Fb:
https://www.facebook.com/events/892213664310724/Syksyn 2018 torstaileffasarjan teemana on feminismi. Näytökset klo 19.30, ei pääsymaksua. // The theme of this autumn's weekly film club is feminism. Screenings at 7.30 pm, free entry.
ELOKUVIEN NIMIEN MAINITSEMATTA JÄTTÄMISESTÄ // CONCERNING THE OMISSION OF MOVIE TITLES: Kirjakahvilan elokuvalisenssisopimus kieltää näytösten julkisen mainostamisen elokuvien nimillä. Nimet saa toki helposti selville esim. nettihaulla tai poikkeamalla Kirjiksessä, jossa elokuvat ovat listattuina sarjan julisteeseen ja flaikkuihin. // Our film screening license forbids mentioning the titles of these movies publicly. Of course, you can always do a simple internet search by copying & pasting some essential information below, or why not visit us at the Book Café and pick up a flyer of the series.13.09.
Sarjan aloittaa vapaamielisen Weimarin tasavallan viimeisinä vuosina valmistunut feministisen ja lesboelokuvan pioneerityö, jonka rivien välistä voi lukea varoituksia fasismista ja totalitarismista juuri ennen natsien valtaannousua. Elokuvassa porvarillisessa sisäoppilaitoksessa opiskeleva nuori tyttö joutuu koulun johtajan silmätikuksi rakastuttuaan opettajaansa. Perustuu Christa Winsloen näytelmään. HUOM! Elokuva on tekstitetty englanniksi.
Pääosissa Dorothea Wieck, Hertha Thiele ja Emilia Unda. Ohj. Leontine Sagan, DE 1931, 84 min, K12. Rotten Tomatoes: 100 %.
20.09.
Vastakulttuurisen queer-elokuvan mestari John Waters tuli uransa alkuaikoina tunnetuksi äärimmäisyyksiin menevien, kauas katsojien mukavuusalueiden ulkopuolelle murtautuvien tarinoiden kertojana. Hollywood-elokuvan naiskuva oli tuolloin(kin) hyvin konventionaalisten kauneusihanteiden ja käyttäytymisnormien mukainen, ja Watersin tuotannon queerit, groteskit ja karnevalistiset naishahmot asettuivat voimakkaasti tätä vastaan. Kirjakahvilan feministisen leffasarjan toisena elokuvana katsotaan Watersin rajoja rikkova huonon maun klassikko, jonka nimeä mukaillen feministisen queerteorian pioneeri Judith Butler nimesi oman klassikkoteoksensa "Gender Trouble". Elokuvassa Watersin luottonäyttelijä ja lapsuudenystävä Divine esittää pilalle hemmoteltua lukiolaistyttöä, joka karkaa jouluna kotoaan ja ajautuu syvälle rikosten maailmaan. Sisältövaroitus: raiskaus.
Rooleissa Divine, Mary Vivian Pearce, Mink Stole, Edith Massey, Cookie Mueller, Susan Walsh, David Lochary ja Michael Potter. Ohj. John Waters, USA 1974, 97 min, K18. Rotten Tomatoes: 85 %.
27.09.
Sarjan kolmannen elokuvan päähenkilönä on kuusivuotias afrikkalaisamerikkalainen Hushpuppy, joka asuu fiktiivisessä Bathtubin yhteisössä Louisianan suoalueilla. Tulvapatojen muusta maailmasta eristämässä Bathtubissa elää köyhää mutta ulkopuolisuudestaan ylpeää ja valtiovallan määräyksistä piittaamatonta väkeä. Kysymykset taloudellisesta ja sosiaalisesta eriarvoistumista sekä länsimaisen kulutuskulttuurin tuhovoimasta muodostavat elokuvan yhteiskunnallisen kehyksen, mutta keskiössä on ennen kaikkea Hushpuppyn kasvutarina. Muun muassa Sundancen ja Cannesin elokuvajuhlilla palkittu elokuva on Benh Zeitlinin ensimmäinen pitkä ohjaustyö, ja sen taustalla on riippumattomalla tee se itse -periaatteella toimiva tuotantokollektiivi Court 13. Elokuvan näyttelijät ovat valtaosin amatöörejä, jotka ovat kotoisin elokuvan kuvauspaikoilta. Sisältövaroitus: lapseen kohdistuva väkivalta.
Pääosissa Quvenzhané Wallis ja Dwight Henry. Ohj. Benh Zeitlin, USA 2012, 93 min, K12. Rotten Tomatoes: 86 %.
04.10.
