DIYTurku.net

Keskustelu / Diskussion / Discussion => Yhteisöt, toiminta & tee se itse => Aiheen aloitti: mirosol - 21:50:45 - 01.01.2012

Otsikko: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 21:50:45 - 01.01.2012
Voisin ottaa tässä joku päivä vähän kuvia noista projekteista, mnitkä on kesken ja tolleen. Ajattelin nyt kuitenkin alkuun jakaa vähän linkkejä ja muuta jutustelua. Ajatuksena siis, että jos jotakuta muuta kiinnostaa tämä samainen aihe,  niin keskustelukaverin löytää helposti :)

Otetaan tähän ihan ensin kotimainen linkki:
http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317 (http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317)
Tämä helsinkiläisliike tarjoaa aika mukavan vaalikoiman rakennussarjoja läheltä ja kaukaa.. Miinuksena aika korkeat hinnat, mutta muuten kyllä asiallinen kauppa.

Ulkomailta muutamat:
http://www.banzaimusic.com/ (http://www.banzaimusic.com/)
http://www.musikding.de/ (http://www.musikding.de/)
Nämä ovat saksassa, ja tarjoavat laadukkaita kittejä järkihintoihin.

http://www.generalguitargadgets.com/ (http://www.generalguitargadgets.com/)
Jenkkilafka, jota pyörittää JD Sleep. Miehen itse piirtämät piirit. Hinta/laatu kohdillaan. Miinuksena mainittakoon, että tilausten mukana voi halutessaan ottaa mukaan ilmaisen raamatun :(

http://www.buildyourownclone.com/ (http://www.buildyourownclone.com/)
Hyvät listat.. Ei muita kokemuksia ainakaan vielä..




Informaatiota löytyy  interwebistä niin paljon kuin haluaa lukea. Vaikuttaisi olevan aika yhteisöllistä touhua. Peruskolvaustaitoja on hyvä olla kun aloittaa. Ei ne välttämättömiä taitoja ole, mutta helpottaa elämää, jos tunnistaa tehneensä kylmäjuotoksen :)

Laitteistoksi riittää 25-30W kolvi. Helpottavia, tai jopa suositeltavia värkkejä ovat teline kolville ja "lisäkädet", eli teline johon kolvattavan kohteen saa kiinni. Tinaksi käy melkein mikä vaan, mutta suosittelisin mahdollisimman monen juoksuteytimen tinoja. Paksuuskin on aika lailla henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuva suure. Suurennuslasi on hyvä olla saatavilla. Ja tarpeeksi valoa.

Jos mennään vähän syvemmälle, niin ei haittaa, vaikka tuntisi ulkonäöltä vastuksen, kondensaattorin, transistorin ja diodin. Eikä haittaa sekään, vaikka ymmärtäisi mitä niistä mikäkin tekee.

Kotelon maalaus on myös ihan oma lukunsa tässä touhussa. Hankin tätä varten bilteeman halpis-harrastelija-kynäruiskun - jonka kanssa meinasin polttaa päreeni. Kun ymmärsin miten se oikeasti toimii, niin sehän on mainio pikkulaite. Maalin ja lakan on vain oltava tarpeeksi juoksevaa, jotta ruisku voi toimia oikein. Loppukoristelu onkin vielä mutkikkaampi asia. Askarteluliikkeistä saa kuvansiirtoliimaa, jota en oikein voi suositella. Sen sijaan esim tuo musikding myy suht edullisesti vesisiirtokuvapaperia ja ohutta tarrakalvoa, jotka ovat huomattavasti parempi vaihtoehto.

Tähän mennessä kokonaan valmiina minulla on Dan Armstrong Green Ronger -klooni. Keskeneräisenä on EH LPB2 linjatehoboosteri ja yksi vähän jännittävämpi tekele. Tämän jälkimmäisen olen ristinyt työnimeltään "The Red Leader":ksi, Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: Red Llama -tyylinen overdrive, joka pusketaan samassa purkissa vielä korkeatehoisen boosterin läpi. En tiedä vielä miltä tämä tulee kuulostamaan, sillä tässä on kaksi piiriä kytketty sarjaan - käyttäen samaa virtaa, lediä ja kytkintä. Mikäli tämä projekti onnistuu, niin voin teoriassa ottaa tilauksia vastaan :) Ja prokkis on tätä kirjoittaessa siinä vaiheessa, että piirit ovat valmiit ja johdotetut. Seuraavana on kotelon maalaus ja decalointi. Sitten koko purkki kasaan ja kokeilemaan.

Phuh. Olihan tässä nyt tekstiä aluksi. Eli siis keskustelukaverin löytää minusta, jos samantyyppisiä taipumuksia harrastaa löytyy.

