko aikapankkitoimintaan jotain verovapaata toimintaa. Lähtökohtaisesti vaihtotyö on veronalaista, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen, joka vastaa ohjeistuksen laatimisesta.

Minkälainen toiminta voisi olla yhä verovapaata?

-Tällainen naapuriapuun vertautuva kukkien kasteleminen. Se on nyt mietinnässä, että onko se veronalaista vai ei, sanoo ylitarkastaja Manninen.

Aikapankkitoiminnasta saatavien mahdollisten verotulojen määrää ei Verohallinnossa osata vielä arvioida.

Verottajan näkökulmasta aikapankkitoiminta on verotettavaa vaihtotyötä, koska tehdyistä töistä ihmiset tienaavat aikapankin valuuttaa.

Aikapankin jäsen voi esimerkiksi kastella toisen jäsenen kukkia kaksikymmentä kertaa, jolla hän tienaa kaksikymmentä aikapankin valuuttaa. Tällä valuutalla kukkien kastelija voi ostaa vaikkapa remonttiapua kaksikymmentä kertaa.

-Kysehän on työn vaihtamisesta työhön, tiivistää Harmaan talouden selvitysyksikön Marko Niemelä.

Verotuksessa haasteita

Käytännössä aikapankkien kautta tehtävien töiden verottaminen voi olla kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä oikea raha ei vaihda töissä omistajaa.

Kaikki aikapankeissa tehtävät työt ovat myös yleensä samanarvoisia järjestelmän sisällä – yhdellä lumien kolauksella voi ostaa vaikkapa hierontaa.

-Siihen liittyy monia haasteita, kuten työn arvostaminen. Verotettavan summan määrittäminen tulee olemaan hankalaa, myöntää Harmaa talouden selvitysyksikön Marko Niemelä.

Onko mahdollista, että verotuloja pystytään oikeasti keräämään?

-Varmasti se on mahdollista, mutta haastavaa.

"Vaikea kuvitella hyötyjä"

Aikapankeissa verottajan aikeet herättävät ihmetystä. Helsingissä toimivan Stadin Aikapankin toiminnassa mukana olevan Joonas Pekkasen mukaan hyödyt aikapankkien tiukasta verotuksesta olisivat pienet ja samalla syntyisi paljon lisää valvottavaa verottajalle.

- Eivät ne suunnitelmat kauhean järkeviltä kuulosta. Aikapankkitoiminta on vahvasti yhteisöllistä, ihmisten syrjäytymistä estävää ja sosiaalisesti kannattavaa toimintaa. Vaikea kuvitella, mitä hyötyä on lähteä tavallisia keskenään vaihdettavia askareita verottamaan.

Johan Jaakkola
Yle Uutiset

AQ

Raha ja talous -blogin analyysiä ja ratkaisuvaihtoehtoja aikapankkien verotuksesta. Suosittelen...
http://rahajatalous.wordpress.com/2013/06/18/aikapankkitoiminnan-verottamisesta/
"Fuck the system!" It sounds so cool but what it really means is "Fuck you!"
The system is what You're creating in thoughts, in action, in loving, in hating...

System - You are the One...