Kirjoittaja Aihe: Etnia tiedottaa  (Luettu 1921 kertaa)

Emilia

  • Vieras
Etnia tiedottaa
« : 18:12:32 - 24.01.2013 »
Etnia tiedottaa:

Afrikkalaisia elokuvia Logomossa sunnuntaina 27.1. ja 3.2.

Dokumentteihin vapaa sisäänpääsy, muut elokuvat 5 euroa.

Helsinki African Film Festival, Etnia-filmifestivaali ja Varsinais-Suomen elokuvakeskus esittävät Suomessa harvoin nähtyä afrikkalaista elokuvaa kahtena sunnuntaina 27.1. ja 3.2.2013.

Sunnuntaina 27.1. ohjelmassa on kaksi elokuvaa. Ensimmäisenä klo 14:00 esitetään malilainen, useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkitun Abderrahmane Sissakon ohjaama Bamako, jota pidetään yhtenä afrikkalaisen elokuvan merkkiteoksena. Se kertoo sotatilaan ajautuneen maan pääkaupungin tavallisten ihmisten värikkäästä elämästä ja heidän järjestämästään valeoikeudenkäynnistä maata kurjistaneita länsimaisia rahoituslaitoksia vastaan. Bamako palkittiin mm. Euroopan neuvoston elokuvapalkinnolla vuonna 2007. Toisena esitetään klo 17:45 Lyes Salemin ohjaama algerialainen komedia Masquerades. Se sijoittuu pienessä kylässä elävästä sisarusparista. Mounir, veli toivoo saavansa arvostusta, ja kertoo siskonsa menevän naimisiin rikkaan liikemiehen kanssa. Näin ei kuitenkaan tapahdu, mutta pitäessään kiinni keksimästään tarinasta, koko perheen elämä muuttuu.

Bamakon edellä esitetään klo 13 palkittu dokumenttielokuva Sunday in Brazzaville/Dimanche à Brazzaville. 16:30 esitetään Turussa opiskelleen Laura Meriläinen-Amaumon dokumentti From Namibia with Love.

Sunnuntaina 3.2. klo 13 esitetään uusintanäytöksenä Masquerades. Toisena näytöksenä klo 15 Éliane de Latourin ohjaama norsunluurannikkolainen L´aprés l´Ocean/Beyond the Ocean. Kaksi luvatonta siirtolaista palaa Euroopasta Norsunluurannikolle. Heidän eurooppalainen unelmansa ei ole toteutunut, edessä on jälleen afrikkalainen arki. Onko se sitten huonompi vai parempi kuin elämä Euroopassa? Tarina on vangitseva ja sen henkilöhahmoihin on helppo samastua.

Elokuvat esitetään Logomon Move -teatterissa, Köydenpunojankatu 14, 20100 Turku. Liput elokuviin maksavat viisi euroa. Dokumentteihin on vapaa sisäänpääsy. Kaikissa elokuvissa on tekstitys englanniksi.

 

Näytökset 27.1

13.00 Sunday in Brazzaville

14.00 Bamako

16.30 From Namibia with Love

18.15 Masquerades

 

Näytökset 3.2

13.00 Masquerades

15.00 Beyond the Ocean/L´après l´ocean


http://www.etnia.fi/
https://www.facebook.com/EtniaForIndigenousPeoples


Emilia

  • Vieras
Vs: Etnia tiedottaa
« Vastaus #1 : 18:18:35 - 24.01.2013 »
Ohjaaja paikalla Namibia-dokumentin esityksessä 27.1 Logomossa


From Namibia with Love -dokumentin ohjaaja Laura Meriläinen-Amaumo tulee kertomaan dokumentistaan ja vastaa yleisön kysymyksiin esityksen jälkeen. Näytös alkaa klo. 16.30

Dokumentti kertoo suomalaisesta  Anitasta,  joka lähti 1950-luvulla lähetyssaarnaajaksi Afrikkaan. Hän rakastuu namibialaiseen teologiin, Salatieliin. Pariskunta ajautuu keskelle Namibian itsenäisyystaistelua, joka muuttaa heidän koko loppuelämänsä. From Namibia with Love on koskettava tarina Anitan ja Salatielin elämästä, sodasta, epäoikeudenmukaisuudesta, toivosta ja rakkaudesta, joka on kestänyt tähän päivään asti. Dokumentti on ihastuttanut yleisöä sekä Suomessa että  maailmalla. Kotisivu

Laura Meriläinen-Amaumo on vapaa toimittaja ja ohjaaja, joka opiskelee nykyisin Etelä-Afrikassa Cape Townin yliopistossa. Valmistuttuaan Turun DIAKista hän lähti vuonna 2007 Afrikkaan ja on erikoistunut kertomaan tarinoita mantereelta.

Emilia

  • Vieras
Etnia & Rauhanpuolustajat esittää: Hijos de las nubes, la última colonia (2012) - Javier Bardemin tähdittämä dokumentti Länsi-Saharan sahrawikansasta
 

Sons of the Clouds – The Last Colony -dokumentti esitetään Logomossa lauantaina 25.5. klo 14.00. Elokuva kertoo Länsi-Saharan sahrawi-kansan tilanteesta. Näyttelijänä paremmin tunnettu espanjalainen Javier Bardem on tuottanut dokumentin, ja on siinä keskeisessä roolissa. Bardem tunnetaan sahraweja kohtaan tuntemastaan sympatiasta.

Sahrawien tilanne muuttui radikaalisti, kun Marokko miehitti maan eteläpuolella sijaitsevan Espanjan entisen siirtomaan vuonna 1975. Siitä lähtien Marokko on pitänyt aluetta rautaisessa otteessaan. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on ajettu pakolaisleireille Algerian puolelle.

Álvaro Longorian ohjaus paljastaa konfliktin taustalta kylmän sodan jälkeisen poliittisen pelin, jossa länsimaat liittoutuivat Marokon kanssa, Algerian ja Libyan tukiessa sahrawien aseellista vastarintaa. Aihetta valaistaan harvinaisella arkistomateriaalilla ja monipuolisilla haastatteluilla.

Elokuva palkittiin Espanjan parhaan dokumentin Goya-palkinnolla vuonna 2012.

Espanjalaisen Álvaro Longorian (s.1968) erikoisalaa ovat terävät ja ajatuksia herättävät indie-elokuvat. Hän on tuottanut esimerkiksi Oliver Stonen ohjaaman Looking for Fidel sekä Benicio Del Toron tähdittämän Steven Soderberghin elokuvan.

Elokuva sai Suomen ensi-iltansa viikko sitten Helsingissä, Helsinki African Film Festival -tapahtumassa. Logomon esitys on dokumentin toinen näytös Suomessa ja ainutlaatuinen tilaisuus nähdä dokumentti Turussa. Liput näytökseen maksavat 2 euroa. Elokuvassa on englanninkielinen tekstitys.

Näytöksen järjestävät Rauhanpuolustajat ja Etnia-filmifestivaali.
Esityspaikka: LOGOMO: Köydenpunojankatu 14, 20100 Turku.
 
Lisätietoa elokuvasta:
http://www.imdb.com/title/tt1661263/?ref_=fn_al_tt_1
http://haff.fi/2013/fi/elokuvat/item/184-sons-of-the-clouds-the-last-colony

FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/449006011855237/
 


--
Parhain terveisin ETNIA ry

Turun kulttuurikeskus
Uudenmaankatu 1
20500 Turku
puh.(02) 250 1719, 044-092 0020
Sähköposti: etnian@gmail.com
Kotisivu: www.etnia.fi
Facebook: https://www.facebook.com/EtniaForIndigenousPeoples