Loppuun vielä linkki, joka herätti kiinnostuksen elektroniikka-askarteluun:
http://www.musicgarage.fi/ (http://www.musicgarage.fi/)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 22:05:47 - 26.01.2012
Kunnon kuvia en jaksa ottaa, mutta nyt olis kaksi lopullisesti valmista (kuvat siis otettu kännykällä huonossa valossa):

1. Kevyesti modifioitu Dan Armstrong Green Ringer -klooni. Pseudo ring modulator, eli melkein oktaaveri. Tuo mukavan pienen elektronisen tunteen kitaran sointiin. Kotelo maalattu käsin ja merkinnät lisätty käyttäen kuvansiirtoliimaa. Todella kotikutoisen näköinen...
ringer.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/ringer.jpg)

2. ZVexin Super Hard-On -klooni. Nerokas pikku superboosteri. Vetää signaalin todella kuumaksi, joten sopii täydellisesti ajamaan säröjä yli. Tai sitten toimii niin kuin mulla - eli ihan vaan antamaan sooloihin potkua.
boost.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/boost.jpg)

Tuon "The Red Leader":in suunnitelmassa oli vain yksi pikku miinus. Signaali tuli niin kovaa ulos, että efektiin olisi voinut liittää kaiuttimen suoraan. En uskaltanut kokeilla vahvistimen kanssa kuin aivan pienimmillä säädöillä. Hyvältähän se kuulosti. Mutta...... Tuolla saisi kyllä vahvistimet kivasti rikki halutessaan. Tästä syystä koko projekti meni purkuun, ja suunnittelupöydälle menee seuraavaksi jotain muuta. Tuo nimi kyllä houkuttaa niin paljon, että tekisi mieli suunnitella "The Red Leader 2", jossa jollekkin matalagainiselle särölle antaisi tuollaisen SHO-tyyppisen superkuuman signaalin. Veikkaan, että menee aika suhinaksi, mutta jos se suhina tulee tarpeeksi kovaa, niin miksei....
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 12:15:25 - 29.01.2012
Tässä (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/fuzz_laama.jpg) tuoreimmat. Muutama yksityiskohta olisi vaatinut hieman enemmän huomiota, mutta nämä kun tulevat omaan käyttöön ja ovat ihan tyystin opettelukappaleita, niin ei saa olla liian itsekriittinen. Nytpä tietää sitten nekin sudenkuopat tuossa kotelon koristelussa :) Laamasta puuttuu vielä nupit ja RGB-violetti ei ole muuten printattuna sama violetti kuin ruudulla...

Ihan sivumennen, niin jos joku haluaa a) kustomoituja pedaaleja, b) vanhan kulahtaneen uuteen koteloon tai b) vaikka ihan vaan kloonin jostain tunnetusta, niin mulle voi laittaa viestiä. Säröt ja boosterit onnistuu ainakin..Tulevaisuudessa toivon, että alan ymmärtämään tätä touhua vielä paremmin ja sitä kautta saada aikaan jonkun ihan täysin oman suhina-säröpurkin...

Seuraavana vuorossa The Red Leader mark2 ja toisena klooni ZVexin Machinesta.

Yhdestä kustom-projektista olikin Könän kanssa puhetta... Katotaan nyt mitä sen tiimoilta saan aikaan ja milloin :)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: torre - 22:07:14 - 29.01.2012
en jaksa ny googlettaa enemmän, mutta miten pieniä noi piirilevyt on? onks ihan armottoman pientä vai onko lähempänä kouluelektroniikkakokoa? oma kokemus siis lähinnä yläasteelta sekä omista kaapelikorjauksista. pelottaa tuo suurennuslasihomma jos menee niin pieneks ettei bilteman juottopistooli enää mahdukaan.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 22:31:45 - 29.01.2012
Lähempänä kouluelektroniikkaa. Kaikki komponentit on normaalisti noita läpiladottavia, joten kyllä sinne normaali kärki on ihan ok. Ensi viikolla menee taas tilausta musikdingille, että jaetaanko torre postimaksuja? :)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: torre - 23:40:05 - 29.01.2012
onks tästä mihinkään? ja onks siinä siis mukana tuo reikä 9V muuntajaa varten?

http://www.musikding.de/product_info.php/info/p1618_The-Screamer---Overdrive-kit.html (http://www.musikding.de/product_info.php/info/p1618_The-Screamer---Overdrive-kit.html)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 07:49:42 - 30.01.2012
Kyseistä en ole itse rakentanut (ainakaan vielä), mutta muut noiden kitit on olleet todella hyviä. Ja on se muuntajan paikka.. http://diy.musikding.de/images/stories/screamer/screamerwire.pdf (http://diy.musikding.de/images/stories/screamer/screamerwire.pdf) Tosin. Jos et ole hirveästi tehnyt "kouluelektroniikkaa", niin melkein suosittelisin aloittamaan jostain vielä vähän yksinkertaisemmasta. Esim tämä (http://www.musikding.de/product_info.php/info/p2639_The-HardOne---Booster-kit.html (http://www.musikding.de/product_info.php/info/p2639_The-HardOne---Booster-kit.html)) on aika näppärä boosti kaikkeen käyttöön. Tossa Screamerissä kun on kuitenkin 9 osaa, mitkä on aika helppo saada väärin päin paikoilleen (2 transistoria, 1 IC, 3 elkoa, 3 diodia). Eipä sillä.. Onhan siinä hardonessakin viisi.... :)