Kahdella aikatasolla kulkeva feministinen ysäriklassikko kertoo yhdysvaltalaisnaisten välisestä ystävyydestä 1920- ja 1980-luvuilla, voimautumisesta, itsenäisyydestä ja kahvilan pyörittämisestä syvässä etelässä. Elokuva perustuu Fannie Flaggin romaaniin "Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe". Sisältövaroitus: rasismi, lähisuhdeväkivalta.
Pääosissa Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Jessica Tandy ja Mary-Louise Parker. Ohj. Jon Avnet, USA 1991, 130 min, K12. Rotten Tomatoes: 73 %.
11.10. Vinokino-viikon näytös
Wachowskin sisarusten kirjoittamassa ja ohjaamassa lesbisessä ysäriklassikossa kaksi miesten maailman puristuksissa tasapainottelevaa naista ryhtyvät yhteistuumin heteropatriarkaatin purkutalkoisiin. Sisältövaroitus: väkivalta, bifobia.
Pääosissa Jennifer Tilly, Gina Gershon ja Joe Pantoliano. Ohj. Lana & Lilly Wachowski, USA 1996, 104 min, K16. Rotten Tomatoes: 92 %.
la 13.10. lasten erikoisnäytös klo 12.00
Lasten lauantainäytöksessä katsotaan Disneyn feministisimmäksi prinsessaksi julistetun Meridan tarina. Stereotyyppisen prinsessan muottia karsastava, itsenäisyyttään korostava ja vapaudenkaipuinen Merida ei alistu kompromisseihin vaan tekee mitä haluaa. Elokuva esitetään suomeksi puhuttuna.
Ääninäyttelijöinä mm. Seera Alexander/Heljä Heikkinen, Satu Silvo, Jarmo Mäkinen ja Maija-Liisa Peuhu. Ohj. Brenda Chapman & Mark Andrews, USA 2012, 100 min, K7. Rotten Tomatoes: 79 %.
18.10.
Virginia Woolfin tajunnanvirtaromaanista "Mrs. Dalloway" liikkeelle lähtevä elokuva tarkastelee mielenterveyttä, sukupolvien välistä yhteyttä ja naisten seksuaalisuutta kolmella eri aikatasolla. 1920-luvulla Woolf kirjoittaa teostaan, 1950-luvulla kotiäiti ammentaa siitä sisältöä elämälleen ja 2000-luvulla kustannustoimittaja valmistelee juhlia romaanin päähenkilön tavoin. Elokuvassa naisten elämää seurataan yhden päivän ajalta, kuten romaanissakin. Sisältövaroitus: itsemurha.
Pääosissa Nicole Kidman, Julianne Moore ja Meryl Streep. Ohj. Stephen Daldry, USA 2003, 111 min, K16. Rotten Tomatoes: 80 %.
25.10.
Historian pimennosta esiin nostettu tositarina NASA:n afrikkalaisamerikkalaisista matemaatikkonaisista, joilla oli ratkaiseva rooli USA:n avaruusohjelman edistämisessä rotuerottelun aikana.
Pääosissa Taraji P. Henson, Octavia Spencer ja Janelle Monáe. Ohj. Theodore Melfi, USA 2017, 126 min, K7. Rotten Tomatoes: 93 %.
01.11. halloween-viikon ja maailman vegaanipäivän kauhuelokuvanäytös
Bodyhorroria, mustaa komediaa ja kasvudraamaa yhdistelevässä tarinassa eläinlääkäriksi opiskeleva, sosiaalisesti kömpelö ja seksuaalisesti kokematon kasvissyöjäteini pakotetaan maistamaan lihaa nöyryyttävässä uusien opiskelijoiden rituaalissa. Vertauskuvallisessa kauhudraamassa keskeinen teema on identiteetin löytäminen. Elokuvan juuret ovat 1950–1970-lukujen yhdysvaltalaisissa ja ranskalaisissa kauhuelokuvissa, eli säikyttelyn sijaan keskiössä on visuaalinen kauneus, tunnelma ja tarina. Herkemmille katsojille varoituksen sananen: elokuvan ensinäytöksiä seurasi kohu, kun joidenkin katsojien kerrottiin oksentaneen ja pyörtyneen Toronton kansainvälisten elokuvajuhlien näytöksessä.
Pääosissa Garance Marillier, Ella Rumpf ja Rabah Naït Oufella. Ohj. Julia Ducournau, FR/BE/IT 2016, 99 min, K18. Rotten Tomatoes 91 %.
la 03.11. pyhäinpäivän erikoisnäytös klo 19.30
https://www.facebook.com/events/749976105343648/1630-luvun Pohjois-Amerikkaan sijoittuva elokuva kertoo puritaanisesta uudisraivaajaperheestä, joka häädetään siirtolaisyhteisöstä. Perhe asettuu asumaan tiheän metsän ympäröimälle viljelysmaalle, mutta maa tuottaakin vain mädäntynyttä satoa. Pian perheen pienimmäinen katoaa metsän uumeniin, ja perheen keskuudessa alkaa herätä pelko puiden lomassa piilevästä pahasta.
