su 18.3. Kirjakahvila: klo 11-14 vegaanibrunssi, klo 14 elokuvanäytös

Aloittaja kuka tahansa, 20:10:38 - 17.03.2012

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

kuka tahansa

Brunssi klo 11-14. Hinta 6€ (alle 12-v. lapsille 3€), kahvi 1,80€ / tee 1,50€ (opisk. 1,20€).




Elokuva (Spike Jonze, USA 2000) klo 14: http://www.facebook.com/events/203613033074016/



Arvostelu film-o-holic.com-sivustolta:
LainaaPäässä tunkua

Mitä sinä tekisit, jos sattuisit olemaan kärsivä nukketaiteilija, joka menee töihin firmaan, jonka tilat sijaitsevat 7 1/2 -kerroksessa, josta löytäisit arkistointikaapin takana olevan käytävän, joka johtaisi suoraan John Malkovichin aivoihin? Tämä sattuu nimittäin olemaan alkuasetelma Spike Jonzen uudessa elokuvassa, joka herättää mieleen jonkin verran kysymyksiä. Ainakin sen, että mitä mies on mahtanut popsia tätä tehdessään.

Yleisesti ottaen on hillittömän vaikea kategorisoida tätä elokuvaa. Osittain se on komedia, osittain tragedia ja välillä jotain aivan muuta. Kokonaisuudessaan on kuitenkin sanottava, että mitä se onkin, niin ainakin se toimii.

Olenko minä minä?

Spike Jonzen ura ehkä alkoi mainoksista ja musiikkivideoista, mutta näitä ohjanneille ohjaajille tyypillisiä nopeita leikkauksia ja räikeitä värejä Jonze ei suosi. Sen sijaan Jonzella on tyylitajua. Tätä on ehkä vaikea selittää, mutta Jonze ymmärtää, että vähemmälläkin yrittämisellä voi päästä perille - tyylikkäästi. Lisäksi Jonze on onnistunut löytämään elokuvaansa loistavat näyttelijät.

Pääosaa Craigia esittävä John Cusack on aina ollut aliarvostettu näyttelijä. Tämä elokuva ei hänen kuvaustaan muuta, sillä tämä ei ole ensimmäinen hyvä elokuva, jossa Cusack on ollut. Hänen roolinsa minuuttaan vain nukketeatterissa ilmaisevana nukketaiteilijana on suorastaan riipaiseva. Hänen vaimoaan Lottea esittävä Cameron Diaz pääsee esittämään näyttelijänkykyjään, vaikka piiloutuukin tässä elokuvassa kauhean tukkalaitteen alle. Ainoa, mikä minun mielestäni elokuvassa ei toiminut, oli molempien märkiin päiväuniin hiipivä Maxine (Catherine Keener). Hän kun on seksiobjektiksi aivan liikaa Erja Häkkisen näköinen. Itseoikeutettuna maestrona pyörivä John Malkovich tekee nautittavan roolin.

Mistä elokuva kertoo, siitä voidaan olla monta mieltä. Jonze on pistänyt elokuvaansa moninaisia teemoja, joiden välillä katsoja saa valita. Vaihtoehtoina ovat ainakin yleinen halu olla joku muu, monenlaisten roolien taakka, roolileikkien suoma vapautus ja kaikkien tarve rahastaa ihmisen maineella.

Tämä on hämy elokuva. Erilainen kuin useimmat Hollywood-elokuvat, mutta välttää tekotaiteellisuuden ansat. Viihteellinen ja nautinnollinen elokuva, mutta ei kevyt sellainen. Herättää ajatuksia. Minullakin kesti jonkin aikaa ennen kuin sain edes omista ajatuksistani kiinni elokuvan suhteen. Kaiken ajattelemisen jälkeen täytyy sanoa, että tämä on varsin erinomainen pätkä, luultavasti vielä paranee ajan myötä.

Markus Ylijoki
:):):):)

Ei pääsymaksua.

Kirjakahvilan sunnuntaielokuvien sarjan kevätkausi 2012 muodostuu kuukausittain vaihtuvista teemoista: tammikuussa pohdiskellaan yhteiskunnallisten elokuvien esiin nostamia kysymyksiä, helmikuussa vetistellään erilaisten rakastavaisten elämänkohtaloiden parissa, maaliskuussa ihmetellään omalaatuisten elokuvien kirjoa, huhtikuussa luodaan katse tulevaisuuteen ja toukokuussa tutustutaan sarjakuvaelokuvan ihmeelliseen maailmaan.




Osuuskunta Turun Kirjakahvila
Brinkkalan piha, Vanha Suurtori 3
http://www.kirjakahvila.org