Toi kotelo kannattanee ottaa valmiiksi porattuna, jos ei todella tiedä mitä sen kanssa tekee. Alumiinin poraaminen kotikonstein ei ole kovin kustannustehokasta - verrattuna noiden hintoihin valmiiksi poratuista.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: torre - 16:57:03 - 30.01.2012
ehkä overdrive olis kuitenkin mulle parempi, kun ainut käytössä oleva putkivahvistin on kämppiksen kerrostalossa oleva. eiks boostilla tartte kitaravahvistin olla aika lähellä säröä jo, joka tarkoittanee enemmän volaa.

eli jos ajatuksenkulkuni vaikuttaa yhtään järkevältä niiin voisin ottaa sellaisen tubescreamer-kloonin, vamliiks porattuna. potikat löytynee omista nurkista.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 18:38:30 - 30.01.2012
Eiku.. Boostilla saa tehtyä vaikka mitä. Joko nostettua linjasignaalia tarpeen mukaan vaikka sooloihin, lisättyä lämpöä soundiin toimien ikäänkuin etuasteena, tai sitten sen kanssa voi ajaa minkä tahansa särön ihan uusiin sfääreihin. Mut joo. Keskiviikkona ajattelin tilailla.

Tubescreamer-klooni-setti olis kotelon kanssa 25€. Postit on sen 8,50 kokonaisuudessaan. Laitanko samaan tilaukseen, niin menee noi postit puoliksi? :)
Siinä kitissä tulee potikat mukana, mutta nuppeja ei. Mulla on niitä jonkun verran "ylimääräisiä". Näitä olis ainakin yli oman tarpeen: http://www.musikding.de/product_info.php/info/p3102_Vintageknob-yellow.html (http://www.musikding.de/product_info.php/info/p3102_Vintageknob-yellow.html)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: torre - 23:29:03 - 30.01.2012
no selvä sitten. en oo kitaristi ja oon eläny väärässä uskossa. pistin kuitenkin yv:tä.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 14:43:53 - 21.02.2012
Valmiiden lista pitenee kovaa kyytiä. Otan sitten taas kuvia kun jaksan :)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Könä - 16:27:32 - 21.02.2012
Oleksää Mirosol miettiny sitä mistä oli alessa puhetta?
Oliko se Basso Muffi ja Rat samaan lootaan vai miten se meni?
Miettiny hintaa vielä?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 20:11:55 - 21.02.2012
Lainaus käyttäjältä: Könä - 16:27:32 - 21.02.2012
Oleksää Mirosol miettiny sitä mistä oli alessa puhetta?
Oliko se Basso Muffi ja Rat samaan lootaan vai miten se meni?
Miettiny hintaa vielä?

Odottelen tässä muutamaa kaukomaan tilausta vielä, niin sen jälkeen voin alkaa kattelemaan tarkemmin.... Laittelen viestiä sitten kyllä.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 09:19:19 - 05.04.2012
Juu. Näitähän on tässä puolen vuoden aikana tullut nyt sitten joku 15. Kuvat on kuraa kun en jaksa ottaa kunnollisia.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/nine.JPG (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/nine.JPG)
Tässä siis alkaen vasemmalta ylhäältä: Hearthrob Tremolo - kiva pikkutremolo, Pii FuzzFace - klassikkofuzzi, ZVex Machine Crossover distortion (4:n potikan versio), Ampeg Scranbler - 70's octaverfuzz, D.A. Green Ringer. Alarivissä: Red Llama overdrive, Könän bassofuzzi, Seuraavana samanlainen, mutta huonommin tehty :) ja viimeisenä SuperSilicon Fuzz, joka on käytännössä EHX LPB-2 boosteri ja pii FuzzFace sarjassa ja samassa paketissa.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/green.JPG (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/green.JPG)
Tämä on hyvin neuvostovalmisteisen näköinen klooni Maxonin Sonic Distortionista. Muutamilla pienillä modeilla tietty.

http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/vklp13.JPG (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/purkit/vklp13.JPG)
Ja tässä viime viikonlopun tekeleet. Ensimmäisenä kotelointiprojekti Retkun Ibanez Slam Punkista. Eli siis kytkinvikainen soundtankki tollaseen kunnon koteloon. Seuraavana modattu D*A*M Meathead, jossa siis säädettävät input- ja output-konkat. Normaalin Meatheadin toimintaan siis saadaan 7 erilaista "taajuuskorjausta". Normaalista bassoboostattuun ja ohueen lo-fi-soundiin. (Oli muuten aika tuskainen ahtaus, kun eilen illalla sain tämän lopulta loppuun..) Seuraavana Allesz Crap-Fi Delay, jonka ristin nimellä "SuperLo-FI Timetravler". Totaalista suhinaa ja loistavaa delaytä. Tässä otetaan kyllä kaikki irti PT2399-piiristä.. Alarivissä vielä Ibanez TubeScreamer TS-9 alkuperäisin speksein, mutta laatuosin. Viimeisenä Tompan modattu Big Muff Pi, jossa siis fiksattu tonestäkki ja lisättyä sustainia niin paljon kuin vain jaksaa sormea samalla äänellä pitää.

