la 18.5. Kirja irti! -festivaali Brinkkalan pihassa ja Kirjakahvilassa

Aloittaja karol, 17:30:32 - 13.03.2013

« edellinen - seuraava »

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

karol

Ohjelmaa kasataan parhaillaan ja se tarkentuu kevään mittaan. Vielä pääosin viimevuotiset nettisivut: http://kirjairti.wordpress.com/
* * * *

Toukokuinen viikonloppu vietetään jälleen kirjallisuuden parissa, kun lauantaina 18.5.2013 Turun historiallisen keskustan ytimeen nousee jo kolmatta kertaa Kirja irti! -festivaali.

Kirjallisuuspäivän teemana on kirjan rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana, ja päivän mittaan kuullaan kiinnostavia puheenvuoroja tekstistä todellisuuden muovaajana. Luvassa on muun muassa puhetta etnisyydestä ja identiteetistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta ja Into Kustannuksen uutuuksista. Työpajat puolestaan tarjoavat mahdollisuuden muuttaa paperi ja muste joksikin aivan muuksi ja iltaklubilla nautitaan esittävästä taiteesta.

Tervetuloa!

karol

#1
Kirja irti! -festarin Facebook-sivu: www.facebook.com/pages/Kirjallisuusfestivaali-Kirja-irti/185012874878066?fref=ts

Ohjelma julkistetaan jo huhtikuun puolella, joten pysy kuulolla! Tuosta festarin sivusta tykkäämällä se onnistuu helposti.

karol

#2
Kirja irti! -festivaalin ohjelma on julkistettu! Tervetuloa ja muistakaa myös iltaklubi!

Lauantai 18.5.2013

päivätapahtuma klo 10-18

10.00 Tilaisuus avataan. Turun kansainvälisten kirjamessujen pitkäaikainen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula ja Turun Kirjakahvilan osuuskuntasihteeri Karel Keiramo: Mikä on kirjan rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana?

10.15 Lasten satuaamu Mikko Pitkäniemen kanssa.

10.45 Kammio ry: tuoreen Sivullinen-antologian esittely.

11.30 Tove Jansson, kapinahenkinen taiteilija ja muumien kaunokirjallinen äiti. Taiteilijuudesta ja alkuperäisestä muumihahmokavalkadista kertoo tutkija Sirke Happonen.

Sana vapaudesta

12.00 Mistä uskaltaa kirjoittaa? Mukana (itse)sensuurista ja sen uhmamisesta puhumassa Mikael Brunila (Äärioikeisto Suomessa) ja Taru Leppänen (Maamme-laulu).  Keskustelua luotsaa Terhi Toppala.
12.30 Oksana TselysevaHe seurasivat minua kadulla. PENin turvakaupunkikirjailija Tselyseva kertoo sananvapauden rajoituksista ja toimittajantyöstään Venäjällä. Haastattelijana Amnestyn Venjä-maakoordinaattori Minna Rajainmäki. Englanniksi.

13.00 Stereotyypittelyä vai todellisen Afrikka-kuvan luomista? Kirjastonhoitaja Souleymane Diop kertoo afrikkalaisen kirjallisuuden erityispiirteistä. Haastattelijana Emilia Melasuo. Englanniksi.

13.30 Kirja, joka muutti elämäni. Lukukeskuksen tuoreesta julkaisusta keskustelemassa kustannustoimittaja Silja Koivisto. Haastattelijana Juri Nummelin.

14.00 Ekokritiikki kirjallisuudessa – voiko kirjallisuudella pelastaa maapallon? Lumoojan seuraavan lehden teeman innoittamana keskustellaan ekokritiikistä, kirjallisuudesta ja ekokritiikistä kirjallisuudessa. Millaisena ekokritiikki näyttäytyy kirjojen sivuilla? Keskustelemassa Päivi Koponen, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Tiia R. Junnonaho. Keskustelua luotsaa kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittaja Noora Lehtimäki.

14.30 Opettajatar – runomatka.  Nykyrunokatkelmista koostuva "runodialogi" kahdelle näyttelijälle pohtii runoilijan tai yleisemminkin taiteentekijän lähtökohtia ja paineita taiteentekemisen prosessissa. Samalla se sukeltaa teemoihin ja metaforiin (esim. sota, metsä, isä, rakkaus), jotka ovat olleet ja ovat läsnä etenkin suomalaisen kirjallisuuden kasvualustana. Keski-Suomen kirjailijat ry.

14.30 Prometheus ry:n tietovisa (kesto 30 min)

15.15 Mitä tarkoitetaan taiteen demokraattisuudella? Keskustelua taiteen sisällöistä ja saavutettavuudesta, mukana mm. kriitikko Putte Wilhelmsson.

15.30 Anne Fortier (USA). Bestsellerkirjailijan (Juliet, Julian rakkaus) skypehaastattelu. Haastattelijana Jenni Kärppä.

16.00 Koska olet viimeksi käynyt paikassa, joka ei ole oikein missään? Jantso Jokelin – Matkaopas ei minnekään.  Haastattelijana Miia Outinen.