Rooleissa mm. Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson ja Kate Dickie. Ohj. Robert Eggers, USA/CA 2016, 92 min, K-16. Rotten Tomatoes: 91 %.
08.11.
Kaukaisessa tulevaisuudessa sota on saastuttanut ympäristön ja tuhonnut suurimman osan ihmiskunnan teknologiasta. Prinsessa Nausicaä elää kansoineen puolifeodaalisessa Tuulen laaksossa, jonne myrkylliset saasteet eivät vielä ole kantautuneet. Hayao Miyazakin ylistetty varhaisteos on fantasia maailmanlopusta ja uudesta alusta. Animaatioelokuva juontaa juurensa 1970-luvulla esiin nousseisiin uusiin luontoa koskeviin maailmankatsomuksiin, mutta allegorinen tarina ammentaa myös Japanin mytologiasta. Elokuva oli valtava menestys ja mahdollisti Studio Ghiblin perustamisen. Se onkin ikään kuin johdanto tulevaan Ghibli-tuotantoon pursutessaan teemoja ja keksintöjä, joita myöhemmissä elokuvissa kehitellään. Hallitseva teema on huoli elinympäristöstä ja ihmiskunnan suhde Maahan.
Ääninäyttelijöinä Sumi Shimamoto, Gorō Naya, Yōji Matsuda, Yoshiko Sakakibara ja Iemasa Kayumi. Ohj. Hayao Miyazaki, JP 1984, 117 min, K12. Rotten Tomatoes: 87 %.
la 10.11. lasten erikoisnäytös klo 12.00
Syksyn toisessa lasten lauantainäytöksessä on vuorossa Japanin kaikkien aikojen katsotuin elokuva, jota laajasti pidetään myös maailman kaikkien aikojen parhaana animaationa. Omituiseen henkimaailmaan sijoittuvassa seikkailu- ja kasvutarinassa kymmenvuotias Chihiro ryhtyy pelastamaan vanhempiaan, jotka ovat joutuneet hylätyssä huvipuistossa yliluonnollisen taian kohteeksi. Japanilaisen folkloren, tradition ja symbolismin täyttämä elokuva voitti vuonna 2003 parhaan animaatioelokuvan Oscarin, mutta käsikirjoittaja-ohjaaja Miyazaki kieltäytyi osallistumasta seremoniaan ja vastaanottamasta palkintoa protestina Yhdysvaltain hyökkäykselle Irakiin.
Suomeksi puhutun version ääninäyttelijöinä mm. Adeliina Sankari, Rasmus Lehtosaari, Marja Packalén, Pertti Koivula ja Varpu Virta. Ohj. Hayao Miyazaki, JP 2001, 125 min, K7. Rotten Tomatoes: 97 %.
15.11.
Marjane Satrapin omaelämäkerrallisesta sarjakuvasta tehdyssä animaatioelokuvassa Teheranissa varttunut Marji kuuntelee länsimaista punkkia ja heviä, fanittaa Bruce Leetä ja haluaa olla profeetta. Vuonna 1979, Marjin ollessa kymmenvuotias, käynnistyy vallankumous šaahin syrjäyttämiseksi. Vasemmistointellektuelli perhe on muutoksesta aluksi riemuissaan, mutta pian kommunismi ja muut maalliset ideologiat tukahdutetaan ja ihmisten yhteiskunnallista toimintaa aletaan rajoittaa. Vanhemmat huolestuvat suorapuheisen teinityttärensä turvallisuudesta. Sisältövaroitus: sota, väkivalta, itsemurha.
Ääninäyttelijöinä Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gabriele Lopes, Danielle Darrieux, Simon Abkarian ja François Jerosme. Ohj. Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud, FR/IR 2008, 92 min, K12. Rotten Tomatoes: 96 %.
22.11.