Eli Könä sai bassofuzzin ja eilen sai Tomppa modatun Muffin. Yhtä vähän erikoisempaa tilaustyötä olen tuossa aloitellut. Tulee nimittäin kolmen oktaavin basso-oktaaveri yhdelle kaverille :)

Eli käsistähän tämä harraste lähti ja kunnolla. Tilasin thaimasta "ihan vähän vaan" osia, niin sehän jäi tulliin kun arvo oli 170€... Tosin siinä oli varmaan 6 kiloa kaikenlaista..
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 09:40:20 - 25.05.2012
Tuli eilen järjestyksessään 37. rakennelma valmiiksi. Muutamat kuvat löytyy täältä:
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/ (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: pentd - 01:26:57 - 09.02.2013
moe dr.mirosol

vrt. sun galleria... mikäs tuo 666 on ja olisko mahista saada testiin, tai onks mahista tilata tuollasta sulta? ite oon hiukke luolamies, en osais ikinä kasata tuommosii, raja kulkee kämästen kontaktimikkien kohdalla...
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 12:41:43 - 09.02.2013
Siinä on 6 Devi Ever -tyylistä fuzzia samassa :) Oon kyllä tehny jonkun verran kaikenmoisia kustomeita... Laita vaikka yv:tä ja katotaan...
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 16:33:13 - 01.03.2014
Olihan se mielettömän siisti fiilis saada pörinää ulos ensimmäisen efektin kanssa! Pari kertaa kyllä tuli hakattua päätä seinään oman idiotismin takia verolevyn kanssa kikkaillessa.
Kokemus elektroniikkarakentelussa on siinä peruskoulun ovikelloasteella, mutta muusikoiden.netistä löytyneellä ohjeella sai sentään ääntä aikaseksi.

Hieno harrastus, ei voi muuta sanoa.

Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 19:17:56 - 01.03.2014
Joo on kyllä melkoisen siistiä puuhaa. 348 rakennettu tähän mennessä ja huomenna tulee taas muutama.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 22:13:12 - 15.03.2014
Jessus että meinasi lentää sälät jo kaapinperukoille, ei meinannut "simppelin" fuzzin kanssa tulla mitään, mutta puolenviikon tappelun jälkeen sain pörinää ulos.

Kysymys alan harrastelijoille: mitä lukemista suosittelisitte ihan amatööreille näissä asioissa, onko jotain opuksia mistä kannattaisi lähteä (ihan elektroniikkakirjat/"miten luet sähkökaavioita"/maol-settiä) tietoa hakemaan?

Ja mikä tyyli teillä on tehdä off-board-johdotuksia? Tuntuu, että boksien sisältö on hirveää spagettiviidakkoa kun vertaa stompbox-foorumien guts-kuviin, nättiä jälkeä olisi kuitenkin siisti saada aikaan.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Volvo-Pete - 18:49:53 - 16.03.2014
mirosol, pystykkö tekeen (Nady) Guyatone Exciter Compression Sustainer PS 021 pedaalin, tai siis suht samanlaisen, tää on vuodelta '83 ja mulla oli vuosia käytössä kunnes lainan jälkeen tuli pätkivänä takasin '99 Lepakon hautajaiskeikalta, sain korvausrahat ja meni antaan rikkinäisen hajottajalleen ku silloin ei itseväsääjiä / korjaajia ollu, nyt tietty ottaa päähän ku annoin pois enkä toista oo löytäny... rikkinäinen on Hesassa ja saan sen jos joskus romuista löytyy mut voi mennä vuosia ku se kloppi ei enää aktiivisesti itse kitaroi.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 20:55:05 - 16.03.2014
Markus: Noi tagboardeffectsin tutoriaalit on ainakin ihan ok luettavaa alkuun. Muuten käytännössä tekeminen on se paras opettaja... Kun oppii kokemuksen kautta debuggaamaan, niin sen jälkeen onnistuu kyllä melkein minkä piirin kanssa tahansa..
http://tagboardeffects.blogspot.fi/ (http://tagboardeffects.blogspot.fi/)
Tuolta osastot Build Guide, Components ja Outboard Wiring. Noilla pääsee kivasti alkuun.
Mun buildit näyttää nykyään esim tältä:
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OR339-1408-TBg.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OR339-1408-TBg.jpg)
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OF322-1405-g.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OF322-1405-g.jpg)


Pete: En löytäny skemoja tolle ainakaan suorilta mistään. Voin vähän kysellä alan foorumeilla, josko jollain sattuisi olemaan tietoa tuon kytkennästä. Noita näyttäisi liikkuvan eBayssa tollaseen 100€ tuntumaan. Esim tämä rahteineen ja tulleineen olis suunnilleen 125€.
http://www.ebay.com/itm/Nady-Guyatone-Compressor-Exciter-Pro-Signal-Processor-Pedal-Guitar-Effect-Mij-/310676498617 (http://www.ebay.com/itm/Nady-Guyatone-Compressor-Exciter-Pro-Signal-Processor-Pedal-Guitar-Effect-Mij-/310676498617)

Tuo saattaa olla sen verran monimutkainen piiri, ettei mun käyttämin metodein välttämättä onnistu - tai jos on kovin monimutkainen ja onnistuu, niin saattaa tulla ebayn kautta halvemmaksi.