Rajat rikki – vaihtoehtoiset sukupuolet ja seksuaalisuudet kirjallisuudessa
16.30 Vaihtoehtoiset vaikutukset – Miten eri tavoin tekstit vaikuttavat? Transgressiivisesta fiktiosta ja affektiivisesta lukemisesta keskustelemassa Tiia Junnonaho ja Elina Valovirta, haastattelijana Eevastiina Kinnunen.

17.00 Kesyttämätön kerronta – Miten kaunokirjallisuuden keinoin muokataan ja uusinnetaan käsityksiä sukupuolesta ja seksuaali-identiteeteistä? Keskustelemassa tutkija Lotta Kähkönen ja kirjailija ja kulttuurialan sekatyöläinen Iida Rauma (Katoamisten kirja), haastattelijana Johannes Saarela.

17.30 Valokuvakuljeskelu lähtee! Kuljeskelua opastaa Mari Kuukkanen. Valokuvakuljeskelussa yhdistyvät ympäristön havainnointi, kirjallisuudesta inspiroituminen ja tietenkin valokuvaus. Teemme pienen kävelyretken kaupungilla, jonka aikana otamme valokuvia ympäristöstä kaunokirjallisten tekstikatkelmien innoittamana.

18.00 Päiväohjelma päättyy

Muuta päiväohjelmaa Brinkkalan pihalla

* Paperiaskartelutyöpaja: Miten paperi ja muste muuttuu taiteeksi?

* Kahden todellisuuden välissä: Kammio ry:n luovan kirjoittamisen paja klo 12-16. Tekstin materiaalina ja alustana voidaan käyttää esimerkiksi unia.

* Kirjanvaihtopiste: tuo yksi, ota kaksi!

* Kirjakahvilan kirjafoorumi: lisää omat lukuvinkkisi foorumiin ja lue mitä muut kirjanystävät suosittelevat!

* Varsinais-Suomen Viro-keskuksen kirjakirpputori klo 10-18 konsuligalleriassa. Lisäksi Viro-keskus esittelee kirjastoaan 11-12 ja 13-14 ja muina aikoina pyynnöstä.

Iltaklubi

20.00 Iltaklubin avaus
20.10 Kammio ry:n tuoreen antologian tekstejä
20.45 Turun ylioppilasteatterin lukudraama: maistiaisia viikon päästä ensi-iltansa saavasta näytelmästä Fröken/Neiti Julie.
21.15 Klaus Maunuksela
Runoutta Säkeet-orkesterin säestyksellä:
21.30 Runopuulaaki-lavarunouskilpailun voittaja Ann-Charlotte Palmgren
21.45 Juha Kulmala
22.00 Open mic – lava on vapaa sanailmaisulle
23. 00 Runokaraoke feat. parhaat puheet
00.00 DJ Speciaali-Jussi
Tapahtuman juontaa kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittaja Noora Lehtimäki.

Kirja irti! -festivaali sijoittuu Kirjakahvilaan ja Brinkkalan pihaan. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Tervetuloa!

Muutokset mahdollisia.

karol

Osallistu Kirja irti! -festivaalin valokuvakuljeskeluun klo 17.30 alkaen! Lähtö Brinkkalan pihalta.

Valokuvakuljeskelussa yhdistyvät ympäristön havainnointi, kirjallisuudesta inspiroituminen ja tietenkin valokuvaus. Teemme pienen kävelyretken kaupungilla, jonka aikana otamme valokuvia ympäristöstä kaunokirjallisten tekstikatkelmien innoittamana.

Ota oma kamera mukaan (laadulla ei väliä), jos löytyy. Pyrimme järjestämään mahdollisimman monta lainakameraa kuljeskelua varten.

Kuljeskelun (ransk. dérive) historiasta kiinnostuneille lisätietoa löytyy Wikipediasta.

karol

#4
Ohjelmaan tuli lisäys:

Varsinais-Suomen Viro-keskuksen kirjakirpputori klo 10-18 Konsuligalleriassa. Tarjolla suomen-, ruotsin- ja vironkielisiä kirjoja, niin tietokirjoja kuin proosaakin. Myös lasten- ja nuortenkirjoja. Lisäksi Viro-keskus esittelee kirjastoaan klo 11-12 ja 13-14 ja muina aikoina pyynnöstä.

Tykätkää Kirja irti! -Fb-sivusta www.facebook.com/pages/Kirjallisuusfestivaali-Kirja-irti/185012874878066?ref=hl ja kertokaa festarista kavereille Facebookissa ja muualla.

Tervetuloa paikalla lauantaina!

karol

Festari on avattu! Kari J. Kettula piti hienon avauspuheenvuoron ja lasten satuaamussa kuultiin mm. leveäsuusammakosta. Tervetuloa!

karol