Saudi-Arabian ensimmäisen naisohjaajan elokuvassa 11-vuotias Wadjda haaveilee vihreästä polkupyörästä. Elokuvan teon aikaan aikuisten saudinaisten ei ollut sallittua pyöräillä, ja vaikka se lapsille olikin hyväksyttyä, polkupyörien ei oikein katsottu sopivan tytöillekään. Näin ollen myös Wadjan äiti paheksuu tyttärensä haavetta, ja Wadjan on itse keksittävä keinot rahan säästämiseksi pyörän hankintaan. Saudi-Arabian elokuvatuotanto on ollut lähes olematonta, ja maassa kiellettiin elokuvateatterit kokonaan 1980-luvulla. Kiellon aikana toiminnassa oli vain opetuselokuvia esittänyt IMAX-teatteri, joka avattiin Al-Khobarissa vuonna 2005. Samana vuonna Riadissa avattiin pelkästään naisille ja lapsille sallittu teatteri, joka oli toiminnassa vain lyhyen aikaa. Kokonaan kielto purettiin vasta vuoden 2017 lopulla, ja kaikille avoimet julkiset elokuvanäytökset alkoivat toukokuussa. Myös naisten pyöräily on ollut taas sallittua tästä keväästä lähtien. Feministisessä torstaisarjassa katsottava elokuva on ensimmäinen täyspitkä näytelmäelokuva, joka on kuvattu kokonaan Saudi-Arabiassa. Pioneerityö ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja nostaa esiin Saudi-Arabian musliminaisten aiemmin suljetun ja ulkopuolisten silmiltä salatun maailman. HUOM! Elokuva on tekstitetty englanniksi.
Pääosissa Reem Abdullah, Waad Mohammed ja Abdullrahman Algohani. Ohj. Haifaa al-Mansour, SA/DE 2012, 93 min, S. Rotten Tomatoes: 98 %
29.11.
Valmistuessaan vuonna 2008 ranskalaisesta elokuvakoulusta Deniz Gamze Ergüven oli toinen koulun kahdesta naisopiskelijasta. Miesvaltaisella elokuva-alalla turkkilaistaustainen ohjaaja oli marginaalin marginaalissa, ja hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa valmistuikin vasta seitsemisen vuotta myöhemmin. Debyytti sai kuitenkin innostuneen vastaanoton ja voitti useita palkintoja. Pohjoisturkkilaiseen pikkukylään sijoittuvassa elokuvassa internetin ja kännyköiden parissa varttuneet teinitytöt ottavat yhteen konservatiivisen kyläyhteisön arvomaailman kanssa. Sisältövaroitus: elokuva on ahdistava, vaikka siitä iloisiakin hetkiä löytyy.
Pääosissa Günes Sensoy, Ayberk Pekcan ja Bahar Kerimoglu. Ohj. Deniz Gamze Ergüven, TR/FR/DE 2015, 97 min, K12. Rotten Tomatoes: 97 %.
ke 12.12. AD(H)D-erikoisnäytös
https://www.facebook.com/events/730471857330499/Syksyn leffasarjan päätöselokuvat Skate Bitches (17 min) ja So Long Suburbia (64 min) katsotaan AD(H)D-oireisille ja keskittymisvaikeuksisille suunnatussa erikoisnäytöksessä päivää ennen varsinaista torstainäytöstä (ks. kuvaukset alla). Näytöksessä pidetään muutama tauko, ja illan aikana saa liikkua vapaasti kaikissa kahvilan huoneissa. Hillitty jutteleminen elokuvien aikana on sallittua muut huomioon ottaen. Tarjolla on korvatulppia ja hypisteltäviä esineitä. Elokuvien kieli on englanti.
13.12.
Transsukupuolisen underground-elokuvantekijä Samuel Shanahoyn tuotantoa määrittää moderni queerpunk-estetiikka ja normatiivisten sukupuolikategorioiden ylittäminen. Kirjakahvilan feministisen torstaisarjan päätösnäytöksessä katsotaan häneltä kaksi lyhyehköä elokuvaa:
SKATE BITCHES
Kokeellisessa DIY-lyhärissä skeittaavan kovistyttöjengin kerhotalolle saapuva uusi jäsen herättää levottomuutta. Elokuva on inspiroitunut Danny Plotnickin pariminuuttisesta Skate Witches -klassikosta vuodelta 1986.
Rooleissa Ms Analyse, Holly Childs, Biddy Kneebleeder, Snoutuss mc Raguss, Ani T Superstar, Signe Boman, Leilani, Oliver, Stacey, Ziah Xilla, Emily Hasselhoof ja Samuel Shanahoy. Ohj. Samuel Shanahoy, AU 2012, 17 min.
SO LONG SUBURBIA
Kasvudraamassa teini-ikäinen Sadie huomaa menettäneensä lapsuudenaikaisen bestiksensä ja alkaa etsiä uutta sosiaalista paikkaansa koulunkäynnin, iltatyön ja katujen tallailun lomassa.
Rooleissa Aliza Bosa, Sorrel Corvid ja Tuesday Ferguson. Ohj. Samuel Shanahoy, CA 2016, 64 min.