Ross/Dyna/Keeley kompressoreja olen muutamille kavereille rakennellut ja ovat tykänneet. Myös muutamia optisia on tullut värkättyä. Tämä laittoi kyllä vähän kiinnostamaan, että mitä se Exciter-osio tuossa tekee...
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Volvo-Pete - 00:23:06 - 17.03.2014
En itekään oo löytäny skemoja Nady/Guyatoneihin nyt kun innostusin muistaessani ton merkin metsästään vehjettä tai tietoa. Toi exciter liittynee jotenkin soundin siihen osioon, et feedback herkemmässä tosin hallittavana, sustainia piisaa, ja dempates soi dyndyndyn eikä riipraapriip eli jytkyttää bottnea terävästi. eBaytä en oo koskaan tarvinnu käyttää eikä ehkä tarvikaan koskaan muuten ku nyt, mut kertaluontosesti sen touhun opettelu ei saa kannatusta, ehkä metsästän jonkun tutun joka shoppaillu siellä ja ostan välikäden kautta. Kokeilin puolen vuoden aikana 4 erilaista comp poljinta eikä yksikään pystyny siihen mitä GuyNadysta kaipaan. Siinä rikkoutuneessa oli kuolleita kohtia potikoiden sweepissä liian kovan polkasun jälkeen mut varmaanki korjattavis tän päivän harrastajien ja netin myötä, vuonna '99 oli toisin. Ehkä ootan josko viallinen löytyy korjaukseen, ehkä delegoin eBayn. Jos viallinen löytyy, koittaisikko fixata?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 08:08:24 - 17.03.2014
Noi ei onneksi yleensä ole mitään ihan mahdotonta rakettitiedettä, eli korjaaminen pitäisi olla mahdollista. Ebayn kautta tulee hankittua itse jonkin verran pedaaleja ja NOS-komponentteja, eli jos päädyt metsästämään sitä kautta niin voin toimia välikätenä. Voin myös yrittää muistaa välillä vilkuilla jos siellä tulisi muita yksilöitä vastaan. Ilman sitä alkuperäistä myyntipakkausta kuvittelisin hinnan olevan hieman edullisempi. Olettaen, etä sellainen vaan tulee myyntiin.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Volvo-Pete - 00:38:21 - 18.03.2014
No jos tapaat eBayssa järkevänhintaisen yksilön ni oisin ilonen jos hommaat sen mulle. Laatikoita ym. ylimäärästä en tarvi, niitä ei voi soittaa joten pelkkä laite on mistä kannattaa maksaa. Ja kiire ei ole, 13v ettiny uutta joten kyl mä jaksan hetken oottaa...
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Atte - 11:19:47 - 18.03.2014
Vähän rassas joskus ammattikoulussa, kun en tajunnu mennä fuzz-pedaalin rakennuskurssille. No kävin sitten bassomikin rakennuskurssin. Täytyis noita säröjä varmaan alkaa kolvaamaan valmiiden rakennussarjojen pohjalta.

Mulla on myös aihetta liippaava offtopic kysymys? Eli onko kenelläkään hajua transistorivahvistimen rakentelusta? Noita putkivahvistimia on Uraltone täynnä, mutta trankkuvahvistin kiinnostaisi itseä lähinnä noiden meluhommien takia.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 13:46:42 - 18.03.2014
Puolella watilla pääsee yllättävän pitkälle:
http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html)
Tuohon et saa edes kovin paljoa rahaa kulumaan. Se JFET on pelkästään bufferi, eli sen paikalle menee mikä tahansa transistori samalla pinoutilla.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Atte - 22:11:38 - 19.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 13:46:42 - 18.03.2014
Puolella watilla pääsee yllättävän pitkälle:
http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html)
Tuohon et saa edes kovin paljoa rahaa kulumaan. Se JFET on pelkästään bufferi, eli sen paikalle menee mikä tahansa transistori samalla pinoutilla.

Toi vaikuttaa kyllä hyvältä. Uraltonekin tarjosi budjettiluokan ratkaisun: http://www.uraltone.com/rakennussarjat/pedaalirakennussarjat/uraltone-miniature-series-solid-state-baby-0-3w-miniamp-12411.html (http://www.uraltone.com/rakennussarjat/pedaalirakennussarjat/uraltone-miniature-series-solid-state-baby-0-3w-miniamp-12411.html)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Atte - 22:33:55 - 19.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 21:50:45 - 01.01.2012
Otetaan tähän ihan ensin kotimainen linkki:
http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317 (http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317)
Tämä helsinkiläisliike tarjoaa aika mukavan vaalikoiman rakennussarjoja läheltä ja kaukaa.. Miinuksena aika korkeat hinnat, mutta muuten kyllä asiallinen kauppa.

Ulkomailta muutamat:
http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317 (http://www.custom-sounds.com/epages/Gagar.sf/fi_FI/?ViewObjectID=3824317)
Tämä on saksassa, ja tarjoaa laadukkaita kittejä järkihintoihin.


Mikä ton ulkomaan puljun oikea osoite on?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 09:29:56 - 20.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 20:55:05 - 16.03.2014
Markus: Noi tagboardeffectsin tutoriaalit on ainakin ihan ok luettavaa alkuun. Muuten käytännössä tekeminen on se paras opettaja... Kun oppii kokemuksen kautta debuggaamaan, niin sen jälkeen onnistuu kyllä melkein minkä piirin kanssa tahansa..
http://tagboardeffects.blogspot.fi/ (http://tagboardeffects.blogspot.fi/)
Tuolta osastot Build Guide, Components ja Outboard Wiring. Noilla pääsee kivasti alkuun.
Mun buildit näyttää nykyään esim tältä:
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OR339-1408-TBg.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OR339-1408-TBg.jpg)
http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OF322-1405-g.jpg (http://mirosol.kapsi.fi/varasto/boxes/OF322-1405-g.jpg)

Kiitti vinkeistä ja ohjeista, hyvät olit kirjotellu tuonne.
Mikä softa toi muuten on millä noi layoutit on tehty, onko helppo tehdä, klipsutellaanko siinä vaan komponentit paikoilleen?

Sitten koteloiden maalauksesta, pysyykö normaali spraymaali noissa alukoteloissa (jotka hiottu ensin 240 ja 400-papereilla) ilman lakkapäällystettä vai variseeko heti pois?
Ja onko kokemusta kuvansiirtoaineista (kuva peilikuvana ja sitten ilmeisesti sekä paperi että pinta läätsitään tolla aineella ja sitten annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen rapsutellaan paperi pois ja kuvan pitäisi olla siirtynyt), toimiiko ollenkaan vai suositteletko suoraan noita vesikuvansiirtopapereita?

Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Puuha peten lippa lakki - 12:26:03 - 20.03.2014
Lainaus käyttäjältä: Atte - 22:11:38 - 19.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 13:46:42 - 18.03.2014
Puolella watilla pääsee yllättävän pitkälle:
http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/04/noisy-cricket-mkii.html)
Tuohon et saa edes kovin paljoa rahaa kulumaan. Se JFET on pelkästään bufferi, eli sen paikalle menee mikä tahansa transistori samalla pinoutilla.

Toi vaikuttaa kyllä hyvältä. Uraltonekin tarjosi budjettiluokan ratkaisun: http://www.uraltone.com/rakennussarjat/pedaalirakennussarjat/uraltone-miniature-series-solid-state-baby-0-3w-miniamp-12411.html (http://www.uraltone.com/rakennussarjat/pedaalirakennussarjat/uraltone-miniature-series-solid-state-baby-0-3w-miniamp-12411.html)
Tuo uraltonen paketti alko kiinnostamaan, sais ihan hyvän kotivahvistimen. Miltähän tuo kuulostaa jos lyö jonku ultimaattisen särömuljuttimen vielä eteen?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 16:42:14 - 20.03.2014
Korjasin copypastemokat tuolta ekasta viestistä. Nämä on kuitenkin noi mitä käytän itse:
http://www.banzaimusic.com/ (http://www.banzaimusic.com/)
http://www.taydaelectronics.com/ (http://www.taydaelectronics.com/)
http://www.musikding.de/ (http://www.musikding.de/)
Monet tykkää tosta Futurlecistä, itsellä ei kokemusta. http://futurlec.com/ (http://futurlec.com/)

Rakensin joskus itselleni nimenomaan koti/testivahvistimeksi tuollaisen LM386-lastuun perustuvan. Tuolla se on kaapissa. Saa tulla kahdellakympillä hakemaan pois... Koska sille ei ollut käyttöä, niin päätin tehdä saman pääteasteen, mutta iskeä siihen eteen putkietusen, jotta sitä voisi käyttää kunnolla pedaalien kanssa kotioloissa. Tuossa se on rakentamani putkinupin päällä. Saa tulla neljälläkympillä hakemaan pois... Jos tosissaan haluaa askarrella kitaraa varten kotikäyttöön vahvistimen, niin http://www.musikding.de/Kit-Madamp-G3-Blues (http://www.musikding.de/Kit-Madamp-G3-Blues)
Noi LM386-projektit sopii lähinnä a) noisetouhuiluun tai b) siihen "Jesh! Tästähän tulee ääntä!" -tyyppiseen onnistumisen riemuun.

Kun piirtelen noita leiskoja, niin käytän DIY Layout Creatorin viimeisintä versiota. http://code.google.com/p/diy-layout-creator/ (http://code.google.com/p/diy-layout-creator/)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 07:14:16 - 21.03.2014
Osaatko Mirosol sanoa tästä layoutista mitään?
http://24.media.tumblr.com/c4344e2ef9a437177d8068a5298e7ff6/tumblr_muzuw6tK8p1r1qbzzo3_r1_1280.png (http://24.media.tumblr.com/c4344e2ef9a437177d8068a5298e7ff6/tumblr_muzuw6tK8p1r1qbzzo3_r1_1280.png)

Blogi josta löytyi: http://mydiypedals.tumblr.com/ (http://mydiypedals.tumblr.com/)

Lähinnä että kumpi on in ja out? (eikös vihreä piuha noissa layouteissa ole in, niin onko se tässä sitten juurikin out?)

Ja tuo potikka mietityttää kanssa koska blogitekstissä:
and maybe the orange wire should be on the opposite side of the pot.

Eilen sain ääntä ulos mutta pelkkää cleania.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 08:36:05 - 21.03.2014
Sininen näyttäisi olevan sisään ja keltainen ulos. Siitä puuttuu inputin pulldown myös, eli saat kytkettäessä hyvät poksunnat. Jos siitä tulee puhdas läpi kun piiri on päällä, niin silloin sen potikan kytkennässä on jotain häikkää. SHO antaa suunnilleen unity-tason kun se potikka on nollilla ja rutinan kanssa boostia tulee lisää kun MOSFETin Source tulee lähemmän maata.
Koitappas tätä: http://tagboardeffects.blogspot.fi/2013/02/zvex-super-hard-on-compact-layout.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2013/02/zvex-super-hard-on-compact-layout.html)
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 17:23:24 - 21.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 08:36:05 - 21.03.2014
Sininen näyttäisi olevan sisään ja keltainen ulos. Siitä puuttuu inputin pulldown myös, eli saat kytkettäessä hyvät poksunnat. Jos siitä tulee puhdas läpi kun piiri on päällä, niin silloin sen potikan kytkennässä on jotain häikkää. SHO antaa suunnilleen unity-tason kun se potikka on nollilla ja rutinan kanssa boostia tulee lisää kun MOSFETin Source tulee lähemmän maata.
Koitappas tätä: http://tagboardeffects.blogspot.fi/2013/02/zvex-super-hard-on-compact-layout.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2013/02/zvex-super-hard-on-compact-layout.html)

It's alive, kiitos jälleen vinkeistä.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 21:35:09 - 21.03.2014
Eippä kestä. Se on kyllä aika jees boosti. Kannattaa vielä kokeilla lisätä se "master volume" siihen. Toimii aika raakana overdrivenä sen kanssa.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 19:58:15 - 24.03.2014
Jälleen kysymys.
Koskee Overdrive-pedaalia, jonka ohje löytyy tästä:
http://dl.dropbox.com/u/59904109/tee-se-itse.zip (http://dl.dropbox.com/u/59904109/tee-se-itse.zip)

Noi molemmat (overdrive ja distortion) herätti kiinnostuksen koko hommaan, nyt sain tuon overdriven pelaamaan ja laatikkoon, mutta soundi on melko pliisu. Tuossa ohjeessa oli mittaustuloksia ja aikasamoja tuntui olevan omat. Kysymys onkin, saanko jollain komponenttimuutoksella (transistori, diodi, vastus) lisää rouheutta ja säröä peliin?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 17:26:25 - 25.03.2014
Aika miedoilta näyttävät designit...

Distortion - Ota se yhden rivin yli menevä linkki pois ja iske sen tilalle 220R vastus ja 22µ konkka (plus transistorin emitterille ja miinus alariviin). En tiedä pelastaako, mutta ainakin se toinen transistori antaa aika tavalla enemmän potkua noin...

Overdrive - Sama juttu. 680R vastuksen tilalle 220R ja viereen 22µ konkka samalla tavalla.

Kun kerran tuo perustouhu on hanskassa, niin koitappas tätä:
http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/03/devi-ever-hyperion.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/03/devi-ever-hyperion.html) (jätä se 100µ filtterikonkka pois)
Ei ole ainakaan liian mieto :)

Tuon jälkeen sitten OD250 rakennuslistalle....
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 09:38:47 - 26.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 17:26:25 - 25.03.2014
Aika miedoilta näyttävät designit...

Distortion - Ota se yhden rivin yli menevä linkki pois ja iske sen tilalle 220R vastus ja 22µ konkka (plus transistorin emitterille ja miinus alariviin). En tiedä pelastaako, mutta ainakin se toinen transistori antaa aika tavalla enemmän potkua noin...

Overdrive - Sama juttu. 680R vastuksen tilalle 220R ja viereen 22µ konkka samalla tavalla.

Kun kerran tuo perustouhu on hanskassa, niin koitappas tätä:
http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/03/devi-ever-hyperion.html (http://tagboardeffects.blogspot.fi/2012/03/devi-ever-hyperion.html) (jätä se 100µ filtterikonkka pois)
Ei ole ainakaan liian mieto :)

Tuon jälkeen sitten OD250 rakennuslistalle....

Tattis, pedaalit takas työpöydälle.
Uraltonesta kun olen tilaillut noita komponentteja niin tuolle Devi Ever Hyperionille en löydä valikoimasta noita transistoreja (ainakaan tota MPSA18), 2N2907A-PL löytyy mutta onko se oikea kun näyttäisi olevan PNP? Onko heittää Uraltonen valikoimasta löytyviä vaihtoehtoisia (jos edes vaihtoehdot käy)?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 15:23:06 - 26.03.2014
Tietysti käy vaihtoehdot. Aina voi ja pitää koittaa muita vastaavia tilalle :) MPSA18 on hyvä high gain NPN-transistori, jota kannattaa pitää pussissa. Siitä on iloa muissakin piireissä. Sopivia vastineita voisivat olla 2N5088, 2N5089 tai BC549C ja BC550C. Noissa BC-trankuissa pinnit ovat peilikuvana.

2N2907A on oikea. Sen kuuluukin sen yhden olla PNP. Sen tilalle käy esim. 2N3906 tai 2N5087.

Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 16:11:09 - 26.03.2014
Lainaus käyttäjältä: mirosol - 15:23:06 - 26.03.2014
Tietysti käy vaihtoehdot. Aina voi ja pitää koittaa muita vastaavia tilalle :) MPSA18 on hyvä high gain NPN-transistori, jota kannattaa pitää pussissa. Siitä on iloa muissakin piireissä. Sopivia vastineita voisivat olla 2N5088, 2N5089 tai BC549C ja BC550C. Noissa BC-trankuissa pinnit ovat peilikuvana.

2N2907A on oikea. Sen kuuluukin sen yhden olla PNP. Sen tilalle käy esim. 2N3906 tai 2N5087.

Kiitos jälleen.
Onko jossain muuten selkeesti Uraltonea edullisempia jakkeja, kytkimiä (3PDT lähinnä) ja koteloita? Nuo osat tuppaa tekemään laskuun aina isoa lukua?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 17:25:49 - 26.03.2014
No tuota...

Suosittelen edelleen sitä singaporelaista Taydaa (http://www.taydaelectronics.com/ (http://www.taydaelectronics.com/)) ja saksalaista Banzaita (http://www.banzaimusic.com/ (http://www.banzaimusic.com/)). Banzailta saa noita Neutrik/Rean jakkeja hyvin edullisesti:
http://www.banzaimusic.com/Neutrik-jack-open-Mono.html (http://www.banzaimusic.com/Neutrik-jack-open-Mono.html)
Itse käytän pelkästään noita, eikä ainakaan kolmen vuoden aikana ole tullut yhtään sutta vastaan. Väitän, että Switchcraftissä maksaa merkki ja itse jakki on tarkalleen saman laatuinen.

Taydalta lähtee ne kytkimet aika järkevillä hinnoilla myös. Tosin. Itse ostan aina 125 kerralla suoraan valmistajalta, jolloin niissäkin hinta muuttuu aika tavalla. Samoin teen koteloiden kanssa, mutta alle 12 kappaleen satseja eivät myy niillä hinnoilla. Jos kaipailset jotain isompaa satsia kytkimiä tai koteloita, niin voidaan mun puolesta jossain kohtaa ottaa kimppatilausta. Juuri tällä hetkellä mulla on molempia ihan hyvin hyllyssä, mutta esim touko-kesäkuussa...
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: markus - 08:19:22 - 03.04.2014
Ei varsinaisesti DIY-pedaaliasiaa, mutta tee-se-itse-huoltokysymys.

Itellä on kanssa tuommoinen: http://mirosol.kapsi.fi/2013/07/ibanez-tm5-thrashmetal/ (http://mirosol.kapsi.fi/2013/07/ibanez-tm5-thrashmetal/)

Ja satunnaisena vikana tuossa on tuo kytkin, välilä ei meinaa saada päälle lainkaan ja välillä taas ei pois päältä vaikka kuinka polkisi. Onko noiden Ibanezien muovikuorimallien tyyppivikaa? Purkki on melko vanha ja vähäisellä käytöllä ollut, voiko olla vaan paskaa jossain välissä?
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 14:46:56 - 03.04.2014
Tyyppivika kaikissa 5- ja 7-sarjalaisissa. Puhdistamalla  jonkun kontaktisprayn kanssa saa annettua tekohengitystä. Uusi kytkin korjaa ongelman. Mulla pitäisi olla niitä vielä jonkin verran. En pääse nyt katsomaan, koska reissussa.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Volvo-Pete - 00:28:46 - 07.10.2014
miro, meil ollu juttuu mun compressor/exciter fetissist, mut onnellisuut ootelles oisko sul jopa valmiina preamp tyyppist jalanalusta, joskus sopis kitara-alotus piisis hiuka hiljemmi ja ku muut tulee mukaa ja alkaa rähinä, nappi alas ja puustia kehiin. ihan pelkkä master volume tyyppinen preamp loota. eikä tarvi 100w nupista 200w tehä, kunhan selkeeseen off/on eroavaisuuteen pääsis. ja syvänsininel lootal, ilman potikan napei koska pistäisin marsun nupin potikkanapi, niit ja fenderin punasia namiskoja taskus. ja saat niit f napei jos haluut johki käyttää.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: mirosol - 13:31:25 - 07.10.2014
Kyllä tollanen onnistuu. Ihan perusboosteri varmaan hoitaa homman komeasti. Menee vaan pari päivää, että pääsen aloittamaan.. Viestittelen.
Otsikko: Vs: Kitaraefektirakentelu
Kirjoitti: Volvo-Pete - 22:15:30 - 08.10.2014
Ei kiirettä, lauta muutenki tällä haavaa uudelleen järjestelys, sit ku kerkeet tai on tylsää.